Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2020 10:00 - Най-лудите в историята
Автор: tera Категория: История   
Прочетен: 745 Коментари: 2 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Накратко това са Гай Юлий Цезар, Наполеон и Хитлер. Всичките обсебени от мания за величие и проблеми с главите, пълни откачалки, но успели да убедят маса хора в техните обсесии. За последните двама това е ясно, че са от по-ново време, но за Цезар данните са противоречиви и някои го смятат за голям герой. Чела съм книга на полски автор за Цезар, който го славослови и смята, че е убит едва ли не от неблагодарните си приближени, които не искали да са му длъжни. Оказва се обаче, че това са глупости на търкалета. Днес гледах по VIASAT History един чудесен и аргументиран с научни доказателства филм, че във войната с галите Цезар е проявил изключителна и неоправдана жестокост, дори когато са молили за примирие. Изтребил е до крак стотици хиляди мъже, жени и деца. Има артефакти за това клане в един холандски музей. И в крайна сметка го убили, защото се е превърнал в тиранин. Нямам намерение да преразказвам историята, който иска ще си пусне търсачка. Има интересни истории за заговора му с Крас и Помпей, след това поражението на Крас и смъртта му. Легендата говори, че след като е бил пленен, са му налели разтопено злато в устата и така е умрял Крас, за да се насити най-сетне алчността му. Но просто възмездието не е закъсняло и за Цезар - 5 години след като е провъзгласен за върховен император, защото Сената вече бая го е било страх след убийството на Помпей в Египет и не са смеели да гъкнат, се намират куражлии сенатори, които да му видят сметката. Прободен е 23 пъти от колегите сенатори, Цицерон не успял да се вреди, защото не е бил в заверата. После съжалявал и казвал, че е трябвало да му кажат и да се изчисти цялата история, имал предвид да бастисат и Марк Антоний. И после, за да не проточваме много историята Октавиан Август става император без много зор, посочен за наследник от Цезар, но води съвсем друга политика, слага край на гражданските войни и начало на друга епоха. Осигурява си благосклонността на народа чрез организирането на игри, строежа на обществени сгради и повишаване ефективността на администрацията. Мисълта ми е, че хората търпят до време и няма начин някой причинявайки големи злини да просъществува дълго. Цезар е избил милион гали абсолютно безмилостно, в зряла възраст страда от церебрално-васкуларно заболяване, според последните изследвания, а не епилепсия, има психическо разстройство, видения и т.н. Ами като си изтрепал милион хора, няма как да не те посещават нощем... Накратко това са най-лудите, има и следваща класация - примерно Сталин би се вписал там чудесно, също и Ленин, кой друг - кандидати много... Сещам се и за белгийския крал Леополд II избил 10 милиона души в Конго, сатрап с размах... Има и много други, но тези от първата тройка са успели да променят и прекроят световна история за векове напред. Дали съвременните политици познават историята?...



Гласувай:
5



1. leonleonovpom2 - Интересна тема!
20.05.2020 10:25
Пред заглавието бих добавил- Едни от....
Защото мнозина могат да оспорват първенството
Например Калигула, Нерон, Тибериий, Хадриан- в последните си години, Комод, Каракала, Василий Втори.....
Специално за Цезар има правдоподобна, друга версия за смъртта му Че сам е организирал атентата За да остане като герой в историята И е така! За разлика от Наполеон и Хитлер
Обожествен е, името му става титла, някои допускат ,че и нашенското цар произлиза от нея
Защо е организирал атентата ли Защото ,не се сещам в момента за медицинското наименование, но заради бисексуалността си, започнал безконтролно да се изпуска!
Води заседания на сената И ако това стане по време на заседания/ нещо подобно се случи с Хилъри Клинтън и това и струва президенството/ , резилът ще е голям И той предпочита мъченическа смърт, но като герой! Сам ,без оръжие ,срещу няколко десетки мъже!
Защо се смята ,че е така? Защото от няколко места е предупреден, включително и преди тръгването си, да не ходи в сената, защото му се готви атентат Той се усмихвал и без да коментира, се отправя към сената, сам, без охрана!....

Та, това е разликата от другите двама
Той е герой в историята, световната, Наполеон е само за французите, въпреки качествата си, Хитлер- също има качества, но е отхвърлен и от германците дори!
цитирай
2. tera - Да, много е интерсна,
20.05.2020 13:34
затова прописах след половин година затишие.
Не вярвам в тази версия за "самоубийство" с чужда помощ, въпреки че широко погледнато в действителност с превръщането си в тиран ги е докарал дотам, че да му видят сметката.
Мен лично най-много ме впечатли изключителната му жестокост в Галската война, такива подробности не се учат в училище. Майка ми е завършила класическа филология и вчера ми каза, че са превеждали от латински части от писанията на Цезар "Commentarii de Bello Gallico", така че тя се оказа по-запозната по въпроса за деянията на Цезар.

Сега попаднах в нета на това, което отначало ме разсмя, но после пак се говори за героиката на Цезар.
"Цезар имал доста лош ден на работа на 15 март 44 г. пр. Хр. Тогава е поканен на сбирка, на която колегите му го убиват. Няколко години по-рано той поема властта след гражданска война. Убийството му поражда друга.
Днес Цезар е смятан за един от най-великите пълководци в историята. Името му е синоним и на силен и способен политик."

Пък той си е бил направо луд маниак барабар с колегите Наполеон и Хитлер!
Да, има и други злодеи и сатрапи, но тези тримата са оказали голямо влияние върху човешката история, другите са с по-малък размах, колкото и да са били перверзни, не могат да се мерят с великата троица.

Това, че е палувал с войниците ми го каза и майка ми, без изпускането де.
Според мен е бил толкова самовлюбен, че е мислел, че нищо не може да му се случи, защото е Божествен. Тези версия за самоорганизиран атентат явно не е стигнала до VIASAT History, смятат че е убит от колегите, защото е предал идеалите на републиката.

Хитлер не може да се каже, че е отхвърлен от германците или изобщо отхвърлен, само че неговите привърженици са принудени да си трайкат. Като бях в Берлин гидът, който ни развеждаше ни заведе на един паркинг и каза, че там е мястото на бункера на Хитлер, където е умрял, после всичко е било изравнено със земята. Не се знае къде е погребан, защото ако се знае такова място ще стане притегателно за поддръжниците му, каквито не липсват и сега.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tera
Категория: Други
Прочетен: 4653489
Постинги: 994
Коментари: 7469
Гласове: 18537
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930