Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2008 16:34 - Перу - страната на инките
Автор: tera Категория: Туризъм   
Прочетен: 13313 Коментари: 17 Гласове:
6

Последна промяна: 15.04.2008 12:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Сега съм се заела със задачата да подредя пътешествието хронологически, понеже като немска възпитаничка си падам по реда и дисциплината, колкото и сухарско да звучи. Затова започвам подредбата на воаяжа. И така първо от София летим до Франкфурт, после през Мадрид за Лима, там вече се събира немската група и екскурзията придобива организиран характер, дотук си беше частно изпълнение. Ето и нагледно маршрута:



image



Както се казва една картинка казва повече от хиляда думи. Обичам онагледените неща. :) Текстът на постовете обаче няма да го променям. 

*********

Следващата спирка е Лима - столицата на Перу. Може и нищо да не сте чували за Перу и Лима, но със сигурност поне името "Мачу Пикчу" нещо ви говори, дори само заради популярния израз "На Мачу Пикчу в царевичака". Ще стигнем и дотам, но първо ще се отбием в Лима.

Фактически това е началото на пътешествието, но по-късно ще го подреждаме хронологически, сега ще се разхождаме и разглеждаме.

Приземяваме се в Перу и започваме обиколката.


image




image




През Лима тече река Римак. Преименуван от конкистадорите в “Град на царете”, Лима е основана през 1535 година от Франсиско Пиасаро. Била е най-значителният град в  Южна Америка за повече от 300 години. В нея са открити значителни археологически находки от прединкийско време и Археологическият музей на града е много богат. Населението на града се състои от метиси, испанци и бури. Градът има забележителни градски, военни и религиозни сгради от испанското завоевание. Също и два университета, от които единият е най-старият в Южна Америка.


 

image


Фонтанът на Пласа де Армас е от 17 век, вдясно е сградата на кметството  

 

 

image


Впечатляващата църква -манастир "Де ла Мерсед"


image


 
Модерна Лима е смесица от архитектонични стилове – френски, венециански, мудехар. В централния парк “Мирафлорес” има малък амфитеатър. “Паркът на любовта” , забележителен с гигантска скултпура на андинска двойка от перуанския скулптор Виктор Делфин, гледа към залива Корильос. Събота и неделя, току-що венчаните двойки идват тук да се снимат.
 

image


Архиепископският дворец



image
Катедралата на Пласа де Армас


Историческият център е на Пласа де Армас. На него са Президентския дворец, Архиепископския дворец, Кметството. Голяма почит се отдава на Санта Роза де Лима.


image


Интересна сграда в Лима



image

А тук типични перуански джунджурии



image

И накрая любимата ми снимка - познайте от двете дами коя е германката ?!? :)



Това е официалният сайт на Лима

http://www.munlima.gob.pe/

А тук открих албум с много повече снимки

http://www.snimka.bg/album.php?album_id=64079

Понеже няма обяснения към тях, ще отбележа, че конната статуя (най-голямата, защото видях още няколко) е на Симон Боливар и се намира на площад “Генерал Сан Мартин Големият”. 

Още малко обяснения за албума - на повечето снимки, особено в началото, са именно сградите на Пласа де Армас (жълти на цвят) - които съм ги показала и тук, с изключение на Президентския дворец - има го в албума на две снимки, една импозантна сграда с метална решетка отпред.

Снимки и на долните забележителности също ги има в албума, само споменавам, за да сте наясно какво гледате. Има още много красиви снимки, сори, не мога да дам пояснения за всички :)



image

Църквата "Магдалена дел Мар"


image
Съдебната Палата



image
El Seсor de los Milagros - патронът на града






Тагове:   Перу,


Гласувай:
6



1. анонимен - http://picasaweb. google. com...
28.01.2008 19:02
http://picasaweb.google.com/rosangela.loeblein/PERUBOLVIATERRADOSINCAS
цитирай
2. tera - Май не разбрах какво искаш да ми кажеш,
28.01.2008 20:58
опитвам се да се досетя. Не успях да отворя линка, не знам защо, но ако правилно съм се досетила авторските снимки са 2, 5, 6, 10 и 11.

