Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.12.2020 17:38 - Голямото плюскане по празниците
Автор: tera Категория: Други   
Прочетен: 920 Коментари: 2 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 


Не случайно правя аналогия с филма на Марко Ферери "Голямото плюскане".   „Голямото плюскане“ (на френскиLa Grande Bouffe; на италианскиLa grande abbuffata) е италианско-френски трагикомичен филм от 1973 година на режисьора Марко Ферери по сценарий, написан от него в съавторство с Рафаел Аскона. Главните роли се изпълняват от Марчело МастрояниУго ТоняциМишел ПиколиФилип Ноаре.     Трагикомичното в случая е, че се опитваме да го практикуваме винаги по празниците. Само да се съберат 2-3 дни и айдеее - голямо плюскане!   Все едно светът ще свърши след това!   Навремето българите като преобладаващо селски народ преди Освобождението, са се трудили много и са се хранили скромно. Предимно бобови култури, баници, тутманици и т.н. Месце са хапвали по празниците - колели са кокошки, агнета по Гергьовден, прасета по Коледа и после от тези прасета са правили разни други продукти и са ги консумирали цяла година консервирани.   Затова трапезите по празниците са били много богати, за да запомнят празника и е тези богати трапези са били по-скоро изключение. През повечето време са спазвали щат не щат пости.   А сега какво?   Постоянно плюскане, а по празниците - страшно голямо плюскане!   Затова после процъфтява бизнеса за отслабване - защото народът много плюска, малко се движи и дебелее.   Не е само при нас това - по цял цивилизован свят. За сметка на това по нецивилизования - няма храна, Африка гладува. Гледах филм за Мозамбик - майката даваше на децата шепа семена и ядки за храна. Няма храна заради сушата.   Ненормална работа... Едни ядат и дебелеят и дават после пари да отслабват. А други няма какво да ядат, защото там има суша, а не че са мързеливи.   Тук е въпрос на политика - за подпомагане на гладуващите страни, само с благотворителност не биха се решили проблемите, защото са твърде големи. С радост бих се включила в такава кампания, ако е държавно организирана и е ясно къде отиват средствата.    Не виждам смисъл от това тъпчене по празниците, уж да се спазват разни традиции. Има по-важни неща от плюскането!





   



Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. barin - Здравей, Тера. Обикновено хората ...
29.12.2020 21:03
Здравей, Тера. Обикновено хората прекаляват с яденето и преяждат по време на празниците. Не е необходимо, а добто настроение може да се създаде и по други начини.
Честита Коледа!
цитирай
2. tera - Честита Коледа! :)
30.12.2020 00:13
Ами днес гледам какви торби влачат, пълнят колички по магазините все едно ще настъпва мор и глад. И така е покрай всички празници. Не наяде се този народ, брей! :)

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tera
Категория: Други
Прочетен: 4655978
Постинги: 994
Коментари: 7469
Гласове: 18537
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930