Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2009 15:20 - За вярата, молитвите и други неща
Автор: tera Категория: Други   
Прочетен: 2996 Коментари: 20 Гласове:
0

Последна промяна: 03.08.2009 11:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 
От онова поколение съм, което е възпитавано по „социалистически”. Ама пак добре, че все някак беше възпитавано, защото сегашното май никак не е, но това е съвсем друга тема, да не се отплесвам.   Бях чавдарче, пионерче, комсомолче – все дивотии на квадрат, май само с изключение на чавдарчето – нещо като соц-скаутче беше, но пък за сметка на това за много малко –към година-две. И по този случай нямам никакво религозно възпитание, даже не съм и отгледана от баби – иначе можеше и да прихвана някакви религиозни познания, но не би. Спомням си как учителката по история ни обясняваше, че няма Бог. „Ако имаше бог – каза ни тя, докато си връткаше капачето на писалката, което й беше коронният номер – космонавтите би трябвало да го видят.” Еееега ти логиката! Сигурно трябваше да се върти някъде в планетарна орбита, според нея или пък още докато са в стратосферата да го мернат поседнал връз някой облак, както го рисуват по картините. Има тука младежи, които понятие си нямат от тогавашните откачени истории, това е само малък пример. Да не вземе пък сега някой да ми каже „Ами тя е била права, иначе наистина щяха да го видят!”, че ще изпадна в амок! :))   Защото е ясно, че това са съвсем различни светове и няма какво да мешаме ябълките с крушите, образно казано. Реших да напиша това, защото сега тепърва сама трябва да откривам неща, които би следвало да са ми залегнали във възпитанието още в детството. Примерно днес вденах какво точно представлява молитвата. И както преди съм се питала, като съм гледала по филмите като кажат „Помолете се за него”, ако някой е тежко болен, какво ли би могла да помогне някаква си молитва и как Господ би могъл да помогне в такъв случай ?!  И не ми е било ясно, струвало ми се е тинтири-минтири. Защото материята с вярата е по-сложна и трябва човек да е предварително подготвен, нещата не са на повърхността, не са очевидни, трябва да се приемат със сърцето, а това става когато е достигната определена степен на зрялост в мисленето.
Изводът до който стигнах е, че молейки се за някого цялата тази позитивна енергия и вяра се насочва към този, за когото са отправени молитвите. А когато човек се моли на Бог за себе си, за помощ, за здраве, по този начин увеличава собствената си вяра в себе си. Затова и казваме „Помогни си сам, за да ти помогне и Господ”. Той е нуждата на всеки от нас да има вяра – в себе си, в доброто, в другите и всичко това е вярата в Господ. Това е един перфектно замислен механизъм за душевно разтоварване, зареждане и равновесие. Но нещата не са на практика перфектни, защото хората са различни и техния светоглед неминуемо е свързан и с въпросите за вярата. И по този начин е свързано с личното ни щастие и нещастие.
  Изобщо не си въобразявам, че съм открила топлата вода. Просто изведнъж намерих някои отговори именно със сърцето си, почувствах ги. Това е по-различно от това да си прочел нещо, да си разбрал думите и смисъла, но да не си го почувствал. Там е голямата разлика според мен. Амин.


P.S. Това ми го изпрати един блогър, който явно не желае да се афишира, но според мен е добре повече хора да го прочетат:

Стара английска молитва Намери време да мислиш.
Това е източникът на силата.
Намери време да играеш.
Това е тайната на вечната младост.
Намери време да четеш.
Това е изворът на мъдростта...
Намери време да се молиш.
Молитвата е най-голямата сила на земята.
Намери време да обичаш и да бъдеш обичан.
Това е божествена привилегия.
Намери време да бъдеш дружелюбен.
Това е пътят към щастието.
Намери време да се смееш.
Това е музиката на душата.
Намери време да даваш.
Животът е твърде кратък, за да си егоист.
Намери време да работиш -
това е цената на успеха.
Намери време за благотворителност -
това е ключът към рая.

---

А това е една моя любима песен в модерен вариант :)


     




