Постинг
22.09.2012 15:48 -
За мусаката...
Автор: tera
Категория: Рецепти
Прочетен: 2886 Коментари: 7 Гласове:
Последна промяна: 22.09.2012 16:58
Прочетен: 2886 Коментари: 7 Гласове:
6
Последна промяна: 22.09.2012 16:58
Споменах за мусаката в един по-преден пост, но поради други теми не остана време за нея.
Затова сега ще я компенсирам. :)
Няма какво да разсъждаваме от чия точно кухня е мусаката, има турска, гръцка, кой знае още каква, това е лично моят принос по темата.
Направила съм някои "нововъведения", предвид моя начин на готвене.
Да започваме:
Първо глава лук и един морков на ситно, после се задушават. Не казвам запържват нарочно, защото не пържа, а задушавам, Което ще рече слагате ги в тенджерка със сгорещено олио и после сипвате водичка. Можете и да намалите котлона, за да си къкрят кротко. Когато омекнат и се поизпари водата слагате каймата. В случая - 400 гр. кайма е напълно достаъчна. Тък има следния ПИНИЗ - научих го от едно телевизионно предаване, защото всъщност това ми е на мен "готварската школа". :) Като се омъжих, изобщо не можех да готвя, после се самоообучих и много ми хареса. Готвя с кеф, изобщо не ми тежи и затова сигурно манжите ми винаги се получават! :) Да се върнем на въпросния пиниз - каймата е най лесно да я размачкате в тенджерката с лука и морковите като използвате онзи уред, който е предназначен за мачкане на картофи. Може и с вилица, но с оная джаджа става по-добре, сигурация.:)
Сега за каймата - лично аз предпочитам да е 100% телешка. И един съвет - НИКОГА не купувайте кайма в хартиена разфасовка по 250 грама. Там изобщо не е ясно какво има! Веднъж купих такава, защото ми трябваше малко кайма за един вариант на лазано-баница, това е друга тема обаче. Та въпросната кайма се оказа с интензивен червен цвят, който не се промени и по време на термичната обработка - ерго, била е нафрашкана с всякакви оцветители и какво ли още не. За радост, нямахме стомашни проблеми след това, но по-добре я избягвайте.
Каймата след като се препържи трябва да стане кафява на цвят, ако е истинска. Иначе си е менте.
Да продължим нататък. След като ви е готова смеската от лука, морковите и каймата, взимате една по-голяма тавичка. Добре е, да е незалепваща или в краен случай емайлирана. Ако готвите в алуминиева тава, имайте предвид, че след като сте сготвили трябва да прехвърлите манджата в други съдове, защото не е добре да остане там, алуминият отделя вредни съединения и ви скапва манджата.
Значи - в онази по-голямата тава слагате горната смеска и нарязани на дребни кубчета картофи около килограм, може и килограм и половина, зависи от тавата. Моето нововъдение е - слагате и нарязани, обелени тиквички на кубчета, две по дребни или една по-голяма. Разбърквате всичко това, наливате водичка и във фурната - на 200 градуса.
Понаглеждате от време на време и разбърквате.
Може и да ви е направило впечатление, че няма никакви подправки. Подправките са по избор. Лично аз предпочитам натуралния вкус на храната, а не да ми идват в повече подправките. Ако слагате - по малко, те затова са и подправки. А не да ръсите с шепи, както прави мъжът ми примерно. :)
Другият номер е - докато готвите, трябва да опитвате, може да сложите солчица, но понякога каймите са солени, затова я спестих.
Ако някой пита - ами къде са доматите? Може с домати, може и без. Доматите придават кисел вкус, който не за всички е приятен. Затова давам "базовата" рецепта, каквото искате може да си го добавите. Но и така си става супер!
Лично аз съдя по успеха на една рецепта, за колко време ще се изяде манджата вкъщи. :) Тази не се заседява изобщо!
В рецептата заливка няма, защото синът ми не обича, поради опита му с мусаки по ученически столове сигурно. То и моят опит е същият - столовата манжа явно не се е променила от миналия век! Там правеха една изключително гадна заливка с брашно вътре, дето приличаше на мутирала гъба някаква. И за да си изядеш мусаката, първо си трЕбе да махнеш "гъбата". След това, обаче и за съжаление, не оставаше много за ядене!
