Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.01.2009 18:14 - Светът на бъдещето на Норман Фостър
Автор: tera Категория: Изкуство   
Прочетен: 9390 Коментари: 13 Гласове:
0

Последна промяна: 03.01.2009 18:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


Архитектурата му е изумителна, не преувеличавам. Тези сгради може и да сте ги виждали – дали на живо, или по телевизията, или пък на снимки и картички, са се превърнали в символи на градовете, в които са построени. Сградата –“куршум” в Лондон не може да не сте виждали на снимка или пък поне да не сте чували за купола на Райхстага.   Те са негови творения и не само те. Изложбата се проведе точно преди година, пуснах пост тогава, за да не я пропуснат хората. Който я видял, видял. Но снимките после ги правих и така си остана. Сега си ги открих в един фолдър, пък и се заприказвахме на тази тема, така че ще ви ги покажа. 

Изложбата от една страна беше свързана с 40 годишния юбилей на архитектурно бюро Foster & Partners, а също и с представянето на проекта му за Черноморските градини. Бюрото е основано през 1967 година, започнали с шепа хора, а в момента има 18 офиси в цял свят и участва с проекти в 51 страни. Това, което прави неговата работа уникална е, че първи предлагат дизайнерски решения, свързани с възобновяеми източници на енергия и драстично намаляване на въглеродните емисии.Това е и основната идея примерно на сградата, която споменах по-горе и която прилича на куршум - "Сейнт Мери Акс" - главен офис на Swiss Re в Лондон. Строена е от 1997 до 2004 година. Формата й не е самоцел, отворите на всеки етаж се свързват вертикално като оформят фоайета, които се извиват спираловидно нагоре. Това са белите дробове на сградата, които разпространяват свеж въздух през фасадата. Тази естествена система, заедно с други енергийноефективми методи позволява да се консумира само половината енергия от количеството, което използва една традиционна офис сграда.

И да започнем разглеждането точно от тази сграда:


image


image



image


Това е макетът на сградата, на изложбата бяха представени и доста макети, което поне за мен винаги е било интересно.


image


 това е международното летище Чек Лап Кок в Хонконг, 1992- 1995


image

Мостът Милениум Бридж, Лондон, 1996 - 2000

image


image

Главният офис на Commerzbank, Франкфурт, 1991-1997

image


image

А ето и етапите на построяването на банката


image

Корпоративна сграда на Хърст, Ню-Йорк 2001-2006


image



image

Големият двор на Британския музей 1994-2000

image 


image

Райхстагът, Берлин, 1992-1999

image


image

Макетът на Райхстага


image

Сейдж, Гейстсхед, Великобритания, 1997-2004

image


image

Макетът на сградата


А тук по-долу проекти, кото са започнати, но не са довършени още

image

image

image

Проектът в Санта Дзулия - Милано е започнат през 2001 година


image

Това е Кулата Русия в Москва, започнат през 2006 година

И стигаме накрая до проекта за Черноморските градини, чието представяне беше основната цел на гостуването на Норман Фостър в България.



image


image


image

Когато разглеждах тази изложба бях много въодушевена, докосвайки се го гения на един такъв човек и таланта на целия му екип, по-голамата част са около трийсетина годишни и съставът е напълно космополитен - говори се на 40 езика.

Още по-приятно ми стана, когато излизайки от изложбата ми се обади един колега-немец, казах му че не съм в офиса и къде съм била през обедната почивка. Питам го дали знае кой е Норман Фостър и той каза: "Разбира се, той направи купула на Райхстага". Веднага почувствах някаква съпричасност, друго си е да говориш с някой, който има понатие от нещата. 

А сега като ви представих изложбата изпитах същото приятно чувство, както когато я разглеждах. Надявам се и вие да сте го почувствали. :)))










Тагове:   Норман,   Фостър,


Гласувай:
0



1. tera - В близост до Бяла,
03.01.2009 19:56
но дали ще стане май не се знае. Или поне аз не знам. :)
Кликни на последната снимка да я увеличиш и разгледай по-подробно, ако искаш :)
цитирай
2. gothic - Дано да стане....
04.01.2009 10:41
Дано да стане....
цитирай
3. tera - "А дано,
04.01.2009 12:50
ама надали..." - както казала Айшето в ози виц :))

Нищо не се чува по въороса, но ще се поинтересувам, ей така за спорта :)
цитирай
4. thetrialboy - hmm. . . tova ne e letishteto v hong ...
19.02.2009 11:43
hmm... tova ne e letishteto v hong kong. predpolagam, che e nqkakyv ideen ili ranen proekt. osven tova po chast ot nego raboti Foster, po druga chast SOM ;)
цитирай
5. tera - Сега ще се заяждаме ли? :)
19.02.2009 12:12
Щом съм го писала значи е така.

