Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.03.2011 15:45 - "Религиозните войни" в блог.бегето
Автор: tera Категория: Хоби   
Прочетен: 4007 Коментари: 21 Гласове:
19


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
По-голяма глупост от тази едва ли би могла да се случи тук, но ето на - и това стана.

Не разбирам как и защо някой тука ще набива в канчетата на останалите мнението си със самочувствието на единствен, истински и некорумпиран авторитет. При това обиждайки останалите, които не са на това мнение.

Ето тука за духовно неграмотните една доста популярна статийка от Уикито, написана на разбираем език, за да може всеки да вдене за какво става дума.

Това, което се опитах да кажа на въпросния господин няколко пъти беше да остави на мира хората, ако щат да вярват - тяхна си работа. Но той се е заел с "просветителска" функция, да осветли затъналите в мрак заблудени люде.

След като и в Декларацията на човешките права е залегнала свободата на вярата, както и в Конституцията, кой трябва да те озапти човече, за да зачиташ правата и свободите на другите.

Престани да се пънеш с тези изцепки, че ставаш смешен. 




Свобода на религията и вярата от Уикипедия, свободната енциклопедия   image image Декларация на правата на човека и гражданина от времето на Френската революция. В нея се посочва, че човек има право да избира и изповядва религия, стига това да не е за сметка на обществения ред


Свободата на религията и вярата
 e принцип поддържащ свободата на личен избор на 
религия и вяра (между 19 големи религии и 270 големи религиозни групи в света[1]), както и свободата да не се изповядва никоя религия или вяра, ако човек е атеист.


Свободата на религията и вярата се изразява в 
правото всеки човек да избира, приема, както и променя своята религия или убеждения. Това е едно от основните човешки права и е залегнало в Декларацията върху човешките права на ООН. Също тук се има предвид и че не може да има намеса като насилие или принуда за приемането на дадена религия и/или вярване(ия).


Това е и свободата да се изповядва своята религия или убеждения индивидуално или колективно, публично или частно, чрез богослужение, обучение, религиозни обреди и ритуали, или чрез отказ от такива. Съвременните демокрации считат правото на свобода на религията за естествено, багодарение на разбирането, че всички хора се раждат 
свободни и равноправни. Това право е лично и неотменимо. То се гарантира в международното право и вътрешното право на Република България.


В България това право се подкрепя от 
конституцията на България, както и конкретно от Закона за вероизповеданията.




Гласувай:
19



1. usandthem - виждам , че взимате Кушел на сериозно ,
24.03.2011 18:17
което семплата му особа не заслужава. Той притежава безобидната лудост на човек с огромни амбиции и скромни възможности за реализацията им. Грандоманията на подобни психопати придобива чудовищни размери във виртуална среда, където за разлика от реалността липсват обществените корективи и обективни задръжки. Бъдете сигурна , че в реалния живот, подобни субекти не се изживяват като исторически личности с мисия, а са по-ниски от тревата. Като почитател на великите Пинк Флойд , не мога да не илюстрирам казаното, припомняйки онзи учител от "Стената", който в училище издевателствуваше над децата, а в къщи се гънеше пред властната си съпруга. От кушелчо можем да получим единственно забавление, примесено с известна доза съчувствие !
цитирай
2. dorichela - Да, и мен онзи ден ме убеждаваха, че ...
24.03.2011 18:31
Да, и мен онзи ден ме убеждаваха, че има само един Бог и една религия.... Изразявам мнение, че просто всяка религия е дала различно име на своя Бог и си имат различни вярвания, но в крайна сметка вярата е това, което крепи човека. Няма значение към коя религия спадаш или не спадаш... Аз съм на мнение, че човек трябва да има свободата да вярва в каквото си поиска!
цитирай
3. tera - usandthem,
24.03.2011 18:46
"на сериозно" е твърде силно казано :)
Но в крайна сметка и ваши коментари видях в онзи пост, значи не сте го подминали.
Понеже прекратих дискусията в онзи пост, където домакина се държа твърде грубо и невъздържано, използвайки обидни класификации, въпреки мекия ми тон, си казвам мнението тук. Това е.

