Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.06.2011 20:58 - Лично моето си мнение за изрисуването на паметника
Автор: tera Категория: Изкуство   
Прочетен: 1543 Коментари: 4 Гласове:
7





Не мислех да се включвам в тази дискусия, толкова много се изписа, че чак байгън да му стане на човек.

Провокира ме преди малко репортажа по новините. Леле-мале, голема драма! Даже посреднощ са го чистили! Ако за други неща в държавата се реагираше толкова бързо - цена нямаше да имаме!

Вчера писах един коментар - лично мен това изрисуване на паметника ми се видя забавно. Ще обясня защо - авторът/ите са вложили доза чувство за хумор, което мен ме кефи. Вдигна се пушилка до небесата и сума хора се позамислиха за " В крак с времето."
 
Понеже лично аз имам афинитет към Изкуството, адмирирам нестандартните и оригинални хрумвания. Тежки думи от сорта "гавра", "оскверняване" и пр., мисля, че са доста пресилени в този случай.

Приемам го малко или много като "опаковането" на разни забележителности на Кристо. Наистина е доста произволна аналогия, но това ми дойде на ум като гледах масовата истерия по повод изрисувания монумент. Дава една друга гледна точка, носи послание, наистина скандализиращо за мнозина, но си има свежия момент на коректив.
 
Естествено, че нямаше да остане в този си вид - въпрос на време. Също и Кристо ги опакова за известно време, а не "до живот". Дава една различна гледна точка и след това възприятието е рзлично. Много хора също смятат, че и това, което Кристо прави си е напълно излишна загуба на време и средства. Ако беше останал в България с тези си идеи, да е умрял от глад! Но това, което на него му е хрумнало в един момент се оказва интересно. Както и това, което са направили тези нови авангардисти.

Ако не беше така, нямаше да се изпишат тук сума постове, нито щеше да се обсъжда по новините. Значи авторът/ите са постигнали това, което са искали.

Искаше ми се даже днес да се фотна пред поп-арта, но те пък взели, че го изтрили. :)
Чудо голямо! Не мисля, че това изрисуване е най-значителния проблем в БГ, за да стане и международна пушилката.

Наистина смятам, че имаше доста значителен подекст в това деяние и затова предизвика такава бурна реакция.

Иначе по принцип съм ПРОТИВ РАЗРУШАВАНЕТО НА ВСЯКАКВИ ПАМЕТНИЦИ, нарочно го пиша с главни букви и болд. Според мен, не е това начинът да се забравя историята, рушейки паметници. Те трябва да са си там, за да напомнят за пътя, по който е минала една нация.






Гласувай:
8



1. locke - А как би приела идеята...
21.06.2011 21:36
... паметникът да бъде заменен с много по-малък, а този пратен в Димитровград или в музей на комунистическото изкуство? Замислям се и се сещам, че 'руските' паметници, зад които стоят десетйи хиляди руски кости, са много по-малки от паметника на 'загиналите' съветски войни! А и признателни ли сме към тях? Аз лично не. Виж, към руските, румънските и финландските войници съм много признателен!
цитирай
2. beckslover - Те трябва да са си там, за да напомнят ...
21.06.2011 21:47
tera написа:
Те трябва да са си там, за да напомнят за пътя, по който е минала една нация.

Трудно е да отличиш Иванчо Хаджипенчовците от Малкия Иванчо.
цитирай
3. tera - На мен паметниците не ми пречат,
21.06.2011 22:37
нека си стоят там, където са.

Какво ще кажеш за онази грозотия пред НДК - "Багера", защо него не го пратят някъде "командировка", доста е по-грозен.
цитирай
4. tera - becks,
21.06.2011 22:40
всеки си има право на мнение, но съм забелязала, че най-яростно се пребоядисват най-върлите привърженици на някои идеи. Защото искат все да са яхнали "вълната". Най-големите комуняги станаха най-запалените седесари и такааа ......, и досегаааа... :)




цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tera
Категория: Други
Прочетен: 4654357
Постинги: 994
Коментари: 7469
Гласове: 18537
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930