Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.02.2009 13:23 - Психо и сома
Автор: tera Категория: Технологии   
Прочетен: 4342 Коментари: 17 Гласове:
2

Последна промяна: 22.04.2010 15:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
    От гръцки разбира се – означава душа и тяло. Оттам и наименованието на психосоматичните заболявания. Заболява първо душата и после това неминуемо се отразява на тялото.   Темата може и да не е интересна на повечето хора тук, но реших да я подхвана, защото когато човек започне да се интересува от тези неща, обикновено е станало късно или даже твърде късно. Случаи наоколо колкото искаш и постоянно се случва на близки, познати или непознати.   Умният човек управлява страстите си, а глупавият го управляват страстите. – не съм го измислила аз, прочетох го, както част от нещата които ще спомена са базирани на научна, надявам се, фактология.   Най-важното е хората да осъзнаят, че причините за техните заболявания се крият най-вече в самите тях. Като оставим настрана разните щъкащи особено в този сезон вируси или пък преохлаждането (настинка казано по народному), както и генетично заложените, там си е божа работа, голяма част от заболяванията се дължат и на неправилното хранене, непосилен труд, но в голяма степен и на емоциите – гняв, раздразнение, злоба, ненавист, обида, вина, страх, необоснована тревога, ревност, завист.   Негативната енергия от тези пагубни страсти отива към органите на човека и поражда съответните заболявания- различни сърдечно-съдови заболявания, левкемия, артрит, остеохондроза и т.н.   Психолозите свързват някои от страстите със следните заболявания:
  • Психопатии, кардионевроза – надменност в съчетание с жестокост
  • Полиартрит – стеснителност, желание да се направи колкото се може по-добро впечатление, свързано с неувереността, че това ще се случи
  • Болести на черния дроб – злоба, желание да се разруши това, което не ти допада в действителност, както и в отношенията и работата с другите хора
  • Заболявания на кръвта – осъждане, което произвежда злоба и ненавист
  • Заболявания на белите дробове, туберкулоза – самонадеяност, желание да считаш собствените си сили напълно достатъчни, а делата си за единствено правилни за постигане на набелязана цел
  • Язва на дванадесетопръстника – страх по отношение на желанието да бъдеш в добри отношения с всички, както и умението да си създаваш врагове
  Може и да ви се струват тинтири-минтири тези работи, но лично аз смятам, че вероятно има голяма доза истина. Както и в твърдението, че ракът предпочита обидчивите хора. Те обикновено изискват признание, уважение, висока оценка на „големите им лични достойнства”. Обиждайки се, хората експлоатират любовта на околните и управлявайки тяхното поведение, ги наказват с чувство за вина. Ако това не подейства на околните, обидата пуска корени в самия обиден, разрушава организма му и води до различни заболявания. Затова човек трябва да не таи обидата, защото така вреди най-вече на самия себе си, а да се научи да прощава. Когато прости, ще получи душевно спокойствие, сърцето му ще се изчисти от негативизма и здравето ще се подобри.   И накрая една мисъл на Конфуций, измислил я е преди около двайсет века и половина - „Една радост пропъжда сто грижи”, както виждате нищо ново под небето. :)  






Гласувай:
2



1. benra - Усмивката
20.02.2009 13:24
е разковничето...дааа.Каквото човек сам си направи, никой друг не може
цитирай
2. fenris - ми
20.02.2009 13:27
така си е леле колко съм усмихнат сега ако знаеш!:)))
цитирай
3. tera - benra,
20.02.2009 13:28
така е, стига да е искрена. Иначе, ако е заучена гримаса просто не върши работа :)
цитирай
4. tera - fenris,
20.02.2009 13:29
няма начин да не си усмихнат, след като си ми на гости :)))
цитирай
5. rosidi - даа
20.02.2009 13:38
много хубаво си ги изредила има и още една голяма категория - стреса, той също е причинител на много заболявания и само да вмъкна, че и влюбването си е своево рода стрес, така че не остана нещо от което да не се разболеем. Усмихнат ден и на теб:))))
цитирай
6. tera - E-e-e-e...:) rosidi,
20.02.2009 13:49
ти пък къде отиде - даже точната дума в случая не е стрес, а дистрес.
Стресът си е нормална, естествена защитна реакция на организма. Той съпътства човек през целия му живот и не е нещо, което трябва да се избягва. Настъпването на трайни увреждания в организма (функционални или органични) се определя като дистрес т.е. увреждащият стрес представлява дистрес.
Дистресът причинява по-сериозни нарушения във функциите на организма и причинява болести като: трайно повишение на кръвното налягане, нарушен сърдечен ритъм, спазъм на дихателните пътища, астма, стомашна язва, кожни заболявания и др.

