Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.12.2011 18:03 - Българинът си пази силиците за Нова година
Автор: tera Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1516 Коментари: 2 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


Кой каквото ще да разправя - как Коледа бил най-скъпия и свиден празник, за нашего брата това си е генерална репетиция за истинския новогодишен купон. Вчера по Софето ситуацията беше доста задрямала, една от причините е, разбира се, че голям брой софиянци са заминали за родните си места по празниците. Не за друго предполагам - ами за домашно винце и прясна мръвка.

Бяхме в едно заведение на пъпа на София, което беше попупразно. Сигурно са си седели хората дома да спазват семейния коледен ритуал, ама и това не ми се вярва.

Българинът няма навик да празнува подобаващо Коледа след като този празник е отричан близо 5 десетилетия. Още повече, че православната църква празнува на 6 януари. Ние - ни така, ни инак... Една година попаднах на директно предаване  на празнуването на православната Коледа в Москва на 6 януари и богослужението на Вселенския патриарх, много впечатляващо беше, а и със сигурност руснаците като нация са доста по-вярващи от нас.

Това е и другата причина за символичното отбелязване на Коледа, колко са и истинските вярващи у нас- и това не е много ясно. Коледа все пак си е християнски празник. Стана ми смешно като видях как марксистът Георги Първанов се кръсти на Светата литургия в "Александър Невски". Едно време пак Политбюро ходеха с покани за Великденската литургия, а на простосмъртните им пускаха забавни програми по телевизията иззад Желязната завеса, за да си стоят вкъщи. Пълна смешка и лицемерие, на какво ли не сме се нагледали през годините ...

Затова българинът ще си празнува яко и както си знае на 31 декември. Тогава вече ще стане купонът! :) Спомням си бяхме в една хижа на Витоша няколко дни след Нова година. Украсата още висеше от тавана и една приятелка мъдро отбеляза: "Щом украсата още седи, значи купонът не е бил много як!"

Това, което адски ме вбесява всяка Нова година в София е масовото трещене на пиратки. Всъщност идеята за този пост ми дойде след като преди малко изкоментирах, че тази година слава богу няма да съм в София по това време и ще си спестя гърмежите на ненавистните ми пиратки.

Самият факт, че по Коледа не гърмят пиратки и фойерверки (или само малко фойерверчици имаше вчера от посока Люлин) иде да покаже навярно богобоязливостта на българина (де бе, да :). Та така, честита ви Коледа! дето аз лично много не я разбрах колко е честита. Добре, че даваха снощи по телевиЗоро концерта на Щраус Оркестра, който беше великолепен, за да усетя някакъв празничен дух след  злополучното празнуване в столично заведение.

Между другото доколкото аз имам наблюдения от чужбина - хората там умеят да се веселят на открито. Наблюдавала съм такива улични купони във Виена, Лондон, Рим и др. примерно. Докато тук купонът става единствено на софрата. Характерна нашенска си черта.

Затова ви пожелавам пълна софра и як купон на Нова година! 

Да си я отпразнуваме както си знаем, щото нали и маите викат, че било за последно!...  :)))












Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. syrmaepon - православните църкви празнуват на 6 януари,но нашата
27.12.2011 09:31
с католиците... то от самото ни идване тук има постоянно колебание,ту ни влече към Рим,ту към Константинопол.А иначе нямам нищо против затишието,макар че е затишие преди гръм )))))) Хем малко и кореняците софиянци да се почустват у дома си - нали все мърморят )))))

Честита Коледа и весело и шумно да ти е през новата 2012 !
цитирай
2. tera - Весело посрещане!
29.12.2011 22:56
:)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tera
Категория: Други
Прочетен: 4659725
Постинги: 994
Коментари: 7469
Гласове: 18537
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930