"Чек Лап Кок
Хонконг, Китай

Това летище също е дело на Foster + Partner и е завършено преди 10 години. То се намира на остров и строежът му струва 20 милиарда долара. Това се счита за най-скъпата и една от най-екстравагантните постройки, издигани някога. Стоманените въжета, използвани за моста до брега, са с височината на 60-етажна сграда. Извитият покрив и подреденият интериор напомнят класическите летища. "

Ето ти и линк
http://www.millionaire.bg/article.jsf?flashCategoryId=6&articleId=1735

Брей, какъв недоверчив народ се е навъдил! :)))
Защо не си правиш справки в google преди да коментираш? :)
цитирай
6. thetrialboy - Мдам. . . не се заяждам, просто с това ...
24.02.2009 11:24
Мдам... не се заяждам, просто с това се занимавам и ти казвам, за да имаш реална представа.
През това летище съм минавал наистина много пъти, а и по работа ми се е налагало да се занимавам с части от него... И съвсем сериозно ти казвам, че това на картинката не е то. Вярно, че прилича до известна степен, но не е! Затова и предполагам, че е показан някакъв начален проект или даже идеен.
Конструкцията на покрива е съвсем различна, формата на сградата е различна, единствената прилика е в тази дълга централна ос... Няма такава градина отпред, а и няма такава транспортна артерия, която да влиза централно във входа, което би било брутално против основните Фънг Шуей принципи...
И освен това Чек Лап Кок е името на острова, на който е летището, самото то се казва просто международно летище ХК. Рядко го наричат Чеп Лак Кок съвсем разговорно.
Друго какво мога да ти кажа... Целият проект свързан с летището се води най-големия инфраструктурен проект, изпълняван някога, и освен всички сгради на летището и изкуственият остров, на който са разположени, включва също и магистрали, скоростен влак с няколко станции, няколко моста и тунели, стигащи до централен Хонг Конг, и още няколко участъка (освен Чек Лап Кок), завзети от океана.
Високият мост, за който говориш, е един от трите, които свързват Lantau Island с Kowloon… Само че те са на 20-на минути шофиране от летището и нямат много общо с него и нищо общо с Фостър ;)
И пак ти казвам, че части от това летище правят Фостър (Терминал 1 и ландшафт, доколкото знам), друга част правят SOM и освен това има и доста други сгради освен този терминал.
цитирай
7. tera - Както казах и в поста -
24.02.2009 11:51
друго си е да говориш с някого, който си има понятие от нещата. Удоволствието е изцяло мое :)

Човече, ти направо ме разби! :) Представям изложба и фактите, които споменавам са оттам. Не съм си ги измислила аз. Ако някой лъже - това са тези, които са подготвили изложбата. :)

Всъщност за летището отначало не разбрах каква ти е точно идеята - помислих, че оспорваш съществуването му. Възможно е това на снимката да е идеен проект. Не съм била там. Но имам и книга от изложбата и довечера мога да я погледна пак.

За кой мост говориш? Да не би да не е Милениум Бридж?

Бе ти направо ги изобличи тези Foster & Partners - много лъжат тези хора, брей! Как си приписват чужди заслуги на официални изложби чак не проумявам? :)

Но пък интересно се заприказвахме. Не съм и мислила, че може такъв подробен разговор за Фостер да се заформи. Тук, ако си забелязал в блога нивото не е много високо като цяло и хората не се интересуват от такива работи, даже и да им ги наврат в очите.

Даже се чудя как пък си се приземил точно в този пост, не съм те виждала преди. Пак заповядай :)
цитирай
8. thetrialboy - Ами не лъжат хората, в строителс...
24.02.2009 19:02
Ами не лъжат хората, в строителството добрият проект се цени, независимо от това дали е построен или променен. Просто го видях и реших да отбележа, че не e точно така.

А и те не си приписват чужди заслуги, те са си проектирали тази сграда, което мисля че е и фаза 1 на летището. Но това летище е едно от най-големите в света (и определено най-добре работещото) и не е честно да се каже, че само те са проектанти на цялото летище, при положение че са направили една част от него... Наистина е основна част (поне по отношение на пътниците), но все пак...

