Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.04.2007 15:08 - Леонардо да Винчи- гений или извънземен? (II част)
Автор: tera Категория: Изкуство   
Прочетен: 5214 Коментари: 5 Гласове:
0

Последна промяна: 16.06.2009 16:21


Най-сетне стигнахме отново до Леонардо. Съжалявам за закъснението, но точно когато се канех да го напиша този пост миналата седмица, на дневен ред излязоха кохорта мускулести хубавци и аз прецених, че Леонардо няма шанс за изява в тази компания и ще мине незабелязан. Защото както е известно мозъкът не е мускул и не е толкова сексапилен. После се занимавах с холандския балет, където имаше в интерес на истината снажни балетисти, но пък там не е много сигурно male or gay. То май и при Леонардо стоят така нещата, както отбеляза bubuleche-то. Даже това го пишеше на плаката с неговото житие-битие – че бил изключен за хомосексуализъм от някъде си. Тогава не го коментирах, пък и сега какво да кажа – генийска му работа, какъвто – такъв. По-важни са нещата, които е оставил след себе си, а не да му надничаме под юргана.

 

Между другото явно младият Леонардо също не е бил за „изхвърляне” Това го открих в Уикипедия, докато търсех подробности за Катедралата „Санта Мария дел Фиоре”.

 

Първите биографи на Леонардо рисуват образа му в най-привлекателни черти. Според Джорджо Вазари (1511-1574) „с блестящата си външност, която представляваше висша красота, той възвръщаше яснотата на всяка опечалена душа“. Според един анонимен флорентински автор „той беше прекрасен, съразмерно сложен, изящен, с привлекателно лице. Носеше червен плащ, стигащ до коленете, макар тогава да бяха на мода дългите дрехи. Досред гърдите му се спускаше прекрасна брада, къдрава и добре разчесана.“

 

Дотук с прозата, сега отиваме при техниката. По-долу ще во покажа снимки от макетите, които са направени по неговите скици. Това е само част от нещата, които бяха показани, но пък са според мен едни от най-интересните. В случая не бива да се забравя, че става дума за разработки, изпреварили значително времето си. Иначе като ги видите на снимка, може да си кажете- какво пък толкова, много важно!

 

 

image

Модел на хеликоптер по скица от 1486-1490 год.

image

Модел на хидравличен винт по скица от 1487-1489 год.

 

image

 

 Модел на скрипец по скица от 1482 год.

image

Модел на кораб с гребни колела по скица от 1495 год.

image

Модел на велосипед по скица от 1493 год.

image

Модел на танк по скица от 1485 год.

image


Модел на висящ мост по скица от 1493 год.

image

Модел на задвижван от пружина часовников механизъм  по скица от 1484 год.

image

Модел на хидромер по скица от 1493 год.

image

Модел на картечница по скица от 1482 год.

Обещах на fil да се върнем към златното кълбо върху купола на Катедралата „Санта Мария дел Фиоре”. Това за кълбото го гледах на едно от мониторчетата на изложбата. Не съм била във Флоренция и той като каза, че е бил и такова чудо там не е видял, много се озадачих. Затова се поразрових напред-назад в интернет и открих и малко други подробности и директно ги цитирам.

"Първи период във Флоренция

Сер Пиеро се преселва със семейството си във Флоренция около 1464 г. Леонардо е даден да се учи при известния флорентински живописец Андреа дел Верокио (1436-1488). При Верокио Леонардо оформя своите интереси, натрупва първите си знания, увлича се по архитектурата, анатомията, математиката. В края на май 1472 г. на върха на латерната (остъклена част, увенчаваща купола) на катедралата „Санта Мария дел Фиоре“ са поставени златно кълбо и кръст. Изпълнението на тази техническа задача е възложена през 1468 г. на Верокио, а Леонардо е най-близък свидетел на разработването на проекта. През същата 1472 г. той завършва обучението си и е записан в цеха на флорентинските художници.”

Открих и една снимка на катедралата и кълбото се вижда, въпреки че изглежда отдолу доста миниатюрно, сигурно fil затова не си го видял. Иначе на филмчето гледано отблизо си изглеждаше бая си кълбо! J

image

Искам да помоля тези, които четат този пост и са успели да посетят изложбата, ако нещо им се е видяло интересно и ги е впечатлило, да го напишат към коментарите. Сигурно е имало и други интересни неща по мониторчетата, но нямах възможност всичките да ги разгледам, пък и имаше доста хора.

 

 

 



Гласувай:
0



1. whitenights - :)
03.04.2007 11:58
Страхотно, благодаря !
цитирай
2. tera - Аз ти благодаря, че го оцени!
03.04.2007 12:04
Много интересни неща имаше, човек да поцъка с език и да си тръгне обогатен по един или друг начин. Действително се позабавих и изтървах гребена на вълната с този пост, народът май забрави и изложбата, и Леонардо. Затова дописах в заглавието "да Винчи", да не го объркат с "ди Каприо", покрай хубавците от миналата седмица.
Приятен ден ти желая :)
цитирай
3. tera - Здрасти fil,
04.04.2007 09:29
баш ми е драго да те видя :) Ама този път нещо много критикарски го даваш. Я малко по-ведро и великодушно:))) Това за велосипеда и други ми го казаха, аз не се бях задълбочила толкова. Ами да приемем, че не го е доизкусурил.

Ама това е макет, бе хора, какво сте се хванали за това завиване. Тя сигурно и картечницата не може да стреля! Как пък някой не се сети и това да отбележи! Този мост ти как би го нарекъл, като не е "висящ". Дай "конструктивно" предложение дето се вика. :) Това е надписът, сложен до макета, пък те навремето как са го били кръстили - може и "падащ" да са му викали, не е останал жив свидетел да разкаже. Пък за въжетата сама се бях досетила, но благодаря за уточнението :)))

Не обичам критикарстването и затова се издразних. Ама кои сте да критикувате Леонардо, хорааа , да ви имам самочувствието! Той едва ли има нужда от моето "адвокатстване", но аз пред гениите само свеждам глава и им благодаря за красотата, която са създали и оставили. За да можем ние- песъчинките да сме горди,че сме хора като тях. Единственото общо с тях имаме, че сме от същия биологичен вид.

fil, друже, нищо лично, но темата доста ме вълнува и затова го дадох по-емоционално. Радвам се, че се отби, защото както разбра се постарах да ти дам задоволителен отговор на питането.

Поздрави и приятен ден :)
цитирай
4. tera - :)))
04.04.2007 10:31
fil радвам се, че стигнахме до консенсус! :)

А ти разказвал ли си за Флоренция при тебе, видях че имаш петдесетина поста и нямам време да ги разглеждам всичките и затова питам? Аз когато бях в Италия не можах да отида до там, знам че има много неща за разглеждане и доста съм чела, но друго си да ги види човек. Щом имаш снимки покажи нещо, разкажи нещо, ще ми бъде много интересно и сигурно не само на мене. :)
цитирай
5. tessy - Леонардо наистина е гений,
05.04.2007 22:56
тера, благодаря...
Поздрави...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tera
Категория: Други
Прочетен: 4661320
Постинги: 994
Коментари: 7469
Гласове: 18538
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930