Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.12.2008 19:11 - Пикасо
Автор: tera Категория: Изкуство   
Прочетен: 4838 Коментари: 10 Гласове:
0

Последна промяна: 25.01.2011 09:58


    Кой не знай Пикасо, кой не е чувал за него? Ами сигурно никой, но кой само го е чувАал, но не го е видЕл на живо? Ако има такива, сега е моментът да запълнят тази липса, понеже изложбата на Пикасо продължава в Галерията за чуждестранно изкуство до 15 март.   Понеже съм ценителка на изкуствата няма да ви нахъсвам излишно. Това, което ще презентирам е само бегъл преглед на нещата, които е правил и определено не най-силните. Но можете да се докоснете опосредствено до човека, провъзгласен за гений на 20 век. И има защо. Присъствието му изключително силно, въпреки че това са според мен второстепенни неща. Виждала съм в европейски галерии доста по-въздействащи творби. Така че това си е някакъв бегъл сбироток,  да ме извиняват кураторите на изложбата, ама като за тука толкоз, сигурно трябва и на това да бъдем и благодарни.   Бях с една приятелка и си умряхме от смях. Опитах се да снимам в началото, нямаше проблем. Даже майтапът беше, че докато се гласях да снимам и си обсъждаме картината, зад нас ставаше пълна опашка. Ами хората идея си нямат, какво да гледат и решават, че като ние сме се зазяпали това е голяма ценност. Пък ние само си карахме кефа!.Да, разбирам от изкуство, определено ме кефи, но не всичко, не и навсякъде. Ами не критикувам Пикасо, че коя съм аз да си го позволя!!! Снимам поредната творба, изведнъж ми изскача некоя харпия., че било забранено. Ми, днес (т.е. вчера - понеделник) е вход свободен и касата не работи и на чий да ги платя онея 10 лева, дето се полагат за снимки? Няма логичен отговор – само „Не може!”   Ами той си е много як пич и като художник, пък и от жени много е разбирал. Абе там много разбиране не е необходимо, номерът че е бил номер 1, пък коя жена не иска да се добара до неомер1 ?!? Тук в случая може да се насладите на литографиите на двете последни музи – Франсоаз и Жаклин. За едната от тях се жени на 80 години! Браво на него! И не само за това :)   Тук само няколко снимки, преди харпията да ме хване „за гушата”



image

...хмммм...емблематично....


image


Може и да не знаете, но много активно се е занимавал и с керамика, в случая даже сам я е измайсторил 


image


Тези рисунки върху чинните определено са най-"човешки" -  в смисъл виждаш за какво иде реч :)



image

Тази ми е любима - решихме, че я е надраскал в някоя кръчма след съответната почерпка


image

Това няма какво да го коментирам - само за ценители :))



А ето и фоторепортаж от изложбата:


http://netinfo.bg/index.phtml?tid=20&oid=4750&mgdi=19621



   


Тагове:   Пикасо,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - И мен една ме гони, и се крих между ...
30.12.2008 19:59
И мен една ме гони , и се крих между колоните ама снимах.Става дума за тази изложба със скулптура на Хенри Мур и другите, които бяха представени през лятото.Пикасо още не съм я го видял ,но ще е скоро.Защо не дават да се снима ,нямам обяснение.
цитирай
2. tera - Не че не дават -
30.12.2008 20:35
искат да си платиш 10 кинта!
Но касата така и не работи, не че иначе ще ги платя :)))
Тъпотията е, че като бях на изложбата на японските кукли даваха да се снима, а тогава не носех апарат. Както и в други случаи. Зависи на кого попаднеш явно :)

А иначе изложбата е хубава, добре е да я видят хората. На мен ми дойде малко ниска топка, понеже и по-ценни негови неща съм виждала. Но имаше доста хора, дали защото вчера много хора са отпускарствали като мен... :)

