Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.03.2014 00:25 - Конската кушия за Тодоровден в Копривщица
Автор: tera Категория: Туризъм   
Прочетен: 2137 Коментари: 2 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg




Като цяло си беше готино преживяване, въпреки че времето изобщо не беше на наша страна, поне в началото.

Отиваме в Копривщица и се озоваваме после на стадиона, където ще се проведе "дербито" за Тодоровден.

Времето гадно, студено. Кончетата едни такива мърляви и необгрижени, въпреки сплетените опашки на някои и помпоните, и украсите. Селска работа.

Публиката не ми се коментира изобщо. Както и да е. Имаше 3 гонки по 5 участника, излъчват се първите двама. И после 6 човека и коня съответно - на финала.

Студът си беше направо мразовит, а и вятър задуха - изобщо мамата си трака!

Пълна смешка си беше цялата кушия, защото част от кончетата бяха съвсем необучени и неуправляеми и с голям зор и бутане ги докарваха до старта. Интересното е, че точно тези диви кончета накрая и спечелиха гонките. Явно бяха доста млади и напористи, ездачите изобщо не ги владееха, само ги пришпорваха и те си изразходиха енергията по трасето.
Голям майтап, накратко казано. Преживяхме го и това.

Другото хубаво нещо на Копривщица е изобилието от кръчми. След несръчната гонка и студовете, една сгодна кръчма е най-доброто решение, особено ако има и камина. Намерихме такава и нещата се пооправиха.

Докато сме в кръчмата - навън започва да вали сняг! Да ви е честито!

После ни предстои обиколка по къщите-музеи. Чудим се дали да се жертваме, предвид обстоятелствата или да се заседим до камината.

Все пак тръгваме да покоряваме музеите. Слънцето явно одобри тази идея, защото срамежливо се показа...

Ходила съм и преди в Копривщица, но честно казано тази обиколка не я помня, ако изобщо съм я правила. Така че за мен беше интересно.

Осликовата къща, една от най-красивите в Копривщица (по-точно най-красивата) вече е минала към частния сектор и по този случай беше затворена. Само я зърнахме през дупките на вратата.

Останалите обаче, за които си купихме общ билет, бяха самоотвержено на разположение. Така че видяхме къщите на Димчо Дебелянов, на Тодор Каблешков, старата църква, къщата на Ненчо Палавеев - благодетелят на Копривщица, на Георги Бенковски, както и паметникът му, Лютовата къща - също много красива, както и Музей на просвещението в Копривщица.

Имаше и интересни експозиции в музеите, освен възстановките на интериора, снимчици наснимах, но мога да ги кача по-нататък, че сега не ми се занимава с толкова досадно нещо.

Интересното беше, че в тези къщи имаше доста гостни - мъжка гостна, лятна гостна, всичките с едни типични тесни миндери. Да се чудиш къде са спали тези хора. И като попитахме една уредничка ни обясни, че хората са спели обикновено във всекидневната соба на пода. А бабата и дядото в кухнята, сигурно, за да им е по-топло покарай оджака.

Значи всичките соби са им едва ли не за фукня пред гостите, а иначе се свират да спят в една стая! Българска работа - няма да си направят кефа, ами да се покажат пред хората многото гостни. Да сме парадни. Тогава и отоплението е било мижаво и като се наврат в една стая, плътно един до друг и им е ставало по-топло.

Спомням си като бях в Германия и в един музей в Брауншвайг гледам портрет на напет аристократ в изискан костюм за епохата, перука и светски блясък, загледах се в датата - беше 1778.  Когато този господин е позирал гордо с кучето си, нашите хора са били с цървулите, навущата и кенефите на двора (както и досега по селата).

И си мисля, наистина ни трябва много време, за да ги стигнем, чисто мисловно и поведенчески. Там също има много боклук, не са всички потомци на пича от портрета, разбира се. Но публиката на кушията днес си беше направо от преди Възраждането, без да обиждам никого.

Иначе в този ред на мисли мога да добавя и една прекрасна постановка на Британския театър "War Horse", която посетих тази седмица - една от най-добрите постановки, които съм гледала до момента. Направена е по едноименна книга, която не съм чела. Има даже и филм, за който една приятелка ми каза, че бил адски отегчителен, слава богу не съм го гледала.
И може би заради всичко това - постановката изключително много ми хареса. Пак става дума за коне, това е и общото с другата тема, но от различен ъгъл.

Въпреки всичките премеждия днес, понеже и слънцето ни се усмихна накрая, смятам че си изкрахме страхотен ден! :)

Дай Боже Всекиму!

Лека нощ! :)






Гласувай:
9



1. freeoldmen - Интересен ден си имала, Тера!
09.03.2014 11:22
Чудно ми е все пак, че хората са спели по земята в една стая.
Малко е неудобно. И непрактично.
цитирай
2. tera - Да, хубав ден имах вчера,
09.03.2014 18:33
а също и днес! :)
Бях на плуване, а после на балийски масаж, голям кеф, препоръчвам го.
Да се чудиш на крехката балийка как яко масажира, направо се размазах в релакс.

Както обясних спели са заедно, явно за да се топлят. И на мен ми стана странно при къща на два ката с 5-6 одаи защо са се ръчкали във всекидневната на пода да спят, но явно такива са били нравите.
Иначе къщите са много хубави и просторни, сега само може да мечтаем за толкова голяма квадратура. Е, не всички - някои сега още по-квадратурно са се разпростряли, но са малка част.
Обиколката на Копривщица е много интересна, ако ми остане време, ще кача някои снимки. Пък е и доста патриотична, експозициите са именно за Априлското въстание най-вече и са много интересни. Но ние ги минахме малко на бегом, така е като си с група. Като се пооправи времето, ако отидеш - изобщо няма да съжаляваш. Пък и заведенията им са доста приятни. :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tera
Категория: Други
Прочетен: 4661959
Постинги: 994
Коментари: 7469
Гласове: 18538
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930