Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.11.2011 20:35 - Завръщане от Лондон :)
Автор: tera Категория: Изкуство   
Прочетен: 2742 Коментари: 4 Гласове:
12

Последна промяна: 20.11.2011 21:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

...  или изложбата на Леонардо в момента

 

 

 

           Заглавието не случайно напомня на „Завръщане от Брайдсхед”, защото в тази поредица постинги, които съм замислила, е подчертан именно английския елемент като стил, мировъзприятие, поведение, ако щете... Накратко – в Лондон се чувствам прекрасно. Сигурно и не само аз, като се има предвид разноезичното и разнородно население там. Има и  много българи – постоянно се чува българска реч навсякъде, както от туристи, така и от хора, които са се установили там. Вчера в Хайд парк, засекохме доста българи, както и една двойка с три кучета, които явно трайно са се заселили тъдява.  

 

Тази година отидох в Лондон специално за изложбата на Леонардо да Винчи  в Националната художествена галерия. Това е едно изключително амбициозно начинание, защото от общо 15-те живописни платна на Леонардо стигнали до наши дни, там бяха показани девет.  Освен тях беше представена и цялата подготвителна работа по създавенето им, включващо много ескизи, както и повлияни от тези творби платна на негови ученици.

 

Имам особена слабост към Леонардо, която не е от вчера. Изключително съм впечатлена от тази толкова многостранна и гениална личност. Не случайно имам изписани тук още три поста за него, линкове към които ще дам накрая. Но в онези изложби, гостували в София, ставаше дума предимно за техническия му гений, докато тук вниманието беше върху изключителния му талант като художник.

 

Прякото въздействие от творбите му на живо усетих преди три години като посетих Лувъра. Преди това бях виждала „Дамата с хермелина” в София, в криптата на „Св. Александър Невски”, но това беше доста отдавна. Тогава се впечатлих най-вече от размера на творбата, която ми се видя твърде малка. Причината е, че майка ми – също Леонардова фенка, беше закачила вкъщи една доста по-голяма репродукция на същата картина. Явно съм прихванала „фенството" към Леонардо по наследство :) Когато бях в Лувъра се почувствах доста особено пред четирите му картини изложени там в коридора, защото „Мона Лиза” е в специална зала. При нея е такава навалица, че малко трудно може да се съсредоточи човек. Има ограждение, охрана, святкат светкавици, голям калабалък... Докато при онези другите отвън може някак си да се усамотиш в мислите и възприятията си. Поне за мен имаха страхотно въздействие и смятам, че това са „разбираемите” послания на Леонардо. Не всеки се интересува от техническите му достижения, а езикът на изкуството е достъпен за всеки, стига да си отвори очите и душата за тях. Тогава си помислих „Дори и само тези картини да видя от Лувъра, пак ми е достатъчно...”

Естествено, че след това изръшках целия Лувър, барабар с апартаментите на Наполеон III, но няма да забравя това неповторимо чувство, което изпитах пред творбите му.

 

Бях виждала доста негови графични работи и ескизи преди това, но живописните му платна са уникални. Миналата година в Лондон видях и творбите му изложени в Националната художествена галерия. Вторият вариант на „Мадоната в скалите” е именно там.

 

Беседата на аудиогида, който си взех за настоящата изложба, отбелязва че дори и Леонардо не е имал щастието да види двата варианта на „Мадоната на скалите” една до друга, както са изложени сега. В една зала са представени първият вариант, който е в Лувъра и отсреща и вторият, който си е в Лондон. Лично на мен Лувърския ми харесва повече, въпрос на вкус.

 

Изключителният интерес към изложбата на Леонардо в Лондон много ме радва, въпреки че имахме проблеми при закупуването на билети. Може би една част от хората отиват заради шумотевицата покай тази изложба, която си е културно събитие от световен мащаб. Не мисля, че преувеличавам - самият факт, че всички предварително пуснати билети са изкупени до края на изложбата на 5 февруари е достатъчно красноречив.  Има обаче шанс да се закупят билети на място за същия ден, ако имате търпение да чакате на опашка. Доколко самата изложба би оправдала нечии очаквания е отделен въпрос. Лично за мен беше изключително интересна, както надявам се и за останалите посетители. Но сигурно ще има хора, които няма да са толкова въодушевени, ако са отишли там само защото е модата на момента.

 

Тук давам линк към официалния сайт на галерията, където са представени и изложените творби. Ако се наканите да отидете – приятно гледане! :)

http://www.nationalgallery.org.uk/whats-on/exhibitions/leonardo-da-vinci-painter-at-the-court-of-milan?

А това са линковете към предните ми постове за Леонардо, кото обещах по-горе:

 
http://tera.blog.bg/izkustvo/2007/03/23/leonardo-genii-ili-izvynzemen.54252


http://tera.blog.bg/izkustvo/2007/04/02/leonardo-da-vinchi-genii-ili-izvynzemen-ii-chast.57175

http://tera.blog.bg/technology/2009/06/16/pak-za-leonardo.349643












Гласувай:
13



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ka4ak - ПОЗДРАВИ!:)))
20.11.2011 23:50
Макар...така че...:)))
цитирай
2. tera - ka4ak,
21.11.2011 09:54
поздравче и на теб!
Въпреки... обаче... :)))
цитирай
3. injir - Всяко завръщане от страна, която е ...
30.11.2011 20:56
Всяко завръщане от страна, която е по на запад от нас, винаги е съпроводено с разкошни спомени.
цитирай
4. tera - Не бих казала ...
30.11.2011 21:52
Имам прекрасни спомени и от страни, които са на изток от нас.

Миналата година бях на чудесна екскурзия по Егейска Турция, там повечето забележителности са от Римската империя и нямат общо с Ориента, който пък си има свой чар. :)

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tera
Категория: Други
Прочетен: 4648075
Постинги: 994
Коментари: 7469
Гласове: 18536
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031