Другите са свалени от нета по една проста причина - останалите снимки от Лима са снимани
на дигитален фотоапарат и трябва да се скенират, а имам проблем със скенера.
Според мен по-важно е да се предизвика интервс хората да ги видят тези места. И аз не съм ги виждала на живо, но пък вървя по стъпките на майка ми в много отношения, сигурна съм че ще ги видя.
А колко са хората, които за да осъществят мечтите си се лишават от други неща? Човек трябва да има вкус към живота, за да го направи, а не да се затвори в собствената си скапана черупкка и да опищява целия свят с несгодите си.

Продължавам да твърдя и винаги ще го правя, че светът е едно чудесно място, но дали ще му се радваш или не си е лично твой проблем! :)))
цитирай
3. анонимен - Наистина не сте разбрала. Просто ...
29.01.2008 05:07
Наистина не сте разбрала.Просто един линк към снимки свързани с поста .Друго няма.
цитирай
4. tera - Здравей, gen!
29.01.2008 10:33
"Лиричното" отклонение не е насочено към теб :)
Просто разсъждавах на глас. Но идеята е добра, ще взема да дам отдолу няколко линка, ако на някой му е интересно, да влезе и да си чете.
Приятен ден! :)))

цитирай
5. анонимен - Едно от нещата, което най ме е учу...
29.01.2008 15:45
Едно от нещата, което най ме е учудвало при инките е издялването на камъните за строеж.Казват, че между тях и бръснарско ножче не може да се провре.Макар и с неправилна форма те си пасват толкоз добре.Другото е тяхното везмо на дрехите.Виж колко са шарени.Това според някой е тяхната писменост.
Като отидеш някой път там провери дали има царевичак.Сигурно ще има защото от там е донесен мамулът, но според други родината на царевицата е Африка.И на мен ми се ходи там ,но първо искам да отида до полуостров Корноул.Приятен и на теб да е деня.
цитирай
6. tera - Специално за тези дялани камъни
29.01.2008 16:39
ще пиша като "ходим" на Мачу Пикчу. И други интересни работи, минавай от време на време :)
А за царевичака го написах на майтап, но специално ще попитам пътешественичката.
Стискам палци да идеш до Корноул. :)
цитирай
7. doka - Хей....Тери.... :)))
30.01.2008 20:35
...Страхотно е....всичко....:) Снимките са
чудесни....! Разгледах и тези снимки.... от
линка,който си не оставила.... прекрасни са....Благодаря ти....благодря и на майка ти....
нали тя е очевидеца и автора... ! Бог да ви благослови и двечките...за красотата,която ни подарявате....така можем и ние да се насладим...! :))) А...за любимата ти снимка...
и двете дами са големи хубавици.....
предполагам,че едната дама е майка ти,а
дамата с костюма....би трябвало да е германката.... :) ....Може и да греша....ако е така...поправи ме... ;) :) ....няма да ти се
разсърдя... ;) :) ... Хубава вечер от мен... :)))))
цитирай
8. tera - Здравей :)
30.01.2008 21:16
Дамата с костюма е перуанка, а другата е германката. Пошегувах се, защото повечето германки, които съм виждала са все такива - непретенциозни. До нея перуанката е като кинозвезда.

Може би тук трябва да разкажа малко повече за снимката - правена е в градчето Копакабана (на чието име е наречен плажът в Рио де Жанейро). На площада пред катедралата "Светата Дева на Копакабана" се е провежда празник на града и конкурс за красота и костюм. Така че това е участничка в конкурса, което обяснява пищния тоалет.

Майка ми съм я показала в първия пост за Южна Америка, по-хубава е от германката :) Ами българското си е българско :)))

Благодаря ти за оценката, радвам се че ти е харесало. Има още доста неща за разказване, но са по-специфични като история, легенди и др., които се съмнявам, че ще са интересни на много хора.
Затова ще покажа още снимки по-нататък, като не изпадам в прекалено много подробности. И без това, въвеждайки ръкописа, вече съм на път да стана специалист по Южна Америка, или поне по този маршрут :) На мен лично ми е много интересно, защото паралелно се ровя и в Интернет по темата, за да си допълня "картинката" и да усетя атмосферата.
Надявам се също да си я усетила и пак заповядай!

