Постинг
23.07.2011 17:58 -
Лека лятна манджичка :)
Това не е нещо, с което на конкурс да се представяте, молим! :) Това си е едно напълно домашно мандженце за летните месеци. Не знам как е при вас, но като настъпят жегите много не ми се яде месо. Само като ходя по заведения си поръчвам нещо по-засукано месно, защото пък си е тъпня на кръчма да поръчваш постно, поне аз така си мисля. След салатата там е ред да се отдаде дължимото на готвача и там е силата в месните ястия. Това си е мое мнение все пак :)
И такаааа... Ако сте решили нещо постно да сготвите на фамилията, ще ви предложа една авторска и друга заимствана рецепти. И двете са пробвани неколкократно, така че издънки не би следвало да има.
Тук да отбележа за протокола, че преди да се омъжа идея си нямах от готвене. Мъжът ми готви някои неща по-добре от мен, сигурно защото е зодия "рак" , а те са родени кулинари. Така че в сферата на готвенето съм абсолютно самоука, обучавах се с предавения от сорта на "От нищо нещо", едно наистина супер готино предаване, което поради тази му супер-готиност го закриха. Но пък мен много ме кефеше и се надявам и други хора носталгично да се сетят за него! По-добро кулинарно предаване от тогава не се е мяркало в ефир! Онова си беше напълно приложимо и полезно, а не някакви изгъзици в момента, извинете за израза, дето ми предлагат префърцунена кухня, дето не съм сигурна че става за ядене.
Хайде сега по същество:
Рецепта 1:
Продукти -
1 глава лук
1 морков
2 тиквички
500 гр. картофи
1 чушка
1 домат
копър пресен или сух
сол
може и вегета, ако имате под ръка
Започваме - задушаваме нарязания лук и моркова, като омекне се прибавят първо картофите на кубчета, малко след това тиквичките пак на кубчета. Междувременно посоляваме и сипваме водичка за да уврат.
Аз правя следния пиниз - като са кипнали зеленчуците, намалявам котлона на 1, за да си къкрят, а на да пука под капака. После като добавям нови зеленчуци - пак вдигам температурата на 4, като кипнат отново намалявам.
Мъжете обикновено всичко готвят на 6, поне така прави моят мъж, в резултат на това всичко ври, кипи и изригва под капака! Въпрос на стил! :)
След като са поомекнали картофите и тиквичките, идва ред на зелена чушка, нарязана на ситно, като поомекне и тя се слага домата, обелен и нарязан на ситно, оставя се да се получи хомогенност на манджата, на домата не му трябва много. Слага се накрая, защото иначе киселинността му ще попречи за увирането на другите зеленчуци. Най-накрая се слага нарязан копър, по-добре свеж, но може и сух в краен случай.
През това време все пак трябва да следите какво се случва, за да не ви загори манджата.
Рецепта 2:
Адски е елментарна, научих я от майката на моя приятелка, която е рускиня. Значи взимате 1:1 патладжани и картофи. Паталдажаните ги обелвате, режете ги на кубчета като за мусака и ги посолявате, за да се отцеди черния сок. Авторката на рецептата не го прави това, ами директно ги мушва в манджата, ама аз все пак държа на здравословното хранене. Значи след като сте ги посолили патладжаните и са отлежали известно време - поне 30 мин, после ги измийте на течаща вода. След това картофите по същия начин нарязани, ги слагате в тавичка, по-добре незалепваща и с малко мазнинка на дъното. Слагате сместа, посолявате и наливате водичка. После във фурната да се пече. Наблюдавате ги, ако има нужда - доливате вода. Бърка се от време на време. Става готина манджичка, даже синът ми като я опита първия път сготвена от нашата домакиня рускинята попита - "какво е това месо?", значи може да се заблудят и месофилите. :)
Бонус – Трета рецепта, това са любимите на сина ми картофки, по дедова рецепта. :)
По-елементарно от това вече няма, но става наистина вкусно. Значи обелвате и нарязвате картофките, както ви е кеф - аз го правя на полумесеци, но може и на шайби. Кипвате в тенджерка вода с олио или зехтин вътре, някъде към един пръст. Като кипне слагате сол и картофите, и захлупвате, така горният пласт се вари на пара, но трябва да бъркате от време на време. Ако има нужда - добавяте топла вода и гледате да не се преварят.
Получават се страхотни картофки за гарнитура, а може и самостоятелно леко ястие. В последния случай слагате натрошено сирене и става мммммм.... :)
Това са лесни летни и изпитани рецепти. ако предпочитате месо просто сте сбъркали постинга. :)
На останалите - добър апетит! :)))
Следващ постинг
Предишен постинг
Чудесийки! Обичам такива манджички! Благодаря ти!:)
цитирайа после ми благодари. :)
Вкусове всякакви, не се знае на кого ще пасне.
Сега ще ти кажа една моя тайна :) Мина времето когато си избирах рецепта и едва ли не по списък пазарувах, за да я приготвя. Сега правя точно обратното - надзъртам в хладилника, за да видя какво има и според продуктите спретвам и манджата. В този случай неминуемо има и творчески елемент и това много ме кефи! :)
цитирайВкусове всякакви, не се знае на кого ще пасне.
Сега ще ти кажа една моя тайна :) Мина времето когато си избирах рецепта и едва ли не по списък пазарувах, за да я приготвя. Сега правя точно обратното - надзъртам в хладилника, за да видя какво има и според продуктите спретвам и манджата. В този случай неминуемо има и творчески елемент и това много ме кефи! :)
смятам да пробвам първо тази с тиквичките,понеже имам и тъкмо се чудя какво по-различно да ги правя.Последния път пробвах нещо подобно на миш-маш с тиквички...))