Но определено тук в блога за изложби много не им пука. Това го написах, дано някой се сети да иде. Ама дето казваш - на изложба никой на сила не можеш вкара :))))
цитирай
3. tera - Ей, gen,
30.12.2008 21:13
като се позамислих се сетих, че никъде по света, където съм била е нямало такса за снимане!!! Само тук - явно някой наш тиквеник го е измислил :)

Хората или дават да снимаш, или не дават! Ако дават, може да има условие да се снима без светкавица, но пари никъде не са ми искали за снимане! Явно в нещо сме първи! :)))
цитирай
4. анонимен - Не знам какви са, тиквеници или не, ...
30.12.2008 22:00
Не знам какви са,тиквеници или не,ама ако човек се замисли може и някой лев да изкара .Ако снимат картините и ги предлагат с диск,има едни малки като визитки, към билета ще е много добре .Защото аз като ходя на изложби си снимам и после ми е много приятно да ги гледам или да ги представя като постинг.
Ние не само в това сме първи.Идея за пост.В каква глупост сме първи.
цитирай
5. tera - Това за диска нещо утопия ми се вижда :)
30.12.2008 22:09
Но от друга страна, аз като обикалям по изложби и музеи по чужбина задължително си купувам и книжка - 10 евро къде ли не отишли. Вярно, че доста се събират накрая - но като съм броила сума пари за целия воаяж, не се стискам за книгите. Там са направени снимките професионално и при празни зали - какво да снимам примерно във Версай Огледалната зала, запълнена до дупка от туристи ?!?

Но пък от друга страна - снимките са ми като личен спомен някакъв, по са ми ценни от книжките. Затова обичам да снимам, където и да ида. И мразя да трия, дори ако не са станали перфектни. Жал ми е някак :))
цитирай
6. анонимен - Това е много елементарно, за диска. ...
31.12.2008 00:05
Това е много елементарно,за диска.Стига да се пожелае да се прави.Аз съм правил такива неща.И е много съвременно.Всъшност аз заради това преди десет години се поинтересувах от компютри и цифрови фотоапарати.
цитирай
7. tera - Да де,
31.12.2008 00:11
но едва ли нчкой ще го направи :)
цитирай
8. анонимен - Тера /Теодора/, сигурно е, че и през ...
31.12.2008 13:35
Тера /Теодора/ ,сигурно е, че и през тази година ,която идва, ще има много неща, които ще ни накарат да ги видим.Я картини, я концерт или театър.Може и нещо друго .Но ти като го напишеш в блога си е интересно и приканващо да отидем там някъде където си била.Та това ми е пожеланието, повече срещи с нещата, които ще те накарат да ги опишеш.И ти доволна и ние твоите читатели също.Жива и здрава бъди!Хората около теб също!
ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА!
цитирай
9. tera - Благодаря, gen! :)
31.12.2008 15:49
Все пак имай предвид, че пиша за много малко от нещата, които виждам. Понякога ме мързи, друг път се чудя дали си струва да си правя този труд, при положение, че хората по-различни неща ги интересуват.

Пък и е по-важно човек да се интересува и да ходи да ги вижда тези неща, отколкото да чака някой да му ги показва. Не знам колко души са посетили местата и нещата, за които говоря. Но ти си спомняш кога започнах да ги показвам - след култовия пост за кенефите :)))

Между другото постът за Моне е видян от към 1300 души, чак съм изненадана :) Но може би ключът в тази мистерия е, че съм споменала в заглавието обожателката му Роси. Може това да са фенове на Роси, не на Моне :))))

Весело посрещане довечера и да си все така запален по изкуството и красотата! :)
цитирай
10. juliannikolov - :)))
26.01.2009 23:27
Темата за Пикасо наистина е много интересна. Като я видях, се сетих за изказване на една от съпругите му - Фернанда Оливиер.
На въпроса как се живее с човек като Пикасо тя отвърнала: чудесно! Сутрин аз готвя, а Пабло рисува. После аз се мъча да отгатна какво е нарисувал, а а той - какво съм сготвила....
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tera
Категория: Други
Прочетен: 4648592
Постинги: 994
Коментари: 7469
Гласове: 18536
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031