Приятна и усмихната вечер! :)))
цитирай
9. furiika - Целувки за чудесния постинг
07.02.2008 23:07
и за дамата, която не е германка. :))))))))))))))
цитирай
10. tera - Ей, furiika,
08.02.2008 08:34
много ме зарадва :)
Подготвила съм още неща, но имам проблем с тъпия скенер. Пък без снимки няма да е интересно. Не му работи Preview, всъщност ги показва за секунда и дава грешка. И много ме дразни.
Като го реша тоя проблем ще ходим до Куско, Мачу Пикчу, Титикака, Ла Пас и на още едно-две места :) Стискай палци да стане!
Поздрави :)))
цитирай
11. furiika - Не се съмнявам, че ще стане!
08.02.2008 19:13
Стискам палци! :))
цитирай
12. tera - gen,
10.03.2008 13:55
оказа се, че изразът "На Мачу Пикчу в царевичака" бил съвсем документален. В околностите действително била отглеждана най-хубавата царевица ?!? :)))))
цитирай
13. анонимен - Знаех си, имат царевичак. Но заб...
10.03.2008 19:10
Знаех си , имат царевичак.Но забележи ,че се казва" В царевичака".Значи ако разсъждаваме ще става нещо в този царевичак.Той е висок достатъчно и си мисля, че става добро прикритие за нещо,което аз на младени успешно с една девойка използвах.Та като се произнесе този израз винаги ме връща там където са сладки спомените на ранната младост и ученическите бригади.Поздрави от мен Тера.
цитирай
14. tera - E, gen,
11.03.2008 09:55
ти пък къде отиде с твоите асоциации :)
По-скоро се използва, за да се каже че нещо е ееееди-къде си - много нависоко да речем.
Но щом те връща при сладки спомени, още по-добре :)
Приятен ден! :)))
цитирай
15. анонимен - има още такива изрази, които аз не ...
12.03.2008 20:39
има още такива изрази, които аз не знам от къде с а например "Номерът на китайката",или "Система Халифакс" или защо в България като се излиза от баня някой казват "Честита баня"Значи за да си отговорим трябва да четем постинги.Приятна вечер или ден ,защото е незнайно за мен кога ще го прочетеш.
цитирай
16. tera - Добро утро! :)
13.03.2008 09:34
За китайката не знам, но ето ти нещо за Халифакс, сигурно оттам тръгва изразът:
"На 6 декември 1917 г. канадският град Халифакс е пометен от най-голямата експлозия в историята на човечеството, извън атомната.
Взривът избухва, когато при маневри на изхода на пристанището се сблъскват два кораба - френският "Монблан" и норвежкият "Имо".
"Монблан" е истинска плаваща бомба - той е натоварен с 2300 тона пикринова киселина, 10 тона гърмящ памук, 200 тона тринитротулуол.
Мащабът на взрива е описан от капитана на английския кораб "Акадия", който се намирал в океана на 15 мили от входа на залива на Халифакс:
"Днес сутринта, 6 декември 1917 г., в 9 ч. и 06 мин. на хоризонта над залива видях зарево, което ми се стори по-ярко от слънцето. След няколко секунди над Халифакс се издигна гигантски стълб от дим, увенчан от ярки пламъци. Пламъците веднага изчезнаха в сивочерните облаци дим и след няколко мига се появиха отново в небето във вид на многобройни мълнии. Над града бавно се издигаше черна гъба от дим. След това до нас долетя звукът на два последователни тътена. По секстанта височината на тази черна гъба възлезе на повече от 2 мили. Тя висеше неподвижно над града в продължение на 15 минути"."

А пък за банята - ами като са се къпали навремето веднъж месечно, редно е било да си го честитят :)
Приятен ден и на теб! :)))
цитирай
17. tera - Ей, gen,
13.03.2008 10:10
току-що бях на гости на avangardi - открила е един готин сайт www.driftr.com и там има снимки от любимия ти Корноул - вземи поразгледай да се подготвиш психически преди да идеш. Приятна разходка :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tera
Категория: Други
Прочетен: 4645666
Постинги: 994
Коментари: 7469
Гласове: 18532
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031