Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.11.2007 15:40 - DVD - самоучител по народни танци
Автор: tera Категория: Изкуство   
Прочетен: 6868 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 05.11.2007 16:37


Понеже показах завиден интерес към народните танци напоследък, не можах да пропусна и „Празникът на хорото”, който се проведе в петък -2.11. 07 в Централния военен клуб. Мислех си, че ще поседнем кротко на столчетата и ще гледаме програма. За моя изненада след като ни посрещат на вратата с погача и шарена сол, установяваме че сме попаднали на коктейл, столовете ги няма, няколко бар масички. Досетих се, че на освободеното пространство в един момент ще се вият бурни хора, но изчакваме все пак изненадите.

 

Самият „Празник на хорото” има за цел да представи излизането на първия компакт диск – самоучител по български народни танци. Самоучителят е предвиден, като серия от 4 DVD с общо 20 от най-популярните родни хора и компактдиск с музика мъм тях. В представената първа част са включени народни хора от 5 етнографски области на българия - Право и Дунавско хоро, Ширто, Ръка и Шопска ръченица.


Чудесна идея според мен, защото както се видя от предния ми пост за хорAта, не е лесно да се включиш начинаещ в група по танци. По-добре отначало малко „сухи” тренировки вкъщи с помощта на DVD-то да придобие човек увереност и после да се впусне на вълните на хората и ръчениците.



image




 

Празникът беше открит от екипа, осъществил подготвянето на DVD-то, след това имаше няколко изпълнения от танцьорите от Национален фолклорен ансамбъл "Филип Кутев", участващи в записите. Обработката на всички хора, включени в самоучителя е дело на хорографите Милена и Костадин Господинови. Съжалявам за лошото качество на снимките, но не е лесно да се снимат танцьори, летящи със 100 км/час и при мижаво освеление. J

 

След кратката програма започна истинският празник. Ясно, че по-голямата част от публиката имаше отношение към фолклора и ги владееше танците, но за пръв път виждах освен на сцена толкова добро „некостюмирано” хоро. Лаиците си личаха отдалеч, но пък се стараеха да са в ритъм и всички в чудесно настроение тропкаха хорца, някои професионално, другите – колкото могат, но градусът на настроението беше изключително висок. Наистина се получи чудесна празнична атмосфера, надявам се е интересът към новоизлезлия самоучител също да е на ниво, защото идеята е прекрасна и навярно ще е от полза за много хора любители на българския фолклор.

 


image





P.S  За повече информация:  www.horo.bg

 

image




 



Тагове:   DVD,   народни,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. bilqnka - това е страхотно
07.11.2007 21:04
до преди 3 години народните танци бяха моята страст.И все още ми трепва нещо, когато чуя народна музика, но поради стечение на обстоятелствата е наложи да спра.
Иначе от детската градина започнах да танцувам, след това в различни състави в Русе и това наистина ми доставяше неописуемо удоволствие.
Поздрави! Темата, която си избрала е наистина много интересна.
Скоро се записах на модерен балет, защото реших, че ми трябва малко разнообразие :)
9 години народни танци ми бяха напълно достатъчни.Но и сега с удоволствие играя хоро, когато имам възможност.
цитирай
2. tera - И аз мисля, че е страхотно,
07.11.2007 21:29
но на повечето хора явно не им пука. :)
Като няма нещо жълтичко и клюкарско май не им се чете. Ами кой чел, чел. Който иска хора да играе, който иска да бичи пред компа денонощно - въпрос на вкус!
Приятна вечер :)))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tera
Категория: Други
Прочетен: 4659055
Постинги: 994
Коментари: 7469
Гласове: 18537
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930