Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.04.2011 22:11 - Преодоляване на стреса
Автор: tera Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2184 Коментари: 3 Гласове:
6

Последна промяна: 28.04.2011 22:27








Първо да уточня, че това си е лично моята "рецепта" за такова едно преодоляване и твърде е възможно да не важи за всички.

Понеже напоследък особено съм подложена на връхлитаща ме работа нон-стоп и повечето спешна, съвсем нормално е да изпадна в стрес.

Умея да си подреждам приоритетите, но когато ме залива лавина от задачки, естествено че ще ми дойде в повече.

Затова му намерих следната цака - всяка вечер след работа си планирам други ангажименти - дали културни или пък по заведения, или пък козметични някакви глезотии, няма значение - номерът е веднага след работа мигом да сменя вълната и да се занимавам със съвсем различни неща.

Спомням си, че и преди съм имала доста натоварени периоди и тогава правех грубата грешка "да си нося работата вкъщи". Дори и да не е било в буквалния смисъл си изливах служебните чувства пред домашните и те горките не знам как са го понасяли.

Даже имах такъв случай - започнах работа свързана с много командировки и тогава събрах "широкия семеен съвет", защото синът ми беше малък и трябваше да бъде воден и взиман от училище, затова мобилизирах всички семейни сили. Няма да забравя изказването на майка ми по този повод : "Добре, ще помагаме, но моля те не говори повече за работа!"

Оттогава аз вече в къщи за работа не говоря!

Според мен всеки трябва да си намери личната анти-стерсираща рецепта. Лафът "от къщи на работа, от работа вкъщи" за мен не важи. Както и не разбирам този стереотип - цяла седмица сме си дОма, излизаме само събота вечер или пък само по уикендите.

Разбира се, че всичко е относително - ако имаш малки деца вкъщи, ясно че не можеш да си развяваш байрака цяла седмица. Но пък си имаш правото на заслужена почивка от време на време - за какво са бабите и дядовците тогава? :)

Другото, за което се замислих - как хората на Запад живеят такъв спокоен живот?! Живяла съм там и ми е ясно, освен това и много пътувам и усещам атмосферата в градовете. Само като минете Сърбия и попаднете в Словения или Хърватска, вече сте в друго битие. Спокойствеие, чистота, подреденост... Дори и в съседна Гърция, където бях преди няколко дни атмосферата е коренно различна. В едни такива градчета като Драма или Кавала цари спокойствие, хора си седят по кафененцата или сред природата, кефят се на животеца...

Понеже тук е пълно с разни критикари, дето само се чудят за какво да се хванат, та да поясня - горните примери са съвсем произволни, обиколила съм почти цяла Европа и мога да дам още много повече примери, но нарочно сложих ударението на тези, които са ни що-годе близки по географско местоположение.

И накратко - когато атмосферата наоколо не ти предлага релакс, направи си го сам по някакъв начин! :)))














Гласувай:
6



1. syrmaepon - Определено всеки
29.04.2011 09:08
има своя рецепта,понеже разни глезотии не всеки може да си позволи,а пък и всеки релаксира по различен начин.На мен ми влияят добре разходки ,по възможност сред природа или пътувания.Но никога не нося работа в къщи каквото и да става.Още от едно време в училище - вечерта е свободна за нещо друго каквото и да е .Като удари часът - край - кой учил,кой работил да е мислил през деня.
Това със сроковете е ужасно защото съм го преживявала...Също разположението денонощно с тия мобилни телефони,да те ангажират постоянно и занимават с работата и в семейна среда...Машините почиват след работния ден,ама и човекът иска почивка...
цитирай
2. tera - Ами всеки си знае...
29.04.2011 11:15
Но понеже сега ми идва доста нанагорно, взех спешни мерки :)
Никога не съм си носила работа вкъщи в буквалния смисъл, затова го сложих в кавички. Но съм била на разни работи, където си направо като обсебен и като се прибереш пак за работата мислиш. Ужасно е! И каква ми е била файдата от това? Онези фирми отдавна съм ги напуснала, медал не са ми дали, бачкала съм за заплата. Изобщо не си е заслужавало толкова да се вживявам. Затова сега - по-кротко го давам. Излизам от работа и "спускам кепенците", забравям всичко до другия ден.

Иначе разходки - да, но аз ходя по Витоша, разходки по парка са ми някакъв спомен :))
Пътувания - ОК, също много пътувам. Но като се върне човек на работа,
месомелачката го гепва на минутата и до обяд вече са ти се изпарили спомените от пътуванията :)))
цитирай
3. iliada - Добро предложение ,ама и аз имам за днес домашно!
30.04.2011 11:33
Донесох си работа в къщи!
Ще пробам все пак!
Поздрави за постинга!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tera
Категория: Други
Прочетен: 4661749
Постинги: 994
Коментари: 7469
Гласове: 18538
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930