Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.10.2009 14:39 - Пражката Айфелова кула
Автор: tera Категория: Туризъм   
Прочетен: 6302 Коментари: 6 Гласове:
4

Последна промяна: 25.10.2009 17:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

 

Реших точно за нея да пиша, защото едва ли влиза в задължителната обиколка на Прага, ако ходиш с група. Най-много да ти я покажат нейде изотдоле – „Ей я там горе” или пък да я видиш като си на Пражки храд, защото оттам добре се вижда.

 

Понеже аз много обичам като ходя по чужбина да се катеря по такива места и отгоре да снимам, съответно не можах да устоя на изкушението. Поразпитахме Адам как да стигнем дотам, той ни каза за „ладовката” и така посещението беше решено.

 

Когато тръгнахме сутринта от хотела, планът беше първо разглеждане по-подробно на Пражки Храд, защото „Свети Вит” разгледахме още първия ден, но вече бяхме капнали и не си заслужаваще да се изтезаваме с повече разглежданици. В крайна сметка човек не е необходимо да търчи през цялото време, за да „види” всичко. Номерът е да му достави удоволствие и наслада. Като му писна да обикаля да поседне, да похапне, биричка да пийне или просто да се порадва на гледката. Обикалянето и разглеждането по чужбина за мен не е упражнение по мазохизъм, въпреки че и на мен ми се иска да видя повече неща. Но колкото – толкова, другите – следващ път. Затова и плановете се променят в момента на изпълнението.

 

В метрото имахме сблъсък с контрольор, което ми промени и последващите идеи. Бяхме си купили билети с прекачване, които важат 75 минути. Излизаме от едината линия на метрото, за да се „трансферираме” на друга линия и един чиляк си показва значката и ни иска тикетите. Това е все още в метрото, но не във влакчето. За пръв път ме проверяват извън „средството”, но е ясно че като се мотаеш долу в метрото „вече си в играта”, защото там на входа няма заграждения – можеш и спокойно гратис да си влезеш и да си го отнесеш в последствие.

 

Почнах да ровя в чантата, не ги намерих от раз и му казвам „Ау, няма ги!” – на ингилизки де. На него много драго му стана и още по-чаровно взе да се усмихва. Реших да не се бъзикам повече, че току-виж си го отнеса за неуважително отношение към чешки „орган” – извадих ги и му ги показах. Човекът каза „Perfect!” и се разделихме по живо, по здраво. После питам сина ми, дали се е усетил че се гъбаркам с проверяващия. Той рече, че хич не се е усетил и сърцето му слязло у левата маратонка! :))

 

Вече сме горе на спирка Малостранска, откъдето се щурмува Пражкия храд. В този момент покрай нас минава трамвай „Смяна на плановете – казвам – отиваме на

Петржинска”. Това е именно Пражката Айфелова кула. Реших, че след като така стресиращо по коридорите на метрото ще ме проверяват чехите, тези билети да ги избием до дупка. С трамвая до Ujezd и после с “ладовката” до кулата. За какво да им купувам още билети, след като се вместваме в 75-минутката?!?

Тъй де – после след кулата, ще отидем в Страховския манастир и Храда ще го оставим за десерт. Човек трябва да е гъвкав и плановете да ги променя в движение, а не като „кон с капаци”.

Последващото изпълнение на програмата показа, че интуитивните решения често са по-добри от логичните, защото всичко се получи на шест, издънки нямаше, успяхме накрая и навреме да се класираме за самолета, защото това ни беше последния ден.

За първите дни може по-нататък да ви разкажа, а сега да отиваме да се катерим на малката Айфелова кула и да погледнем Прага оттам.



image



Това е "ладовката" - същата железничка като в Залцбург, защо й казват ладовка - тяхна си работа



image



Горе има обсерватория и паметник на летец



image



Интересно дърво в градината наоколо



image



Статуя на "натискащите се", както романтично се изрази синът ми



image



Вляво - кулата цел на настоящата разходка



image



Като се оказах пред нея, нямаше как да я снимам, освен леко на перпендек. Висока е 60 метра и има две площадки за наблюдение. Катерено си е по дървени стълби.



image



Гледки от първо ниво



image




image


Катедралата "Св Вит" леееко зумната


image




image



Тука вече от второ ниво



image



На това площадче ще отидем след малко



image




image





image



Ето я църквата, която видяхме отгоре, но беше в ремонт и не сме влизали вътре. Малко е сумрачна снимката, но ми дойде в контра-жур



image



Затова пък тук влязохме, този павилион е правен за изложение и видът му е копие на съществуваща кула. Вътре има лабиринт от огледала. Интересно е усещането да се разминаваш със стотици твои клонинги :)



image


Параклисът до църквата


image



А това е също в павилиона - битката за Карловия мост с шведите, ако не се лъжа



image



До павилиона



image



Отиваме към Сраховския манастир и по пътя отбивка за тази статуя. Естествено, че й засвидетелствахме внимание. Кога друг път, ако не сега ...



image



Оказа се, че оттук се открива великолепната панорама на Прага и както се изрази синът ми - "Следващия път като дойда в Прага, ще знам къде да се сдна да си пия бирата!"

Зърнах едно празно шише наколко и му казвам "Май не си първият, който се е сетил за това!" :)



image


След като се полюбувахме на гледката, продължихме към Страховския манастир, рагледахме го най-подробно барабар с галерията и библиотеката, а след това към Пражки храд... Но за това някой друг път, на свежи сили, че сега голямо катерене падна по тази уж малка куличка ...  :)))






Тагове:   кула,


Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. sphinx - Благодаря за чудесните снимки! ...
25.10.2009 21:43
Благодаря за чудесните снимки! Откровено казано, не знаех за съществуването на тази кула! Човек се учи, докато е жив! ;)
цитирай
2. tera - sphinx,
25.10.2009 22:01
това е и идеята на постинга! :)
Първият път като ходих и аз не я знаех. Видях я сега отначало като бяхме на Пражки храд и после прочетох в каталога.
Случайно открих и един много забавен постинг за Чехия, направо си умряхме от смях. :)
Утре ще потърся линка и ще ти го пратя!
цитирай
3. compassion - Хубава разходка
26.10.2009 10:58
Благодаря! Все й се каня на тази Прага, а още не съм ходила да преживея красотата й.
цитирай
4. tera - Да, много беше хубаво :)
26.10.2009 11:07
Първият път страшно много ми хареса, сега пак. Останаха и неща за някой следващ път... :)
цитирай
5. naire - Само малка поправка
16.11.2009 14:57
Средството се казва "лановка (lanovka) и не "ладовка" :) Пратил ли съм ти останалите снимки от Карлщейн? Много се извинявам, но мисля, че го забравих, което би бил голям срам :(
цитирай
6. tera - Хахах,
16.11.2009 15:06
ама знаеш ли колко добре ме разбраха като питах за "ладовка"? Никой не ме поправи и реших, че това е спелинга. :)))

Ама освен от Кралщайн имаш да ми пращаш снимки и от Сент Миклош и още от една друга църква или май бяха повече. Виж кои снимки си правил като бяхме заедно и ми ги прати. Не са чак толкова много така че няма да е много сложно. От Карлщайн ми изпрати няколко снимки, но не знам дали са всичките, които си направил.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tera
Категория: Други
Прочетен: 4648824
Постинги: 994
Коментари: 7469
Гласове: 18536
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031