цитирай
4. tera - dorichela,
24.03.2011 18:51
да натрапваш мнението си на другите с обяснението, че са тъпи, а само той "природоизбран" - да не го обидя на "богоизбран" :) намирисва на някакъв вид диктат, което за мен е крайно противно.
Точно по въпросите за вярата вече би следвало да има толерантност, не стига ли че векове наред са се клали по тази причина, ами дай сега и в 21 век да се дърляме за такива неща. Смешна работа, ако не беше жалка.
цитирай
5. tera - Тук си
24.03.2011 19:09
позволявам да копирам един коментар от "оня" пост, жалко че е анонимен. Но коментиращият би могъл тук да се представи, ако желае :)

"49. анонимен - Същността на атеизма
16:06
Да бъдеш атеист, означава да си елементарно тъп, защото отказваш да мислиш върху въпроса: как е създаден светът? Щом самият Айнщайн твърди, че звездите му дават представа за Бога, какво повече? Религията е въпрос на вяра, не на доказване. А библейската археология отдавна е доказала историческата точност на Библията.
Атеистите казват: светът е създаден от някакъв принцип, от неведома сила, от механизъм на природата и прочие още терминологични бърканици. Да, де: тази сила, този принцип се нарича Бог. А вече кой как вижда Бога , е отделен въпрос и свидетелства за нивото на ентелекта му. Атеистите го виждат като протоплазма, първичен бульон според дивотиите на Опарин - и това само показва, че собственият им мозък е останал на нивото на протоплазма.
С атеистични тъпанари няма какво да се дискутира!!!"

цитирай
6. magicktarot - Ааа, разбрах за какво говориш, Тера -
24.03.2011 19:29
като видях коментарите. Не съм чела дискусиите, за които пишеш, но наистина тези дискусии са съвсем безсмислени. Не че нещо е смислено изобщо де, но тези дискусии са върха! Хем не водят доникъде, хем оставаш с гадно чувство. Но на човек понякога му се случва да бъде въведен в такива "спорове".

Иначе и аз не разбирам така наречените атеисти. Как може като гледат една сграда да знаят и да са убедени, че тя има архитект, а не че е станала случайно от законите на природата (не че е невъзможно) - а да не заподозрат, че зад Вселената, която е невероятна Система, сложна до безкрайност, че зад нея стои някакъв Ум, Архитект и т.н.

По същия начин знаят, че Шекспировите произведения не ги е написало шимпанзе, тракащо случайно на пишеща машина, а са убедени, че Вселената е станала случайно...
цитирай
7. анонимен - Ставате смешни с тия постинги посветени на мен . Ти си вече двайсетата.
24.03.2011 22:59
Никак не е важно какви оценки ми давате . Това няма никакво значение. Истината е, че аз обичам хората, но мразя глупостта. Ако бах някой лицемерен демократ, щях се затворя в своя егоизъм и да оставя невежите да се мъкнат като идиоти след поповете. Защото, да си религиозен в днешно време е престъпление към собствената личност, към децата и околните. Как може един отговорен човек да остави такова безобразие да се шири безнаказано в 21-ви век. Опомнете се! Религията е социална перверзия. Зло и гнусно нещо. В моя постинг най-светлите умове на света изказват тая присъда. Като не искате да слушате мен, поне уважавайте тях. Амин.
цитирай
8. анонимен - Щом пускаш заклеймяващи постинги, ...
24.03.2011 23:02
Щом пускаш заклеймяващи постинги, бъди така добра, да махнеш всякакви модерации. Не ми падай в очите, защото като изключим религиозните ти отклонения, другото ми харесва.
цитирай
9. tera - Magic,
25.03.2011 08:40
радвам се, че ме разбра.:)
Лек ден!
цитирай
10. tera - Kushel,
25.03.2011 08:42
не се самонавивай - постингът не е посветен на теб, а на липсата ти на толерантност, което е малко по-различно.

Освен това виждам, че не правиш разлика между вяра и религия, излишно е в такъв случай изобщо да дебатираме повече.
цитирай
11. tera - Не използвай толкова високопарни слова,
25.03.2011 08:45
постът не е "заклеймяващ", а уточняващ. Малка разлика, но съществена.
Модерацията си е лично моя работа, както и вярванията ми.
Живеем в свободна държава - вземи го разбери най-накрая и не ми казвай какво да правя!
:)))
цитирай
12. tera - Това си е твое мнение
25.03.2011 11:36
Май пак някой коментира без да чете.

Става дума за СВОБОДА на вярата, ако не си разбрал.
цитирай
13. darcy - Господинът не прави разлика м/у вяра и религия.
25.03.2011 11:46
Само това е достатъчно за всеки интелигентен човек да не взима насериозно нищо от това, което той пише.

