Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.03.2013 21:36 - Изключително простата (българска) публика
Автор: tera Категория: Изкуство   
Прочетен: 2040 Коментари: 4 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg




Слагам "българска" в скоби, после ще обясня защо.

Впечатленията ми са от много време и от много представления, но понеже нещата постоянно ескалират, реших да напиша подобен пост.

Ходя много често на всякакви концерти, опери, балети и пр. Плащам си билетчето и отивам там ДА ГЛЕДАМ и ДА СЛУШАМ какво става на сцената, затова съм отишла. ЗА ТОВА СЪМ И ПЛАТИЛА!!!!!

Не съм отишла да слушам как хората си "съпреживяват" впечатленията!

Не мога да разбера как някои хора отиват на подобни "мероприятия" или "събития" да го наречем и постоянно трябва си дърдорят с околните!?!

Ами ти си платил за концерт - единствената ти работа е да седиш там и да слушаш!!!

Ако толкова много ти се приказва, идете после на кръчма и си дърдорете цяла вечер. Или даже - вместо да ходите на концерт, си идете направо в кръчмата - там на никого не пречите с вашата логорея!

Но да отидеш на такъв вид представление и все да те чопли нещо да си споделяш, пречейки на хората, които са отишли да го гледат, според мен е недопустимо!

Какво толкова има за споделяне, просто не разбирам! Ходя обикновено с мои приятели и независимо колко човека сме, може и да разменим периодически по някоя дума, но изобщо не става въпрос за нескончаемо споделяне, каквото наблюдавам напоследък. Все едно са отишли хората там седянка да си правят!

Другото - за какво водят невръстни примерно 2 годишни дечица да вдигат патардия по концертите? Няма кой да го гледа ли? Последно бях свидетел на силна група от баба, дядо, татко, мама и момиченце на 2 годинки, което направо превъртя от скука. Както и всички покрай него от реакциите му. За какво мъчат толкова малко дете с класическа музика, а също и околните, които по стечение на обстоятелствата са се оказали наоколо?!? Ами както са толкова големи ценители да ходят на смени и другата смяна да гледа детето. Не може цяла зала да слуша милото им отроче, което не е виновно горкинкото, че са го замъкнали, където не му е мястото.

Сега да обясня за скобите в заглавието. Наблюдавам също, че и чуждестранната публика на български концерти се държи по същия начин. Може и у тях си да не се държат така, но нали у нас всичко е позволено... Имаше една рускоговоряща група на концерта на ансамбъл "Вирски". То не бяха хилотения, то не бяха коментари... Направихме им забележка, не че се впечатлиха особено, но май се поумориха, та млъкнаха в един момент. Спомням си също за една любовна китайска двойка на един, разбира се, китайски концерт. Младежът почти през цялото време "озвучаваше" нещо на китайски, за да впечатли възлюблената си... Като свърши концертът се обърнах да видя "принцесата", която толкова много държеше да впечатли. Ами май само той си знае за какво толкова се стараеше...меко казано.

Сега накрая - била съм също на много подобни представления в чужбина. Няма сега да изброявам къде, писах пост преди известно време. От тогава съм била и на още доста места. Та там хората СЕДЯТ И СЛУШАТ, А НЕ СИ ГОВОРЯТ ПО ВРЕМЕ НА ПРЕДСТАВЛЕНИЕТО!

Защото явно хората са по-възпитани, защото знаят за какво са отишли там и също много добре знаят къде да ходят, за да си приказват!






Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mglena - има нещо такова
23.03.2013 00:01
последния път като бях на кино до мен две девойки ядоха чипс през цялото време, беше едно постоянно шумолене на пакета с чипс и хрускане, ужас някакъв.
Не е ясно откога е тази мода да се яде в кино.
цитирай
2. aip55 - Е Тера
23.03.2013 00:10
Поучително, но някак си културата в хората се измени. Виновна за това е Чалго -уличният тюрлю гювеч. Не съм ходил на такъв концерт, но те са коремни танци, пози кючекчииски, алкохолни изпълнения, улични изрази от страна на изпълнителите, приказки, крясъци и т.н....С демокрацията дойде първо уличното и примитивизмът в културата на хората. Това ли искахме? За какво ни е сега то и кой ще се възползва от това? Вече е променено съзнанието. 23 години съсипахме всичко културно и материално, което се беше построило от нас и нашите родители. Жалко за труда ни......
цитирай
3. tera - Модата да се яде в кино идва от Америка
23.03.2013 00:12
То хубавите неща все оттам идват... :)
Трагедията обаче е, че по същия начин вече се яде и в НДК по концертите, а даже и в зала "България" хрупат бабите солети по време на концерта - това вече е пълно падение!
Последната история, заради която написах поста е именно от зала "България", която беше едва ли не единственото неизкушено място за простаци. Там ходят хора с интерес към музиката, не от снобария или нещо подобно.
Обаче оказва се, че и там нещата се скапват, което е много жалко.
А от друга страна е толкова просто -
ХОРА, ПРОСТО КАТО ОТИВАТЕ НА КОНЦЕРТ СЕ ДРЪЖТЕ ПРИЛИЧНО – ЯЖТЕ СИ В КЪЩИ И СИ ГОВОРЕТЕ НАВЪН„ А ПО ВРЕМЕ НА КОНЦЕРТА – ПРОСТО СЛУШАЙТЕ!
МНОГО ЛИ Е СЛОЖНО ТОВА?!?

цитирай
4. tera - @2
23.03.2013 00:33
Културата наистина се измени, но не знам дали само чалгата е "виновна" за това.
Бабите, които дърдорят в зала "България" без дори да си снишават гласа, едва ли слушат чалга. Изобщо посетителите на класически концерти е малко вероятно да са любители на чалгата. По-скоро отхвърлянето на правилата от всякакъв вид дава отражение на поведението на хората.
Не може примерно в НДК да пускат закъснели хора по всяко време на представлението. Все едно си на улица "Витошка" - толкова е усилен трафикът по време на първата част. Който закъснява - или да не го пускат, или да го "евакуират" на 2-ри балкон, да му дойде умът в главата. Била съм свидетелка на наистина смешни и жалки сцени, закъснели с по половин час хора дори се разправят, че някой им бил седнал на местата. Защото пък те не били разбрали от колко часа е представлението - все едно не им е написано на билета!

Значи трябва да си има правила и хората да имат респект към самото представление. Не да се точат цял час и постоянно да хлопат вратите, светят лампи отвън и е дразнещо за публиката. Според мен повече си позволяват подобни волности хората, които не плащат за билети. Тези с поканите решават, че могат да дойдат по което време си искат.
Разпоредителите трябва да пускат хора само между отделните изпълнения, но това вече не се случва.
По време на концерта на Моцартовия оркестър през декември имах чувството, че съм някъде на теферич. Постоянно минаваха хора, лампите светеха нон-стоп, все едно не беше концерт, ами репетиция някаква. Добре, че музикантите не изгубиха присъствие на духа от тази махленска обстановка. Професионалисти са все пак.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tera
Категория: Други
Прочетен: 4647772
Постинги: 994
Коментари: 7469
Гласове: 18536
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031