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tera - Бог е един за всички
04.04.2009 15:27
независмо от имената. Но хората не желаят да го разберат и водят войни уж в негово име, а всъщност гонейки собствените си интереси.
цитирай
2. tera - motivation,
04.04.2009 16:45
ти си любимият ми тип коментатор. Прочела си цял пост, за който нищо не казваш и се хващаш за две думи от моя коментар, който е малко off topic, понеже преждеговорившия е изместил темата.
За никаква игра в случая не говоря, а такова понятие като "честна игра" не съществува. Словосъчетанието "fair play" има само пожелателен характер. Но това също е off topic. :)
цитирай
3. victoriavselena - Здравей Тера
04.04.2009 18:09
Ние изглежда сме от едно поколение и аз също трябваше да откривам своите истини за себе си. Но това има и хубави страни, защото бях "бял лист" по това отношение и първото и най-важното, което разбрах е
е няма нищо общо между религия и вяра. Така че аз се определям като вярваща. Но и вески вярва в различни неща. Аз вярвам в силата на Велената. Що се отнася до молитвата тя е насочване на положителна енергия (на светлина и любов) към определен обект и естестевно действа, защото мисълта ни е енергия.Харесва ми как пишеш и те чувствам близка.
Тук има нещо по този въпрос:
http://victoriavselena.blog.bg/viewpost.php?id=314983
цитирай
4. krotalka - Някои хора са си изтрили коментарите?
04.04.2009 18:44
Дали ще го наречем Бог или Съдба е все едно. Аз също съм от старото поколение, но имах баба, която се погрижи да посее съмнение в мен, относно думите на учитеката. Винаги съм вярвала в съществуването на някаква сила, която следи действията и простъпките.
Ако повече хора вярваха в това и съобръзяваха делата си с мисълта за възмездие, съвсем по друг начин щеше да изглежда света.
цитирай
5. vmir - Добър постинг, поздравления!
04.04.2009 21:31
:)
цитирай
6. cecobob - На мен
04.04.2009 22:07
Определено ми хареса. Браво !!!
цитирай
7. tera - Victoria
04.04.2009 22:45
да, така е, всичко е отдаване и получаване на енергия :)
цитирай
8. tera - Krotalka,
04.04.2009 22:49
писали са ги и после са ги изтрили - това си е техен избор. Не съм изтрила моите, нека си стоят. :)
Не става дума само за възмездие, имах предвид по-скоро вярата като съзидателна сила. Другото предполага страх от прегрешение, също е важно - сигурно някои хора би следвало да ги е страх от "небесната полиция", след като не ги е страх от земната :)
цитирай
9. tera - vmir,
04.04.2009 23:30
благодаря :)
цитирай
10. tera - cecobob,
04.04.2009 23:31
радвам се, че ти е харесало :)
цитирай
11. pnp5q - Поздравления! :)
05.04.2009 10:27
Радвам се с теб и за теб. :)
цитирай
12. bogolubie - tera,
05.04.2009 15:01
добре дошла в Божието царство! Ти си се новородила, т.е. преживяла си второто си раждане - духовното. Бог те е докоснал и отсега нататък ще имаш промяна в живота ти към добро. Радвай се, защото много хора, които вярват с устите си, не са почувствали вярата в сърцата си. Дано и те получат такава радост и всички да сме при нашия Господ, Който иска нашите сърца, за да ги изпълни с любовта си. С обич ЕСТИР!
цитирай
13. bogolubie - krotalka,
05.04.2009 15:17
ти си сърцето на Блог.БГ - чисто, откровено и чувствително. Обичам да чета коментарите ти. Сега искам да подчертая, че Бог и съдба са съвсем различни неща, макар, че много хора предпочитат да вменяват сили на съдбата. Бог е постоянна величина, а съдбата е променлива. Бог пише съдбата и Бог може да отмени и промени съдбата на човека. По-всемогъщ от Него няма. И дяволът се бои от него. Затова Му се молим, ако е волята Му, да отмени някои нежелани от нас събития, както и Господ се молеше, преди залавянето Му. Но има събития, които непременно трябва да преживеем и трябва да приемем със смирение. А от други Господ предпазва. Неговата воля е да Му благодарим и за изпитанията, защото те не ни се дават случайно. След благодарностите ще получим още повече благодат. Съдбата на човека е план и реализация на човешкия живот. Те са написани на дланите ни. С обич ЕСТИР
цитирай
14. tera - pnp5g
05.04.2009 19:49
благодаря ти :)))
цитирай
15. tera - bogolubie,
05.04.2009 19:51
добре заварила :)
цитирай
16. kuracpalac - @Bogolubie много добре казано!Благодаря Ти!
05.04.2009 22:39
@Tera, хубаво! Поздравявам Те! Радостен съм.

@Кроти, пак прочети 12.и 13., ти си сърцето...

@Tera, @Victoriavselena, Не обичам думата "енергия", много по хубава и по точна е "любов".
цитирай
17. tera - :)
05.04.2009 23:13
Благодаря за подробния разбор на коментарите. Улесни ме :)))
цитирай
18. sphinx - Убеден съм, че е най-ценно, когато ...
13.07.2009 15:26
Убеден съм, че е най-ценно, когато човек достигне по свой път до Истината!!!
цитирай
19. tera - Това е моята истина,
13.07.2009 15:29
но не можах да убедя човека, за когото е написан този пост в това, защото той не вярва.
Но Бог да е с него!
цитирай
20. anlov - Молитвата е невероятно оръжие заради силата на словото и духът, който е въплътен в него.
28.02.2010 19:46
Преди време ми попадна една информация, потвърждаваща това, и аз ще ти я предам тук в съкратен вид.

Експерти от Математическия институт на Руската академия на науките, начело с професора по физика Пьотр Гаряев, са провели интересен експеримент: върху създадени от тях по изкуствен начин солитони – тайнствени вълни, пренасящи информацията в молекулата на ДНК, те наложили човешко слово (опитите били проведени на руски, английски и немски език). Солитоните се активирали и структурно заприличвали на генетически текстове. Това означавало, че енергоинформационната сила на думите влияела пряко върху изследваните организми, взаимодействайки си с техния наследствен апарат. По думите на доктора на физико-математическите науки проф. Луговенко били безспорно доказани древните Библейски максими, че “В началото е Словото” и че то може да разрушава или да сътворява материята.

Сърдечни поздравления за нахлуването и в тая сфера! :)))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tera
Категория: Други
Прочетен: 4664876
Постинги: 994
Коментари: 7469
Гласове: 18538
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930