Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.08.2009 19:24 - Христос в "ракета”
Автор: tera Категория: Други   
Прочетен: 12371 Коментари: 16 Гласове:
9

Последна промяна: 23.08.2009 21:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 

 

 

По-запознатите с материала сигурно са се досетили, че става дума за църквата “Св.Теодор Тирон и Св. Теодор Стратилат ” в село Добърско. Обявена е за национален паметник на културата и един от 100-те национални туристически обекта. Звучеше ми познато, сигурно някъде нещо съм чела, защото като чух обясненията на една позната предната вечер мигом зацепих за какво иде реч, въпреки че не бях ходила там. И без това бяхме в Банско, колко му е да отскочим дотам. Първо обаче да предупредя мераклиите, че за тази прословута църква, няма кьорава табела по шосето, а за самото Добърско можете да зърнете табела чак като минете Баня. Така че си носете карта задължително, като направихме и ние, за да не се мотаете излишно. Въпреки че тази липса на табели ме подразни, църквата я открихме лесно в центрото до кметството.



 

image




image




Църквата е наистина уникална, стенописите изглеждат изключително свежи, въпреки почтената им възраст от 400 години. Изографисана е през 1614 година, има “система” за естествена климатизация, изпълнявана от прозорчета-ниши , които осигуряват целогодишно достъп на свеж въздух. Виждате ги на снимката откъм предверието, вътре са същите.



image


Кръстът на иконостаса


През годините благодарение на пушеците от свещите, иконите и стенописите са били покрити със слой сажди. Затова сега се палят свещи само в предверието. През 80-те години на миналия век екип реставратори са премахнали този слой, оставени са само на няколко места, за да се види разликата. Екскурзоводката ни обясни, че е ставало дума за консервация, а не за реставрация, много малко са пипнали реставраторите самите икони. Разказа ни доста интересни неща, затова по-добре си вземете билет с беседа, един лев отгоре къде ли не отишъл. Всъщност ваша си работа, но точно преди нас влязоха двама студенти – момче и момиче, завъртяха се за няколко минути и си тръгнаха, какво видяха, какво разбраха, не ги знам. Докато ние го дадохме “тежко” – освен беседата се заприказвахме с екскурзоводката, даже раздумката ни продължи после и на теферич  в дворчето. Разговорът ни се въртеше около видяното в църквата преди всичко, но ненадейно как стигнахме и до житните кръгове в Англия, минавайки и през църквата в Косово, която също представлява интерес за уфолозите.

 


image


Иконостасът на църквата е от 17 век
Вляво от Богородица е иконата на двамата светии, чието име носи църквата


В църквата е забранено да се снима, затова скенирах картичките, мои са външните снимки. Не че в нета не се мотаят разни снимки от църквата, но уж са авторски, затова се справям със свои сили. Като стана дума за снимките, основната причина за такива забрани са светкавиците. В църквата осветлението е от разни насочващи се лампи-прожектори, оказа се че те светели със “студена” светлина, за да не увредят стенописите и иконите, пипнах ги – вярно си бяха студени, друг път не бях обръщала внимание на такива подробности.

 

Това, което научихме е, че това единствената църква в България с такова име, както и че този район е бил някак “привилигерован” по османско време, което е спасило църквата от разрушаване. Не си спомням беседата във всички подробности, а пък и идеята на постинга не е да ви преразказвам какво съм чула, а да ви подтикна да отидете и да я видите. Иначе е все едно да пиете бира по телевизията примерно.

 


image


Това е прословутата "ракета"


image


Долу вляво е Христос в "капсула"



Най-емблематичните стенописи в църквата естествено са свързани с “космическата”тематика – ракетата и капсулата. Какви идеи са се въртели в главата на древния творец не се знае, може пък и нещо на сън да му се е привидяло. Действително е интересно от днешна гледна точка предвид асоциациите, които ни навяват, иначе за онуй време сигурно си е било чисто и просто “художествен прийом”. Като не са чували хората за ракети и капсули са си живели в блажено неведение.

 

Друга интересна легенда е за Самуиловите войници. На един стенопис за изцерение на слепия са изобразени двама войници. Според преданието част от ослепените войници на Самуил са зимували в село Добърско, лековитата вода в двора на църквата била облекчила болките им. На пролетта решили да останат в селото и се заселили там окончателно

 

Направи ми впечатление, че стенописите в олтара от едната страна бяха по-добре запазени. Оказа се, че това са стенописите от южната страна, явно напичащото от юг слънце ги е предпазило от конденз и разруха. Другото, което може би не знаете, че във всички църкви направлението е запад-изток, олтарът винаги е на изток, независимо къде е вратата. Забелязали сте навярно че винаги отляво на иконостаса е Богородица, а отдясно -  Иисус. Но дали знаете, че винаги на първия ред отгоре над вратичката на олтара са иконите на Апостолите?

