Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.06 19:51 - 200 години от рождението на Раковски
Автор: tera Категория: История   
Прочетен: 813 Коментари: 2 Гласове:
7

Последна промяна: 28.06 20:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

По този повод има възпоменателни изложби на много места – в Софийския регионален исторически музей, в Националния исторически музей, както сигурно и в други музеи в страната.

Днес ще се спра на експозицията в НИМ. Другата, в Регионалния исторически музей– на площад Бански, я гледах миналия месец, беше обявена до 31 май 2021г.

Експозициите са интересни, представят делото на Г.С.Раковски, което не е рожденото му име, но така е останал известен в историята.

Без да му преразказвам биографията, искам да отбележа само няколко факта.

Единият е, че според изтъкнати историци, ако го нямаше Раковски, нямаше да ги има Ботев и Левски, в смисъл, че той е проправил пътя и е дал идеологията за борба срещу поробителите с революционни действия. Бил е „мечтател“, според поета Вазов и както сега е модерно да се казва – визионер.

Другият факт, който ни изтъкна една от уредничките в НИМ е, че неговото творчество остава малко незабелязано, повече се изтъква в приноса му в националната освободителна борба. Да, знае се за „Дунавски лебед „ и „Горски пътник“, но това е само част от неговото творчество. А всъщност той е дал едва ли не Наръчника, по който, създаденото впоследствие Българско книжовно дружество, което е основата на БАН, е започнало събирането на фолклорна сбирка. Това е една книга, която може да се види във витрината на експозицията Пак той е бил вдъхновителят на първия музей в България, който е основан в Русе.

Също във витрините са и револверът на Раковски и личната му сабя. Имам снимки от изложбата, но качването им, както неведнъж съм казвала е тегава и досадна работа, затова по-добре вижте експозицията лично, ако представлява интерес за вас.

Тук ще дам представянето на изложбата в НИМ, ако се наканите да я видите:

„През 2021 г. отбелязваме 200 години от рождението на Георги Стойков Раковски –  човекът поставил началото на организираната борба на българите за независимост. По случай годишнината Националният исторически музей представя изложбата „През пресата и сабята”, проследяваща неуморната и последователна борба на Раковски за освобождението на българския народ, борба водена със силата на оръжието и печатното слово. 

Надарен с вродена ерудиция, получил блестящо образование, притежаващ европейска широта на възгледите Раковски изпъква като личност от несравнима величина в родната ни история. Заслугите му за възрожденския напредък на българския народ далеч не се ограничават само в сферата на въоръжената борба. Раковски е преди всичко „великан” на мисълта, първият който ясно вижда националноосвободителната борба в цялата ѝ сложност и комплексност като процес на национално съзряване, повдигане на народния дух, натрупване на вътрешна енергия, възпитаване на поколение образовани, родолюбиви и целеустремени българи, които да изнесат на плещите си тежестта на борбата срещу османския угнетител. Верен на схващанията си, той използва всички възможни средства за постигане на набелязаните цели. В своето недовършено житие Раковски заявява категоричното си решение за открита борба с турското правителство „през пресата и сабята”, решение, на което остава верен до края на живота си.

Изложбата поставя акцент именно върху неповторимото съчетание от качества на непримирим воин и пламенен будител, отреждащо на Раковски мястото на един от най-бележитите дейци на Българското възраждане. Посредством подбрани предмети, документи и фотографии релефно са откроени онези широта на мисълта и размах на действията, които извисяват котленеца над съвременниците, превръщат го във визионер и истински политически водач на българския народ. Подчертават се заслугите на Раковски като творец на националната революция, стратег и вдъхновител на освободителното движение, основоположник на нови направления в българската публицистика, поезия и наука. На преден план се извежда обобщаващият мотив зад всички негови начинания – любовта към отечеството и желанието да се помогне за неговия просперитет. 

Посетителите на НИМ ще могат да се запознаят с основните етапи от живота и дейността на революционера, поставени в контекста на събитията от европейската и балканската история от същия период, което дава възможност да оценим Раковски като една от забележителните личности на своята епоха не само в национален, но и в регионален и дори европейски мащаб. Сериозно внимание в изложбата се отдава на неговия вдъхновяващ пример, възпламенил революционния пламък у следващото поколение борци за свобода.

Сред показаните в изложбата експонати особено внимание заслужава личното оръжие на революционера – пистолет и сабя, собственост съответно на Исторически музей – Свищов и Регионален исторически музей – Русе. Друг предмет, принадлежал на Раковски е табакера, подарена от него на Ангелаки Савич, участник в националноосвободителното движение от Свищов, която днес се съхранява в Националния исторически музей. Отделен акцент в изложбата представлява ковчежето, с което през 1885 г. костните останки на котленеца са пренесени от Букурещ до София. Ковчежето е предоставено специално за изложбата от Исторически музей – Котел. Посетителите ще видят и оригинални издания на печатните трудове на Раковски, фотографии, художествени произведения и копия на особено ценни документи – свидетелства за непримиримата борба на българина, издигнал любовта към отечеството в най-висша ценност.

Изложбата „През пресата и сабята“ ще може да бъде видяна в Националния исторически музей от 20 април до края на юли 2021 г. – годината на Раковски.“ 

 


image


Тагове:   Раковски,


Гласувай:
7
01. barin - Здравей, Тера. През април ходих в ...
29.07 22:21
Здравей, Тера. През април ходих в Котел. Бяха започналим приготовленията за празника. Имаше плакати, афиши, брошури и дори обявени дати, на които щеше да има програма. След като ги изчетох си пуснах песента Раковски на Епизод. Аз съм учил в начално училище Раковски и Военна академия Раковски. Може да кажа, че с обучението започнах с Раковски и завърших с Раковски. Всъщност от първи клас бях в училища"Захари Стооянов", но училището не беше построено и учих в сградата на училище"Г. Раковски".
Поздрави!
цитирай
2. tera - Здравей, barin,
31.07 12:41
заслужава си повече да се знае за него. Куриозът е, че в двата музея на изложбите за Раковски ходих с групи и поръчана беседа специално за изложбата на Раковски. И в двата въпреки изрично заявеното желание за такава беседа, екскурзоводите ни водеха обща беседа за експозицията и като настоявахме за беседа именно за изложбата се измъкваха с общи приказки, което е направо смешно и жалко. След няколко думи по спомени от училище да речем ни показваха експонатите като четяха надписите!!! Екскурзоводът дори не знаеше кой е револверът на Раковски като го попитах, а го търсеше във витрините! Добре, че във втория случай се намеси една от уредничките да спаси положението и тя каза именно нещата, които съм споменала в текста. Та след като самите екскурзоводи по музеите се чудят какво да кажат за Раковски освен "Горски пътник" и "Дунавски лебед" какво остава за останалите българи. Затова пуснах този пост, поне да се позаинтересуват.
Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tera
Категория: Други
Прочетен: 4078573
Постинги: 945
Коментари: 7184
Гласове: 18061
Архив
Календар
«  Септември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930