Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.03.2012 22:02 - "Изповедта" на Нана за рака по Нова
Автор: tera Категория: Други   
Прочетен: 7086 Коментари: 13 Гласове:
35

Последна промяна: 13.03.2012 11:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg




Не знам как точно да нарека това, което видях...

Дали беше изповед, вик за помощ или за внимание, вик към обществото или здравната система като цяло...  Или всичко заедно...

Във всеки случай не е било PR, човек трябва да е луд, за да се бъзика с подобни неща.

Не бих писала за нещо подобно,ако не се беше случило и в моето семейство преди близо две години. Ако не си пряко засегнат е малко гадно да се ровиш в тази тема. Брат ми почина тогава от рак на белите дробове, споменах го, без да обяснявам подробно защото е много болезнено. Но лично аз смятам, че за тези неща ТРЯБВА ДА СЕ ГОВОРИ!

Не е нещо срамно, което трябва да се крие.

Специално на Нана не съм й голяма фенка, но това че говори за тези неща открито е добре и за останалите болни, които едва ли не се срамуват от това.

Всеки трябва да разбере, че не застрахован по никой начин и че това може и на него да му се случи!

Пожелавам на Нана и на всички останали болни, независимо от какво, успех!
(ами и аз си имам проблемите, не са ме подминали, не са точно такива, но са ми достатъчни). 

Да сме живи и здрави, другото ще си го купим! :)


P.S. Искам тук да отговоря на един коментар, че всички болести са породени от престъпление, неправилно хранене или неправилен начин на живот.

Един близък, който беше запален спортист - турист,скиор, не е пушил никога, алкохол е употребявал сигурно само по празници и умерено, един път през живота си си е вадил болничен лист и изобщо - корав като скала военен, който и след пенсия пак беше много деен и работеше, си отиде от инфаркт на Копитото преди около 24 години. Намериха го впоследствие. Ходеше всяка неделя на Витоша и редовно караше колело.

Неговата съпруга, със счупена бедрена кост и куп болести, го надживя с 23 години, почина миналата година. Никога не се е занимавала със спорт или туризъм, ходеше с бастун повече от 20 години. Както се казва "пукнатите грънци по-дълго траят".

Толкова по въпроса за правилния начин на живот.





Гласувай:
35



1. miralyub - гледах я. приветствам я, че говори. ...
11.03.2012 22:08
гледах я.
приветствам я,че говори. но много рано си е сложила лимит на живота- това ме подразни. отдавам го обаче на факта,че все още е много объркана и шокирана. всеки, сблъскал се с тази диагноза - още с поставянето й , си мисли,че това е краят и всичко е свършено. а не е така. има доста време, в което да се опитват разни лечения. желая й успех!
цитирай
2. tera - Да, объркана е, нормално е,
11.03.2012 22:39
но не мисля, че си е сложила лимит на живота! По-скоро не иска "да дразни дявола".
Надявам се, да се справи! Не е невъзможно.