В църквата са изобразени и Св. Георги и св. Димитър. Екскурзоводката ни обърна внимание, че на повечето стенописи и икони навсякъде са изобразявани на коне, а тук бяха “пешаци”. По принцип е така, но след това инфо се загледах по стенописите на новата църква в Разлог и там установих, че и при тях тези светии са от “пехотата”, а не от "кавалерията". С това само искам само да кажа, че колкото повече информация получавате като разглеждате, толкова по-интересно ви става после и на други места. Ако имате вкус към такива работи разбира се, защото насила хубост не става. Както и насила никой не може да ви накара в църква да влезете, пък била тя и паметник на културата. Но в случая според мен по-важното е, че наистина е много впечатляваща и интересна, в което обаче трябва сами да се убедите! :)




image




image



В двора на църквата цари божествено спокойствие



image




image




image


Чешмата


image





image


Фонтанът в центъра на Добърско









Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. yuliya2006 - БОЖЕСТВЕННО...
23.08.2009 19:27
БОЖЕСТВЕННО...
цитирай
2. tera - Така е
23.08.2009 19:28
Иди го виж :)
цитирай
3. bogolubie - tera,
23.08.2009 20:41
благодаря за този чудесен и интересен постинг!
С поздрав: ЕСТИР!
цитирай
4. voinov50 - ;):)
23.08.2009 21:01
"Забелязали сте навярно че винаги отляво на иконостаса е Богородица, а отляво Иисус." ??!
П!
цитирай
5. tera - estir,
23.08.2009 21:07
благодаря ти! :)
Надявам се да посетиш църквата, ако досега не си имала такава възможност. Както ни разказа екскурзоводката това е една от най-запазените църкви в България като се има предвид, че е от близо 400 години.

цитирай
6. tera - voinov50,
23.08.2009 21:10
лапсус, както се сещаш! :)
Богородица е отляво, а Иисус респективно отдясно. Писах го на прима виста, сега ще го поправя. :)))
цитирай
7. mamas - Интересно разказваш,
23.08.2009 22:21
колоритно. Научих някои нови неща.
И снимките са хубави.
цитирай
8. tera - Thanks, mamas! :)
23.08.2009 23:28
Пак наминавай, има и други места за разказване. :)))
цитирай
9. sphinx - ПРЕКРАСЕН, ПРЕКРАСЕН постинг, ...
24.08.2009 02:00
ПРЕКРАСЕН, ПРЕКРАСЕН постинг, tera!!! Благодаря! Изпълни душата ми със светлина! Виждал съм тези стенописи, но да си призная, бях забравил местонахождението им. При първа възможност ще отида да ги видя на живо. Отдавна не беше публикувала впечатления от вълнуващи преживявания! Великолепен разказвач си! Липсваше ми!!! :)
цитирай
10. tera - sphinx,
24.08.2009 09:09
благодаря за оценката - кавалер, както обикновено :)
"Шъ съ стараем!" - нали така се отговаря :)))
цитирай
11. kuracpalac - Много хубаво!
24.08.2009 10:15
Поздрав!
цитирай
12. tera - Наистина
24.08.2009 10:17
е хубаво! :)
цитирай
13. tarbo - Ракетата и капсулата с примамака за балъци
24.08.2009 15:21
всъщност това е един от похватите за изобразяване на таворската светлина

А това, че бил единствения храм с това име е просто лъжа. Без да правя справка от същото време се сещам поне за този в Зимевица.

Иначе евала, че е реставриран и поддържан, евала, че е рекламиран, но ме дразни, че къде по-ценни храмове като този в Беренде тънат в разруха, а рекламират само Добърско.
цитирай
14. tera - Такааа...
24.08.2009 15:58
Да даваме поред - покажи къде другаде има такива точно изображения след като според теб е "похват". Значи на много места трябва да го има този похват.

Единственият храм твърди екскурзоводката, който е кръстен ЕДНОВРЕМЕННО на двамата светии. Иначе и аз се сещам за един параклис, който носи името не единия, въпреки че отпред са изобразени и двамата светии. Тази в Зимевица се казва "Св. Теодор Тирон". Така че - чети по-внимателно преди да хвърляш разни обвинения.

Храмът за съжаление не е особено рекламиран. За това си говорихме с екскурзоводката. И пак заради това точно го пуснах този постинг, защото им липсва реклама и недостатъчно хора знаят това уникално място.

След като смяташ, че тази в Беренде е по-ценна, ами рекламирай я, вместо да се дразниш, че има и добре поддържани църкви в България.

цитирай
15. tarbo - В свети Атанасий в Бобошево го има
01.09.2009 14:55
Но щом предпочиташ да вярваш, че иконописците са рисували ракета - вярвай си. И в дядо Коледа си вярвай и в гроба на Орфей и във великденския заек.
цитирай
16. tera - Нищо напротив нямам,
01.09.2009 14:59
но кое е това "го" дето го има?
Покажи го, не съм го виждала.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tera
Категория: Други
Прочетен: 4661636
Постинги: 994
Коментари: 7469
Гласове: 18538
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930