Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.03.2007 09:53 - Леонардо – гений или извънземен?
Автор: tera Категория: Изкуство   
Прочетен: 3899 Коментари: 13 Гласове:
1

Последна промяна: 16.06.2009 16:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Слава богу, най-сетне успях! След два неуспешни опита вчера най-накрая успях да се внедря на изложбата за Леонардо в Софийската градска художествена галерия. Първите два опита ги правихме през почивните дни, не че е толкова mission impossible да се влезе там и през уикенда, ама много търпение трябва, а аз такова в излишък нямам. В неделята преди две седмици, когато беше студено и бая ветровито, като видях спретната опашка пред галерията заявих, че нямам намерение да чакам, дори и самият Леонардо заедно с Леонардовица да са вътре. Шегичка, знам че няма Леонардовица и Леонардовчета, не си правете труда да ме осветлявате по въпроса.:)

 

И така вчера – през делника стигнах заветната цел. И определено си заслужаваше! Сега творя този пост по простата причина, че изложбата я закриват на 25.03.- неделя и за желаещите днес е последният шанс да я посетят, освен ако през уикенда не им се виси на километрични опашки.

 

Това, което видях на изложбата не ме изненада прекалено много, защото повечето от нещата съм ги чела на различни места. Така че ми беше известно, че Леонардо освен гениален художник също има разработки и изследвания в областта на военната техника, въздухоплаването, архитектурата, анатомията, оптиката, математиката и къде ли не още. Но друго си е като ги види човек тези неща накуп, събрани в две зали заедно с макети на някои от разработките. Много е впечатляващо! Аз лично се запитах този човек, който също е имал 24 часа в денонощието като всеки един от нас, кога е намирал време да задоволява тези свои супер разностранни интереси. На един от плакатите, тъй да ги наречем, че не се сещам за по-подходяща дума, беше отбелязано, че е имал таланти в 30 технически области и 6 артистични! Как да не се сетиш в такъв случай за Ерих фон Деникен и неговата теория за пришълците от космоса, които са предавали може би част от своите познания?

 

Посетихме изложбата с един приятел немец, също инженер и затова се изкушихме така да се каже „професионално” да прокоментираме видяното и дружно стигнахме до извода, че май този човек не е бил от „този свят”. Само няколко примера – хидравличният винт, който може да се види на макет е бил де факто открит 4 века по-късно – през XIX век. И не само това – прототип на кола, на танк, на картечница и т.н. Леонардо е живял от 1452 до 1519 година, умира на 67 години, а това което е създал стига за десетина живота, че даже повече. Само гениалните му картини са напълно достатъчни, за да остане в пантеона на историята, за най-известните четири от тях се върти и едно филмче на голям монитор. Освен това има и малки монитори, където има много интересни неща, но звукът е ужасен, защото се получава резонанс в кутиите. Сигурна съм, че Леонардо не би допуснал подобен пропуск! И от там разбрах,че първият Copy-Right в историята принадлежи а Брунелески, който патентовал идеята, която всъщност е на 19-годишния(!!!)  Леонардо за поставянето на златното кълбо върху купола на катедралата Санта Мария дел Фиоре във Флоренция.

 

Мога още много да ви разказвам, но идеята на поста ми е да ви стимулирам да отидете лично да я посетите, докато още има време. Затова не ви показвам и снимки. Друго си е”око да види”, някои неща даже дават и да се пипат.

 

Приятелят немец накрая ми благодари за mental kick, който съм му дала, защото идеята за посещението беше моя. Ами дано и на вас така да ви се отрази този пост. Приятно ви разглеждане, ако се наканите да отидете!




Гласувай:
1



1. ianchefff - За, ъъъ, времето, което не стига.
23.03.2007 14:25
Да ти споделя, че (така съм чел) Леонардо е спял по 15 минути на всеки 4 часа. Така е имал време за всичко. Въпрос на мотивация, може би:))))
цитирай
2. tera - Това за мен е нова информация
23.03.2007 15:04
Защо ли пък не го бяха написали на изложбата на някой плакат, за да ми се изяснят нещата от раз и да не се чудя повече ?!?

Аз веднага го сметнах, даже на ум!, 6х15=90минути=1,5 часа, значи той на ден е спестявал средно 6.5 часа за 50 години това са 118 625 часа!!!=4 942 дни =13,5 години

Сега разбрах защо така му е спорила работата! :)
Слагам 50 години, а не 67, защото той е постъпил на 17 години в ателието на Верокио, сиреч е почнал да поработва, а пък като малък нека да го оставим да си поспи повечко.

Всичко това го написах с усмивка, да не ми се засегнеш, драги ianchefff! Беше ми много приятно да видя твоя коментар по тази тема. А изложбата посети ли я вече?
Поздрави :)))
цитирай
3. crmx - мда
23.03.2007 15:29
става въпрос за полифастичен сън ...теорията е че 4-5 дрямки по 20 мин за 24 часа те карат да се чустваш много по добре от колкото 1 блок 8 часа (монофастичен сън )
..подобрявал умението на човек да се съсредоточава както и креативността и тем подобни...