цитирайобаче не пържени, а печени.
Остъргваш ги и ги режеш на кръгчета или елипси. В друга чиния си сложила брашно и ги потапяш от двете страни като после ги почукваш да падне излишното брашно. После ги редиш в подмазана тавичка, но като каремидки - не една до друга, а да се застъпват. Като ги наредиш отгоре зехтин илио олио на струйка съвсем лекичко, посоляваш и ги печеш на умерена фурна. Наблюдавай ги да не изгорят.
След това - скълцан чесън с кисело мляко в купичка за овкусяване и става мнооооо яко!
Това е вариация на пържените тиквички, но е много по-малко трудоемка, не толкова мазна и като цяло по-готина! :)
цитирайОстъргваш ги и ги режеш на кръгчета или елипси. В друга чиния си сложила брашно и ги потапяш от двете страни като после ги почукваш да падне излишното брашно. После ги редиш в подмазана тавичка, но като каремидки - не една до друга, а да се застъпват. Като ги наредиш отгоре зехтин илио олио на струйка съвсем лекичко, посоляваш и ги печеш на умерена фурна. Наблюдавай ги да не изгорят.
След това - скълцан чесън с кисело мляко в купичка за овкусяване и става мнооооо яко!
Това е вариация на пържените тиквички, но е много по-малко трудоемка, не толкова мазна и като цяло по-готина! :)
ще има какво да творя тази седмица..)))
цитираймного я харесвам тая рецепта!
цитирайскоро не съм я правила, ще трябва да спретна една тава. Пропуснах да кажа за копъра в млякото с чесъна, но мисля че всеки си го знае това. :)
цитирайХаресаха ми рецептите. Трябва да ги опитаме и ние:)
Поздрави!
цитирайПоздрави!
Не можеш да ги сбъркаш, после ще ми благодариш :)
цитирай
10.
анонимен -
Д У ! Не знам дали съм го казвал вече, ...
02.08.2011 08:12
02.08.2011 08:12
Д У ! Не знам дали съм го казвал вече, но ти си в десятката на най-големите скици в блог.бг. :)))
45. tera - Май на теб катана ти прегръща небесата :)
01.08 12:00
Даже ми се струва, че катадневно ти ги прегръща, направо не му излизаш от акъла :)))
цитирай45. tera - Май на теб катана ти прегръща небесата :)
01.08 12:00
Даже ми се струва, че катадневно ти ги прегръща, направо не му излизаш от акъла :)))
че тук ти било най-весело, въпреки че не намирам постингите ми за особено веселяшки.
Но пък имам доста специфично чувство за хумор и се гордея с него, сигурно това имаш предивид! :)
P.S. Какво е това "Д У", навява ми разни асоциации, ама дано не съм права... :)))
цитирайНо пък имам доста специфично чувство за хумор и се гордея с него, сигурно това имаш предивид! :)
P.S. Какво е това "Д У", навява ми разни асоциации, ама дано не съм права... :)))
12.
анонимен -
"Д У" е "Добро у...
03.08.2011 17:57
03.08.2011 17:57
"Д У" е "Добро утро!" по мързелешки и включва прегръщане на небесата. :)))
Естествено , че дебелашкото чувство за хумор, присъщо на някои новоизлюпени фейлетонисти, не ме впечатлява особено. Истинския хумор е едва доловим, но доставя невероятно удоволствие и усмивка за цял ден.
цитирайЕстествено , че дебелашкото чувство за хумор, присъщо на някои новоизлюпени фейлетонисти, не ме впечатлява особено. Истинския хумор е едва доловим, но доставя невероятно удоволствие и усмивка за цял ден.
Вчера се срещнах с една приятелка с много готино чувство за хумор. Разказваше ми за техния 20-годишен котак, който бая го бил закършил и тя се заела да го посъвземе. Разбирам я напълно и аз имам две кучета и знам, че са си членове на семейството. Обясняваше ми, че го водила на лекар да му чистят зъбния камък, на знам какво му давала, че не искал да яде и т.н. И накрая завърши, че се бил пооправил и каза "Бутаме го към живота!" Умрях си от смях с тоя лаф, много ми хареса! :)))
Айде лек ден след като попрегърнахме небесата! :)
цитирайАйде лек ден след като попрегърнахме небесата! :)
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене
Блогрол
1. НАЧАЛОТО
2. ИМПЕРИЯТА
3. КУСКО
4. МАЧУ ПИКЧУ
5. ТИТИКАКА
6. ЛА ПАС
7. ИГУАСУ
8. БУЕНОС АЙРЕС
9. РИО ДЕ ЖАНЕЙРО
10. И ПАК РИО
11. Пътеводител
12. Гласуването
13. Мания или "инвентаризация"
14. SUNCUS ETRUSCUS
15. ТОП 22
16. ПОРНО С ПАНДИ
17. Прекрасен творец
18. Приказка
19. Едни велики думи...
20. ВЕЧЕ СЪМ И ТУК
21. AKO VI ZALIPSVAM ... :)))
2. ИМПЕРИЯТА
3. КУСКО
4. МАЧУ ПИКЧУ
5. ТИТИКАКА
6. ЛА ПАС
7. ИГУАСУ
8. БУЕНОС АЙРЕС
9. РИО ДЕ ЖАНЕЙРО
10. И ПАК РИО
11. Пътеводител
12. Гласуването
13. Мания или "инвентаризация"
14. SUNCUS ETRUSCUS
15. ТОП 22
16. ПОРНО С ПАНДИ
17. Прекрасен творец
18. Приказка
19. Едни велики думи...
20. ВЕЧЕ СЪМ И ТУК
21. AKO VI ZALIPSVAM ... :)))