Постинг
19.11.2008 22:42 -
Авторска салатка
Автор: tera
Категория: Хоби
Прочетен: 5156 Коментари: 11 Гласове:
Последна промяна: 19.11.2008 22:47
Прочетен: 5156 Коментари: 11 Гласове:
0
Последна промяна: 19.11.2008 22:47
Действително си е авторска, защото я измислих преди час-два. Получи се - ммм.... Пък и защо да не я share с разни други хора? Егоист съм- ама не чак дотам. :)))
Тази тема не съм я застъпвала в този блог, въпреки че владея донякъде кулинарното изкуство. Моето разковниче е, без да се броя за перфектна кулинарка, че ми харесва да готвя. А когато правиш нещо с желание и любов - просто няма как да не се получи.
И за да не разводнявам темата - ето ви рецептата: Взимате глава карфиол, много го обичам, но ако не го харесвате не си правете труда да четете по-нататък, защото той е поантата в тази салата. После го сварявате на пара - има си такива приспособления, които се слагат в нормална тенджера, за да варите на пара. Ако нямате може и във вода да се свари - не е болка за умирачка. Преди това го накъсвате на по-големи розички, Иначе едва ли ще ви се отдаде да го пъхнете в тенджерата. За салата използвате част от карфиола, да не вземете всичко да сложите - няма нужда. За останалия карфиол мога друга идея да ви дам, ако ви интересува.
После нарязвате домати и краставици на салата в по-голяма купа - както ви е кеф. Ситно, едро - няма значение - въпрос на въображение :) Както виждате няма грамажи - влагате творчески елемент в цялата работа, защото и аз така готвя - на око и на вкус. Преценявате все пак, за колко души е - не е толкова трудно, Пък и без това ще се изяде без остатък!
След това върху доматите и краствиците нарязвате сварения вече карфиол. По на едро - не бъдете дребнави. Сирене - колко пак по лична преценка -настъргвате или намачквате с вилица. Лично аз предпочитам втория вариант, за да не мия после рендето. Но пак си е въпрос на избор. И след това го заливате с чеснов сос - днес купих един на фирма "Regal" - румънска и е добър, но може да използвате и друг по ваш вкус. Заливате май е доста силна дума - по-добре да кажа подправяте, за да не вземе някой действително да се "олее". Съчетанието между сиренето и соса се получи наистина вдъхновяващо. И да не забравя - не е необходимо да слагате допълнително зехтин или олио - в соса си има достатъчно растителни мазнини и сол даже не е нужно да слагате - тъй или иначе сиренето е достатъчно солено.
Така че - voila! Добър апетит и ако пък не ви е харесала явно вкусовете ни са твърде различни. Ама - човещинка ... :)))
специално заради теб:)
И заради карфиола - любим ми е, обичам да го ръбам през зимата с морковчета на туршийка.
цитирайИ заради карфиола - любим ми е, обичам да го ръбам през зимата с морковчета на туршийка.
Звучи страхооотно! Определяно мисля да я пробвам тези дни... И аз мнооого обичм карфиол!
цитирайЗвучи добре и бих пробвала с удоволствие ако споделиш от къде си купуваш прилични домати по това време. Вярно, че сиренето и сосът ще позамажат безвкусието на зеленчуците, но пък по-хубаво е да са истински. А, обожавам карфиол. И броколи.
цитирайЗвучи вкусно! Само дано не забравя при следващата разходка до супера да си купя карфиол. :-)
цитирайче сподели с нас своето произведение.
цитирай
6.
kardamom -
страхотна рецепта..
20.11.2008 14:24
20.11.2008 14:24
ще я пробвам...
благодаря.. и усмивки...
цитирайблагодаря.. и усмивки...
обичам карфиол!Звучи страхотно вкусно, ще го пробвам непременно! Благодаря за идеята
цитирайЩе се плюска, няма как...
:))))))))
цитирай:))))))))
Беше съвсем импулсивно, надявам се да ви хареса! :)))
цитирайзвучи интересно.
Ще я пробвам.
Това е сезона в който обичам да си хапвам зеленчуци на пара.
А втора рецепта за остатъка от карфиола ще ни дадеш ли ? :)))
цитирайЩе я пробвам.
Това е сезона в който обичам да си хапвам зеленчуци на пара.
А втора рецепта за остатъка от карфиола ще ни дадеш ли ? :)))
може да направиш примерно - паниран карфиол - режеш го на филии и овалваш в панировка или пък го панираш на розички. Но понеже аз не панирам правя друго - нарязвам го произволно и го разбърквам с 4-5 яйца в заеисимист от количеството и после го пържа с малко мазнина(може и без) в тефлонов тиган. Слагаш подправки, каквито ти харесват - чер пипер или някаква пикантина или може даже кубче стрит бульон. Използваш си въображението и да ти е сладко! :)))
цитирайВашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене
Блогрол
1. НАЧАЛОТО
2. ИМПЕРИЯТА
3. КУСКО
4. МАЧУ ПИКЧУ
5. ТИТИКАКА
6. ЛА ПАС
7. ИГУАСУ
8. БУЕНОС АЙРЕС
9. РИО ДЕ ЖАНЕЙРО
10. И ПАК РИО
11. Пътеводител
12. Гласуването
13. Мания или "инвентаризация"
14. SUNCUS ETRUSCUS
15. ТОП 22
16. ПОРНО С ПАНДИ
17. Прекрасен творец
18. Приказка
19. Едни велики думи...
20. ВЕЧЕ СЪМ И ТУК
21. AKO VI ZALIPSVAM ... :)))
2. ИМПЕРИЯТА
3. КУСКО
4. МАЧУ ПИКЧУ
5. ТИТИКАКА
6. ЛА ПАС
7. ИГУАСУ
8. БУЕНОС АЙРЕС
9. РИО ДЕ ЖАНЕЙРО
10. И ПАК РИО
11. Пътеводител
12. Гласуването
13. Мания или "инвентаризация"
14. SUNCUS ETRUSCUS
15. ТОП 22
16. ПОРНО С ПАНДИ
17. Прекрасен творец
18. Приказка
19. Едни велики думи...
20. ВЕЧЕ СЪМ И ТУК
21. AKO VI ZALIPSVAM ... :)))