Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.04.2014 18:06 - Берлин - чудовищен град!
Автор: tera Категория: Туризъм   
Прочетен: 4026 Коментари: 6 Гласове:
13

Последна промяна: 30.04.2014 09:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg







Била съм там преди десетина години на един Love parade, който вече не съществува.

Явно са решили да си спестят сума евро да разчистват след подобно нещо. Лично мен парада не ме интересуваше особено, но се съчетахме с група колеги от Брауншвайг да го посетим през уикенда.

Беше едно протяжно шествие, съпроводено с много бирепитие и тогава видях немците в друга светлина, която няма нищо общо с точните им графици и чистите им улици. Този Love parade тогава им даваше възможност да си излязат от спретнатата черупка и да се покажат в разюздана светлина. Много успешно го показаха! После общината е плащала хиляди евро да почисти след подобно сборище.

Това обаче ние в България много добре го знаем - какво означават разюздани немци по Черноморието, но това си е друга бира! Там по бившата Западна Германия, хората се държат съвсем прилично и по време на такива събития разпускат и правят каквото си щат!

Бях тогава в Берлин за няколко часа и затова сега покрай евтинджос полетите реших да го посетя отново. Каква ми беше изненадата, че вече в Берлин си е все едно нон стоп Love parade - в смисъл, че хората си поркат навсякъде, ходят си с бутилки бира в ръка и хич не им пука. Както и, че си пикаят навред, където им скимне - дали ще е стена или паметник, на кого му пука - то толкоз бира трябва да се излее някъде, все пак!

Това беше хумористичното въведение, не ме разбирайте погрешно. Берлин има много лица, зависи какво търсите и как ще ви се покаже.

Ние бяхме решили да загребем с пълни шепи, от това, което ни предлага подобен град.

Затова смесихме всичко възможно -  концерт в Берлинската филхармония. шоу в Фридрихщадт палас, посещение в Бундестага, ресторанта горе на телевизионната кула, обиколка на музеите в Museum insel, пътуване до Дрезден и още много други неща.

Защо казвам, че е чудовищен град - цялата му архитектура по центъра е продиктувана от някаква свръх-грандомания. Тези огромни, тежки сгради имат за цел да претендират за едно господство! В момента там има много стоителни работи по нова отсечка на метрото и всичко е в строеж, огромни кранове има навсякъде по "Унтер дер линден". Но въпреки това се набиват на очи тези огромни мастодонти. Спомням си много добре, когато попаднах за пръв път преди години на Александер плац и видях сградата на Катедралата, все едно изплувала от маранята, беше юли месец. Тогава си помислих - "Това е най-грозната сграда, която съм виждала през живота си!"
Сега не ме подразни чак толкова, сигурно защото ми е второ впечатление. :)

Огромен град, събрал всякакви хора. (да не кажа паплач, че ще прозвучи расистко)

Има какво да се види в Берлин определено.  Сега не ми се качват снимки, но ще го направя по-нататък.

В Берлин, както и във Франкфурт, където съм била повече време, нещата са твърде интернационални. Това са вид мегаполиси, омешали най-различни култури.

Затова пък Дрезден е един типичен немски град, със своето спокойствие и забележителности. Подреденост, немско спокойствие, бих казала, което се усеща въпреки всичко и в Берлин, колкото и да е странно, но доста в по-малка степен.

Ами накрая - ще се постаря да пусна снимки по-нататък, но ще е по-добре да си намерите сгодни полети и да го видите на живо, ако все още не сте го направили и имате желание. :)

Лека вечер! :)






Гласувай:
13



1. tit - сети ме за "Кабаре"
29.04.2014 23:48
Не знам що...
цитирай
2. theeconomist - Моят любим немски град е
30.04.2014 06:08
Мюнхен!
А любимата ми катедрала за слушане на орган е Николаускирхен в Лайпциг!

Дрезден е един помпозен и стерилен Цвингер...:-))

Поздрави!
цитирай
3. tera - Ами сигурно,
30.04.2014 09:48
защото бяхме на кабаре :)
Представлението "Show me", което гледахме си е като кабаре, но мнооого обогатено и с водни номера. Много се бяха постарали хората.
Приказно беше.

цитирай
4. tera - Да, на мен също Мюнхен много ми хареса,
30.04.2014 09:54
въпреки че бях там за малко. Но направихме обиколката с двуетажния автобус, така че придобих обща представа, а после се разходихме по центъра. Много приятен град.
Какво му е на Цвингера? :) На мен ми хареса, гледахме там изложбата за Gruene Gevoelbe, заслужава си.

http://www.skd.museum/?id=73

Не мен пък любимата ми катедрала за слушане на орган е в Будапеща. :)



цитирай
5. syrmaepon - Най-сетне дочаках пост свързан с ...
30.04.2014 13:43
Най-сетне дочаках пост свързан с лични впечатления от така да се каже "културно естество", а не оценки какъв бил сайта и участниците тук / не се сърди , ама нали всички ние допринасяме за общия вид ) /

Беглите ми впечатления от немците е , че не ги бива във външната архитектура / славяните са по-добри, може би зарази мъображението което се вихри без почивка /, но пък като че ли са много добри в създаването на вътрешен уютен интериор.
цитирай
6. tera - Хм, не знам къде чакаш подобен пост... :)
30.04.2014 18:57
По-предният ми пост също е свързан с лични впечатления.

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tera
Категория: Други
Прочетен: 4654419
Постинги: 994
Коментари: 7469
Гласове: 18537
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930