Обаче зависи от твърде много обстоятелства. На брат ми също му се живееше, опита много терапии, защото лекарите не успяха да му сложат точна диагноза и го лекуваха на посоки... Много са сложни нещата, лекарите не са вездесъщи, правят, каквото могат... Господ разполага...
цитирай
3. karambol5 - ПОжелвам и от все сърце да се оправи. ...
12.03.2012 09:30
ПОжелвам и от все сърце да се оправи ...И мисля ,че ще се получи ..,защото тя е много борбена натура ...
цитирай
4. анонимен - Имам една позната лекарка, която ...
12.03.2012 09:45
Имам една позната лекарка, която каза: "Нямаш представа как се променя целия светоглед на човека. Дори и най-близките му понякога не могат да го познаят".
3500-4000 заболели годишно на 7000000 това е много. Рака е вече като заразна болест.
Някой трябва да обясни на хората, че новите лъскави цигари са 10 пъти по-канцерогенни от "Стюардесата". Народа пуши като за последно и нищо не може да го стресне. Производството на цигари трябва да се прекрати и да се намали стреса, защото той е в основата на всичко.
цитирай
5. tera - Пожелавам на всички да се оправят!
12.03.2012 09:59
Мисля, че дава добър пример като дава гласност на болестта си, това не е нещо, за което трябва да се говори под сурдинка. Потресаващо е, но се случва всеки ден, около нас.
цитирай
6. tera - Kushel,
12.03.2012 10:07
със сигурност се променя. Човек разбира за какви маловажни неща се е ядосвал и колко е кратко и относително всичко....
Ракът на гърдата е много често срещан сред жените, не зная обаче да има пряка връзка с тютюнопушенето. Имам една бивша колежка, която е болна и никога не е пушила.
При брат ми сигурно проблемът беше пушенето, пушеше много.
Пушенето си е гаден навик, аз също пуша, но не съм "сериозен пушач" - не паля цигара със ставането, мога и цял ден да не пуша.
А стресът - как да го избегнеш, като те залива отвсякъде? Бях сега през уикенда на кратка почивка - релакс, мързел, ядене и спане, но такова нещо не си спомням откога не ми се е случвало. Имам хиляди задачи и постоянно търча за някъде, но поне ми е интересно. :)))
цитирай
7. penchoan - Всички болести са резултат от из...
12.03.2012 13:29
Всички болести са резултат от извършено престъпление, неправилен начин живот или хранене. За да се излекува човек трябва коренно да промени нещо в живота си. Едно от най-важните неща е да престане да консумира месо.
цитирай
8. mileidi46 - Моята майка почина миналата година ...
12.03.2012 13:36
Моята майка почина миналата година януари месец-на 85 години от рак на гърдата-никога не е пушила! Друга моя приятелка е оперирана от същото и от миналата година я мъчат с химиотерамия,никога не е пушила! Трета моя приятелка..и броят дните в момента,също непушачка...Аз пуша по една кутия на ден.Може и да ме хване рака,незнам,не съм ходила на лекар от...как родих третата си дъщеря преди 28 години.И няма да ходя.Каквото и да ме хване..на днешно време -няма да му пусне.Факт.Може и да ти удължат агонията,но няма спасение.Поне засега.Защото и рака и спина -са програмирани болести.Така мисля,а може и да греша.Не знам защо трябва някой да се срамува от това,че се е разболял.Трябва да се срамуват тези,които я измислиха и я пуснаха в действие.
Изкуствена селекция на индивида.Зцащото те знаят как се лекува,ама нямат сметка..:((Един италиански лекар,който обяви ,,лек" за рака...е в лудницата!!!
Но комент.
цитирай
9. nicodima - Тази диагноза е страшна, но у нас - още повече...
12.03.2012 15:26
Просто защото на Запад ракът вече се третира като само хронично или хронично рецидивиращо заболяване, а у нас си готов да поемеш към Орландовци само като си чуеш диагнозата. Като започнем от липсата на профилактика и стигнем до неточната диагностика и неефективното лечение, пък и липсата на елементарни палиативни грижи за неизлечимите случаи. Повлияването на болката, например, е цяла наука.
Но профилактиката - затова трябва да се говори много, защото у нас тя практически липсва, а е най-евтина, и откритите ранни стадии се лекуват ефективно.
Привърженик съм на откритото говорене за всеки проблем, свързан с рака, най-малкото защото това е и един вид психотерапия. А и така излизат наяве доста организационни проблеми, които понякога могат да се оправят само с добра воля.
цитирай
10. bogolubie - Знаете ли колко отрови се ползват в селското стопанство?!
12.03.2012 20:05
За да са без петна и гнило, за да са едри плодовете и зеленчуците... Само цигарите ли са? Ами в другите храни?! Ами стреса?! Ами лекарствата?! Хората умират едно през друго. В големите градове не можете да забележите толкова, но в селата и малките градове, където се чува камбаната на църквата и хората почти се познават, е напълно нагледен и осезаем триумфа на дявола. И повече умират млади хора, старите са по-издръжливи. Отделно катастрофите, убийствата и наркоманията. Този народ загива.
Моля Бог да не го затрие изцяло, а да го запази!
цитирай
11. анонимен - Ти чакай на господ и САЩ да ви опра...
12.03.2012 20:59
Ти чакай на господ и САЩ да ви оправят. Понякога се чудя луди ли сте или на луди се правите?! Избиват ги като въшки, но те още вярват в демокрации и тем подобни глупости. Омръзна ми да отварям очите на слепи хора. Направо ми писна.
цитирай
12. balkanec - Да се срамуваме - едва ли
13.03.2012 00:29
По-скоро нищо цензурно не мога да кажа за "здравната система" и затова не ми се говори.
Но на това, че спряха обезболяващите за болните от рак, не се стърпях...

Съжалявам за брат ти!

Ще пиша и аз още по темата за рака, но искам да премисля нещата първо. А и хората се шашкат. Предпочитат да не чуват за тая тема въобще, сякаш това ще ги зарази :)
В Раковата имаше една случка - седим болните пред един кабинет и минават работници по коридора - първия гледа да е колкото може по-далеч от нас - направо обърса боята на стената, след него втори, трети - също долепени до стената, колкото може по-далеч от нас :)
Стана ми забавно :)
цитирай
13. tera - Благодаря за коментарите
13.03.2012 11:10
Думата "рак" тук у нас все още е смъртна присъда, а не диагноза.
Затова са се и "пазели" тези работници, за да не прихванат "лошия късмет", все едно е заразно.

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tera
Категория: Други
Прочетен: 4661470
Постинги: 994
Коментари: 7469
Гласове: 18538
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930