Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.09.2013 23:22 - Пак за Вангелия - баба Ванга, лични впечатления от филма
Автор: tera Категория: Изкуство   
Прочетен: 4493 Коментари: 4 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 


Миналата седмица пуснах анонс за този филм, голям интерес е предизвикал.

Сега да си споделя впечтленията, след като тази вечер за пръв път гледах нещо от сериала.

Историята се преразказва през погледа на една млада стажантка - журналистка, коята взима интервю от баба Ванга и тя си спомня различни истории.

Дадоха как е "видяла" железните птици, които унищожават "близнаци" в Ню Йорк , докато "гледаше" на захарчета на един американец от Ню Йорк през 1996 година. Изпадна в амок и после не си спомняше какво е видяла.

Нямам никакво намерение да омаловажавам или пародирам този филм, не ме разбирайте погрешно.

Въпросът е, че тези знаци, които са й били изпращани, не винаги е можело да са надлежно тълкувани. И какво като е видяла онези  "железни птици", които "ръфат" близнаците? Нито е предупреждение, нито е могло нещо да се предотврати предвид неяснотата на посланието.

Понеже не съм гледала началото не знам как се е вплела във филма историята за Олга, потомка на белогвардейци, която се подвизава в България през 30-те години на миналия век и е много близка приятелка на Ванга. Дали е художествена измислица или е имало такъв персонаж, не ми е известно.
Но пък от друга страна - може ли да предаваш такъв сериал по ОРТ - Първи канал на Руската телевизия и да не е на първо място руска сюжетна линия?

Няма руснаците да гледат само кадри от Петрич и Струмица с нашите носии и откраднатите агнета, я! Това си е част от историята - как Ванга като млада казва на баща си кой му е откраднал овцата. И как попът иска да прогони дяволите от нея, защото е обсебена от злите сили.

Връщаме се на белогвардейската история, коята се оказва доста криминална. С един агент-доктор от Русия, с когото нашата или по-скоро Вангината Олга завързва романтични отношения, завършли с брак. А после... агентът е в доста деликатна служебна ситуация... и тук серията свърши!

Май в този сериал руската връзка е на  първи план, а Вангелия е така за екзотика, но ще видим.

Няма лошо да се правят такива филми. Даже си е чудесно! Има си и исторически моменти, препратки към бита през миналия век, все пак е по-човешки от маса американски идиотии, които сме изгледали през годините.

Другото, което ми направи впечатление е, че представят Ванга като съвсем земен човек, не се небляга на някаква свръхсетивност. Тя казва: "Виждам някои неща и казвам на хората за това. Какво после те ще направят е тяхна работа."

Мисля, че е правилен подхода на авторите на филма - не търсят сензации, пресъздават един жизнен път. Необикновен, защото такава им е героинята, но не се опитват да я величаят. Всеки сам да си създава мнение и да си прави изводи.

Както казах - водеща се оказва руската история в повествованието, която е интересна сама по себе си, но не зная дали е исторически достоверна.

Всъщност - амо имате възможност може да видите някоя серия, няма да ви навреди! :)








Гласувай:
8



1. tera - Тук постът е за друго
24.09.2013 20:12
Как си минал с анонимен коментар ми е чудно.
цитирай
2. kasiopeq - впечатления от филма
26.09.2013 09:11
Всеки човек има различни възприятия когато гледа един филм, лично аз не смятам че руснаците са наблегнали повече на себе си отколкото на феномена Ванга, балансирали са нещата еднакво и за двете страни. Факт е че тя е била посещавана доста и са имали огромен интерес към нея, има и документални филми, била е доста уважавана от тях.
Нека тогава това да бъде едно предизвикателство за България да направи по-достоверен и акцентиращ само върху нея филм. Но факт е също така , че до ден днешен все още го няма....... интересите са други за съжаление. Нека да не сме прекалено критични а да създадем свой и тогава ще има база за сравнение.
Има недоизпипани неща , но се вижда отношението.
цитирай
3. tera - Изобщо не съм прекалено критична
26.09.2013 10:53
Това е обективното ми мнение, ако реша да съм прекалено критична, става страшно! :)
Дори бих казала, че мнението ми е изцяло позитивно. Не упреквам руснаците за акцента върху Олга, както казах - излъчва се по Първи канал на руска телевизия, сценаристите са руснаци, добре че поне за цвят има и наши актьори.
Гледам с интерес сериите, когато мога. И ги препоръчвам за гледане, защото филма е направен по човешки, съпричастен начин. Без излишно надуване.
цитирай
4. theeconomist - В същност руснаците пускаха много интересни
27.09.2013 20:29
документални поредици за леля Ванга.

Аз я познавах лично. Мисля, че филма е повече комерсиален за руската публика. На наша почва звучи някак изкуствен.
Разбира се, това е моето мнение и не омаловажавам труда на рушняците.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tera
Категория: Други
Прочетен: 4648567
Постинги: 994
Коментари: 7469
Гласове: 18536
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031