аз съм го правил обаче е приложимо за кратък период от време..месец максимум ..по време на сесия е перфектното време :-)
Проблема е че ако си изпуснещ и една от дрямките за деня се чустваш като парцал, бтв тялото трудно свиква първите 3-4 дена си депресиран и се чустваш много изморен...
ако си направиш малко по дълга дрямка също си супер скапан трябва да си навиваш часовници аларми постоянно и да си мислиш "като стана ЩЕ направя еди какво си" иначе просто продължаваш да спиш трябва да си имаш нещо да те мотивира постоянно...

хора които работят нормална работа не могат да го практикуват ...не можеш да отидеш и да кажеш на шефа " ми аз мисля да си дремна 20 мин"



цитирай
4. zeifod - Янчев
23.03.2007 15:47
не че друго, ама и по 5 минути да спя на 24 часа пак няма да направя и 1% от това което той е сътворил. Нали знаеш има една поговорка "Не ти ли дойде навреме, хич не го чакай" ;) Така че въпросът не е в това кой колко спи, а в това кой какво може. А явно той може :)
цитирай
5. tera - много интересни коментари се получиха,
23.03.2007 16:02
това ме радва :) Благодаря,янчев,че повлече крак :)

Понеже получих и лични съобщения от хора, които не могат да посетят изложбата и ме помолиха да покажа снимки и да разкажа нещо повечко, аз обещах да напиша след 25.03,(ама не веднага, моля само не ми давайте зор:). друг пост за това. Така че fil, ако обичаш, имай малко търпение, ще стигнем отново до златното кълбо :)
Поздрави :)))
цитирай
6. zeifod - Преди
23.03.2007 16:08
няколко дена прочетох че качват всички творби на Леонардо в електронна библиотека. Всички текстове, рисунки и т.н.Над 600 страници. Така че това е шанс за тези който не са посетили изложбата да се запознаят с гения на Леонардо :)
цитирай
7. tera - Това за Леонардо в електронната библиотека
23.03.2007 17:07
и аз го четох. Но аз предпочитам предаванията "на живо" :) Още повече, че подборката на изложбата все пак е тематична, я си представи сам да се заровиш в тея над 600 страници! Свят ще ти се извие :)
цитирай
8. buboleche - Мдаааммм....
23.03.2007 18:01
Не знам какво да кажа по въпроса..Само едон едничко нещо много ме смущава и не ми дава мира и не мога да си държа устата затворена. Безспорно е гениален..ама защо си е падал по малки момченца ,да му се невиди? :/
цитирай
9. ianchefff - Ae, ъъъъ, какво Ви става?:))
23.03.2007 20:07
Хора, тера, зейфод, какво ви стана? Зейфод, естествено, че е важно кой какво може, а не по колко спи? Ти да не си помисли, че аз си мисля, че който спи по-малко е с повече възможности? а? Естествено, надявам се, че не си си го помислил:)))) Тера, пардон, драга Тера, разбирам, че можеш да смяташ на ум:))))
Изложбата я посетих вчера и макар че доста неща съм ги виждал тук там, бях поразен. Той просто не е бил човек. Той е бил нечовек. Или нещо подобно. Нещо, което означава свръх. Радвам се, че познавам и по някакъв начин съм се докоснал това което е правил той.
Да ви кажа (понеже виждам, че Леонардо Ви е инетерсен) за една книга, описваща живота на друг гений от същото време - Микеланджело. Казва се "Страдание и възторг". Представлява художествен разказ (роман) за живота на Микеланджело. Невероятна е. Една от малкото книги, които докато не прочетох, не се спрях. В нея тук там се появява и Леонардо. Малко като Лошия, понеже са имали някаква вражда, ама какво да ги правиш, генийска им работа.
Такива неща, драга ми Тера.:))))
цитирай
10. zeifod - :)
25.03.2007 13:39
Е то ако човек има желание Тера няма невъзможни неща :Р
цитирай
11. tera - Що така се палиш, драги ми янчев?
26.03.2007 11:13
На два пъти ти благодарих за коментара, не ти ли стига ? :)
Книгата за Микеланджело естествено съм я чела, но по принцип Леонардо е потърпевш от неприязънта на Микеланджело, а не обратното.
Ама дето викаш генийска им работа - Микеланджело е двайсетина години по-млад (по-точно 23) и затова напира да бутне дедо Леонардо от пиедестала, щото не дава път на младите :)

Но лично според мен те са несъизмерими, единственото което ги обединява е, че са се засекли в един и същи времеви отрязък. Не може да сравняваш галактиките да речем, защо така и не им знаеш точно измеренията. Това съвсем примерно и фигуративно го казвам, за да не използвам битовизми от сорта "ябълки и круши". Но ако някой реши да се хване и да почне обсъждане на галактиките, нямам нищо против, дерзайте :)))

цитирай
12. ianchefff - az??:))))))))))
26.03.2007 15:48
Аз?? Да се паля? Неееееее, някаква грешка е станала:)) Не се паля, просто, говоря си. Нищо повече. Ей тъй, лаф да става, дето се вика. А галактиките и аз нямам намерение да ги сравнявам.
:))))))))
цитирай
13. pepelopes - за гения
15.12.2007 12:17
искам само да цититирам следното:
"Той е човек, събудил се от дълбока дрямка , за да открие, че останалия свят още спи".
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tera
Категория: Други
Прочетен: 4653698
Постинги: 994
Коментари: 7469
Гласове: 18537
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930