А за моста - ставаше дума за цитата, който ти ми прати за "Стоманените въжета, използвани за моста до брега, са с височината на 60-етажна сграда." ;)

Наистина случайно попаднах тук. Има един пич, Веско Петров, който ми харесва как пише и от време на време го преглеждам... и около него на нещо, ако попадна...

А Сър Фостър е хубаво, че ти харесва. На мен не ми е любимец, но е определено сред най-големите живи архитекти и може би най-великия британски ;)

Поздрави,
Румен
цитирай
9. tera - Сър Фостър определено ми харесва,
25.02.2009 09:37
въпреки че някаква студенина лъха от нещата му. Предпочитам по-човешки работи - примерно Гауди или Льо Корбюзие.
Веско Петров пише интересни работи, има там мои коментари, явно така си попаднал.
А и друго се сeтих - който и ще да е архитект не може да стъпи на малкия пръст на Леонардо :) Бях есента в Шамбор - предполага се, че плановете са негови. Съвършена геометрия е приложена там, така че сигурно той е архитекта. А за стълбата - спор няма, негова е идеята - едно наистина гениално нещо. Сещаш ли се за какво говоря? :)
цитирай
10. thetrialboy - ami otkroveno kazano ne se setih ...
26.02.2009 10:17
ami otkroveno kazano ne se setih otnachalo, no sled kato go google-nah zamyka - predpolagam, che za onazi spiralovidna stylba govorish. a inache pretrupaniqt pokriv jestoko mi napomnq na new york, new york v las vegas, edna ot naj-bezumnite sgradi, koito moje da si predstavi chovek haha (za tezi dumi vseki, kojto se zanimava s istoriq na izkustvoto bi me namrazil :)

a za arhitekturata po princip - ima mnogo sgradi, koito haresvam, v razlichni stilove i epohi i t.n. no ne mislq, che ima nqkoj arhitekt, na kogoto da haresvam vsichki neshta... no po-vajnoto spored men e vseki da se opitva da pravi neshto interesno. i da ne ostanesh s greshno vpechatlenie - az ne sym arhitekt, a injener :)
цитирай
11. tera - Да за витата стълба говоря,
26.02.2009 10:39
тя представлява двойна спирала. Като бях там, гледах един филм за замъка в 3D анимация. Не говорих за покрива, а за самият донжон. Замъкът гледан отгоре представлява шест еднакви квадрата, като донжонът е един от тях. В четирите края на донжона са 4 еднакви апартамента. Във филма всичко беше много нагледно показано, затова говоря за съвършена геометрия и мисля, че проектът е на Леонардо. Даже мислех пост да напиша за Шамбор, но се отплеснах поради темата за гаджетата :))))

Още в началото разбрах, че си строителен инженер. И аз съм инженер, после завърших и магистратура по икономика. Но много обичам изобразителното изкуство и архитектурата, въпреки че изобщо не ми е свързано с работата.

Не се сещам за коя безумна сграда говориш. Дай линк да видя за какво става дума :)
цитирай
12. thetrialboy - az moga da kaja che obicham arhit...
26.02.2009 11:49
az moga da kaja che obicham arhitekturata, vypreki che e svyrzana s rabotata mi :)

za gadjetata - ne znam... az sega se seshtam, che ti vidqh edni statii za jujna america i taka popadnah na tazi :) drugo ne sym chel.

bezumnata sgrada e edno kazino, te po princip izglejdat idiotski, no tazi e na chelnite mesta - http://en.wikipedia.org/wiki/New_York-New_York_Hotel_&_Casino.

i pak kazvam - ne iskam da obidq Chambord s tazi asociaciq ;)
цитирай
13. tera - Май не ми четеш произведенията :)
26.02.2009 12:35
За гаджетата днес писах, а след като видях казиното и за него пост пуснах. Просто повече хора трябва да го видят :)

Шамбор наистина го обиждаш с тази асоциация - не толкова претрупан и кичозен. На мен ми харесва. А стълбата е върхът! Има още 4 сълби в четирите края, но те са единични, а само тази е двойна. Ще взема един пост да спретна за Шамбор и ще ти се вдигне в очите :)

А за Южна Америка постовете готини се получиха. Но това, че друго не си чел е голям пропуск. Без да се фукам - съм от най-интересните писачи тука :)))))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tera
Категория: Други
Прочетен: 4653204
Постинги: 994
Коментари: 7469
Гласове: 18537
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930