А щом влюбването го характеризираш като стрес, значи няма страшно - всичко е наред. Виж, ако беше дистрес - лоша работа.
Поздрави! :)))
цитирай
7. анонимен - !
20.02.2009 23:20
От изброените по горе болести за сега не страдам.Така че си прави извод с какъв човек разговаряш.Усмихнат, влюбен, радостен от живота.
Много ми хареса и това за ник-Тинтири минтири.Готено е нали?
цитирай
8. vmir - Изобщо не са “тинтири-минтири” тези работи,
21.02.2009 10:10
просто нещата си се развиват във времето, но вероятно ще минат векове, докато се установят продължителностите на етапите, през които преминава тялото ни под влияние на емоциите и променения химичен състав в органите ни до трансформирането на химичните промени в болести... Засега знаем, че краткотрайното присъствие на някои вещества в организма може да е спасително, а продължителното им – смъртоносно или обратното, но медицината е твърде консервативна система от знания, за да очакваме скоро от нея прецизността, постигната в някои области на природните дисциплини.
цитирай
9. furiika - усмивката...
21.02.2009 10:40
движа се в правилната посока, значи...
:))))))))))
цитирай
10. merita - Каквото посее човек, това и ще по...
21.02.2009 13:26
Каквото посее човек , това и ще пожъне.Съгласна съм с това , че нашите мисли са това , което причинява и нашите усещания и в последствие дава отражение на физическо ниво.За съжаление не винаги можем да контролираме успешно мисълта си и затова се изискват усилия и тренировки.Съзнателното насочване на мисълта в положителна посока и стремежа да даваме без да държим сметка дали ни отвръщат със същото е това , което можем да правим.Прошката също е важна.Да умеем да прощаваме и да не държим сметка за минали прегрешения.Това са и основни хрисниянски пронципи на които е учил Исус Христос.Тове е определено гаранция за добро душевно и физическо здраве!Поздрав!
цитирай
11. dobromirdimitrov - tera
21.02.2009 14:40
Всичко това е напълно вярно. На практика развитието на всяка физиологична болест се определя от психичния статус. За някои хора е достатъчно само да вярват в успешния изход от заболяването си, за да се справят със смъртоносни болести. Има документирани доста такива случаи.
Поздрави :)
цитирай
12. furiika - "Умният човек управлява страстите си, а глупавият го управляват страстите. "
22.02.2009 10:37
Брейййй, толкоз ли съм глупава??????????
:))))))))))))))))))))))))))
цитирай
13. tera - Благодаря за коментарите
23.02.2009 10:31
Успешна и усмихната седмица ви желая! :)))
цитирай
14. ivesa - Допада ми написаното за прошката
26.02.2009 20:53
Навременна е публикацията за пораженията на страстите.Психосоматичните заболявания са реален факт,лечението им с прошка също е реалност.
Поздрави !:)))
цитирай
15. tera - Прошката -
27.02.2009 09:06
лесно е да се каже, трудно е да се направи.
Важното в случая е да прости в сърцето си, за да не се тормози, думите не са толкова важни.
Поздрави и на теб! :)
цитирай
16. ivesa - Точно такава прошка имах предвид...
27.02.2009 19:16
механично изречените думи,без чувството в сърцето не са истинска прошка,а само формалност.Важно е да прощаваме в сърцата си,не само да не се тормозим самите ние,но и да дадем на другите това,от което имат нужда - яснота и освобождаване от виновност.Прошката освобождава и извисява духа.Поздрави и от мен!:)))
цитирай
17. tera - Даааа...
27.02.2009 19:50
Освен това утре е прошка.
Все едно по поръчка :)
Весели празници:)))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tera
Категория: Други
Прочетен: 4653330
Постинги: 994
Коментари: 7469
Гласове: 18537
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930