Затова, ако много ви се е приискала заливка, направете я по-добре само с яйце и кисело мляко, може и кашкавал да поръсите отгоре. Без брашно! :)
Става си сгодна манджица, ако искайте опитайте и вие! :)
"В начале бе слово" у апостол ...
ПРОМЯНАТА ( ИЗ " ОТ АДА, ИЛИ ОДИСЕЯ...
Да повторя отново, защо не трябва да се ...
ПРОМЯНАТА ( ИЗ " ОТ АДА, ИЛИ ОДИСЕЯ...
Да повторя отново, защо не трябва да се ...
Следващ постинг
Предишен постинг
Старателно записвам ишпосле ще кажа дали ми е харесало :))
цитирайДано да се хареса и при теб! :)
цитирайЗаливката е супер! Благодаря за рецептата!:)
цитирайПробвай, пък после ще благодариш :)
цитирайЕдна супена лъжица препечено брашно, две яйца и ако съм сложила домати в мусаката, добавям прясно мляко, ако не съм добавям кисело мляко. Това за ,, заливката ''. Пробвайте! Що се отнася до подправките, ядох муска в моя близка севернячка. Имаше на всеки ред голям слой мерудии така и не разбрах какви са, но беше върховно! Така, че всичко е въпрос на вкус.
цитирайТъкмо утре ще правя мусака, та си припомних хитринките :)
Но заливка ще има, за съжаление - с кисело мляко, но идеята с препеченото брашно е супер, благодаря, janabel :)
Ще докладвам.
цитирайНо заливка ще има, за съжаление - с кисело мляко, но идеята с препеченото брашно е супер, благодаря, janabel :)
Ще докладвам.
Пък и синчето ми е по-мило от заливката, затова се съобразявам. :)))
Между другото забелязах, че когато човек не обича нещо, няма смисъл да го насилваш да го яде. Примерно аз ненавиждам сутляш, затова разбирам хората, които не харесват разни храни и не мисля, че е глезотия. Просто организмът не ги приема. Всеки трява да се съобразява с желанията на собствения си организъм. Също не ми е приятен и вкуса на магданоза и го избягвам.
Та така - всеки с мераците си. :)
Мерси за коментарите и лек ден! :)
цитирайМежду другото забелязах, че когато човек не обича нещо, няма смисъл да го насилваш да го яде. Примерно аз ненавиждам сутляш, затова разбирам хората, които не харесват разни храни и не мисля, че е глезотия. Просто организмът не ги приема. Всеки трява да се съобразява с желанията на собствения си организъм. Също не ми е приятен и вкуса на магданоза и го избягвам.
Та така - всеки с мераците си. :)
Мерси за коментарите и лек ден! :)
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене
Блогрол
1. НАЧАЛОТО
2. ИМПЕРИЯТА
3. КУСКО
4. МАЧУ ПИКЧУ
5. ТИТИКАКА
6. ЛА ПАС
7. ИГУАСУ
8. БУЕНОС АЙРЕС
9. РИО ДЕ ЖАНЕЙРО
10. И ПАК РИО
11. Пътеводител
12. Гласуването
13. Мания или "инвентаризация"
14. SUNCUS ETRUSCUS
15. ТОП 22
16. ПОРНО С ПАНДИ
17. Прекрасен творец
18. Приказка
19. Едни велики думи...
20. ВЕЧЕ СЪМ И ТУК
21. AKO VI ZALIPSVAM ... :)))
2. ИМПЕРИЯТА
3. КУСКО
4. МАЧУ ПИКЧУ
5. ТИТИКАКА
6. ЛА ПАС
7. ИГУАСУ
8. БУЕНОС АЙРЕС
9. РИО ДЕ ЖАНЕЙРО
10. И ПАК РИО
11. Пътеводител
12. Гласуването
13. Мания или "инвентаризация"
14. SUNCUS ETRUSCUS
15. ТОП 22
16. ПОРНО С ПАНДИ
17. Прекрасен творец
18. Приказка
19. Едни велики думи...
20. ВЕЧЕ СЪМ И ТУК
21. AKO VI ZALIPSVAM ... :)))