Честито Благовещение!
цитирай
14. tera - Както се вижда и други господа не правят тази разлика :)
25.03.2011 11:51
Интересно дали празнуват Коледа, Великден, имени дни, защото те са все на светци, канонизирани от църквата.... такива разни работи...

Честито и на теб! :)
цитирай
15. cchery - позволявам да копирам един коме...
25.03.2011 12:45
tera написа:
позволявам да копирам един коментар от "оня" пост, жалко че е анонимен. Но коментиращият би могъл тук да се представи, ако желае :)

"49. анонимен - Същността на атеизма
16:06
Да бъдеш атеист, означава да си елементарно тъп, защото отказваш да мислиш върху въпроса: как е създаден светът?
....................................................
Атеистите казват: светът е създаден от някакъв принцип, от неведома сила, от механизъм на природата и прочие още терминологични бърканици. Да, де: тази сила, този принцип се нарича Бог."

Е, отдавна не бях чела по-голяма дивотия.......... Много ми е интересно като религията е дала отговор на вярващите как е създаден света, а имено: "..... тази сила, този принцип се нарича Бог.", а атеистите вярват в НЕВЕДОМА сила и още я търсят, кой аджеба е спрял да търси отговори!!!!

Религията е най-удобното средство да не правиш нищо. Казваш "Бог е решил така" или "Както бог каже" и си пускаш кепенците и ти дреме.......
цитирай
16. tera - И какво са намерили
25.03.2011 13:24
до момента "търсещите" - физическите характеристики на неведомата сила? :)

Пак ли не е станало ясно, че постът е за свобода на вярата?

Защо не коментираш поста по същество, ами си се хванала за дума от коментар, при това извадена от контекста?

Ти ще празнуваш ли Великден, апропо?
цитирай
17. cchery - Защо не коментираш поста по съще...
25.03.2011 14:26
tera написа:
Защо не коментираш поста по същество, ами си се хванала за дума от коментар, при това извадена от контекста?

Ти ще празнуваш ли Великден, апропо?

Ми щом този коментар дето съм го цитирала няма отношение към поста ти и.... едва ли не не го касае, т.е. не "коментира поста по същество" защо си го пуснала?!? А коментарите само постовете ли трябва да отразяват?

tera написа:
И какво са намерили до момента "търсещите" - физическите характеристики на неведомата сила? :)

Ами нищо...... кво да са намерили - малко сатанински такива изобретения... дето ти улесняват живота в 21 век. Но това е нищо. Друго е да намериш Бог и да опнеш краци, че това е всичко в твоя живот ........
цитирай
18. tera - Съществото на поста е следното:
25.03.2011 15:01
СВОБОДА НА ВЯРАТА, толкова ли не е ясно.

Но явно си решила днес да се дърляш с някого и този пост ти е добре дошъл.

Освен това не съм чула, че човек ако е вярващ не ходи на работа, не увеличава БВП, ами е опнал краци и чака Господ да го храни. Нито пък, че всички до един хора на науката или изобретатели дето сега ти улесняват живота с онези джаджи са били атеисти. Но щом казваш ...

:)))
цитирай
19. boristodorov56 - Не търсете духовно празните хора и посредствеността - те ще ви се представят!
25.03.2011 15:27
kushel написа:
Никак не е важно какви оценки ми давате . Това няма никакво значение. Истината е, че аз обичам хората, но мразя глупостта. Ако бах някой лицемерен демократ, щях се затворя в своя егоизъм и да оставя невежите да се мъкнат като идиоти след поповете. Защото, да си религиозен в днешно време е престъпление към собствената личност, към децата и околните. Как може един отговорен човек да остави такова безобразие да се шири безнаказано в 21-ви век. Опомнете се! Религията е социална перверзия. Зло и гнусно нещо. В моя постинг най-светлите умове на света изказват тая присъда. Като не искате да слушате мен, поне уважавайте тях. Амин.


Оценка се дава на нещо, което има стойност, Кич.ел, извини ме - ти не си лош пич - само дето краката ти миришат.
цитирай
20. boristodorov56 - Атеизма е страшна наркоза! Нема лек!
25.03.2011 15:30
Заблязвате ли как една определена категория от хора у нас са само за една права вяра и най-вече против сектите, но са пръви воини на Бялото братство на Дънов?
цитирай
21. tera - Цитат от един светъл ум:
25.03.2011 22:16
Алберт Айнщайн:

"Науката без религия е куца, религията без наука е сляпа."
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tera
Категория: Други
Прочетен: 4654122
Постинги: 994
Коментари: 7469
Гласове: 18537
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930