Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.10.2015 16:25 - Ръкописът - едно скучно предаване
Автор: tera Категория: Други   
Прочетен: 10602 Коментари: 15 Гласове:
11

Последна промяна: 04.10.2015 20:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg






Включвам телевизора и то току-що започва - състезание между нови автори за издаване на роман.

Казвам си, добре, може пък и да е интересно, нали тук съм се нагледала на какви ли не пишещи ентусиасти и съм горе-долу в темата. :)

Първата изненада за мен е, че като един вид председател на журито, понеже е седнала в средата (а и единствено тя ми позната) е Ваня Щерева. Един вид пенкилер в родната култура - писателка, сценаристка, певица и кой знае още какво. Известна ми е най-вече покрай злополучния сериал "Стъклен дом", от който съм гледала 2-3 серии. Злополучен в случая е синоним на некадърен. Може и да е събрал някаква гледаемост поради факта, че е български сериал и на хората им се ще да подкрепят българското, но само толкова. Това, което аз видях е изсумакана от пръстите история с предсказуем сюжет и схематични герои. Дори и Стефан Данаилов не може да спаси такъв блудкаж, а пък за другите бутафорни герои изобщо не ми се коментира.

Та ето сега, тези дама обсъжда достойнствата на чужди литературни текстове?!? Откъде такова самочувствие, че изобщо има понятие от литература, за да преценява други романи, не ми стана ясно.

Толкова ли нямаме сериозни, ерудирани и доказали се автори, за да разчитаме на нейната преценка? Другите двама членове от журите е възможно да са известни в литературните кръгове, но лично аз ги чувах за пръв път.

В крайна сметка писателите пишат за публиката, а не за критиците. И след като публиката не ги знае, за какво изобщо се мъчат да пишат. Сигурно ще се намерят хора, които са чели нещо от въпросните господа, но аз лично от съвременната българска литераура знам само няколко имена като Алек Попов, Калин Терзиев и Георги Господинов. Поне са понаписали книги, които се четат, другите няма как да ги знам.

Българската култура в момента е в неимоверен упадък и само патриотизма на част от хората, горе-долу ги държи над водата, преди да си сверят часовниците и да потънат безвъзвратно.

Изключение правя за българските класически музиканти, както и за Националната опера. Те имат действително изключително качествени представления, които са на световно ниво! Примерно Вагнеровият цикъл "Пръстенът на нибелунга", който се изпълнява вече за втора година като тетралогия, а сега есента гостува и в Германия с огромен успех. Това е наистина нещо престижно, което дава лице на българската култура по света.

Докато българският театър е направо на границите на абсурда. Гледах наскоро "Дон Жуан" в Народния театър и като изключим забавната част а ла комедия дел арте във втората половина на първо действие, друго беше пълен провал. Оказахме са там и доста колеги и после ме питат дали ми е харесало. Казах това, което написах и по-горе. На другите обаче оценките бяха доста по-крайни и заявиха, че изобщо не им е харесало. В крайна сметка поне намерих на мен нeщо, което да ми хареса и да ми оправдае времето в театъра. :)

По тези причини гледам предимно Британски театър в Мола, директни представления или записи от Лондон, писала съм и постове са това. Ако някой иска да види разликата, може да посети някое представление и сам да си направи изводите.

Да се върна към "Ръкописът" - предаването за нов роман. Съдейки по самата структура на предването с измислените задачки за участниците, нищо кой знае колко интересно няма да се получи. Дано поне да изберат и издадат някой априори добре написан роман, за да има смисъл целият този "формат", както го наричат, защото при допълнителните задачи все едно преливат от пусто в празно. Жалкото е, че това е предаване на Национална телевизия, която се издържа с парите на данъкоплатците, с други думи за това недоразумение сме платили всички от джоба си.

И ако това предаване има убийствено нисък рейтинг, причината няма да е, че хората не се интересуват от литература и култура, а защото е некадърно направено. А също, че и в БНТ открай време просперира шуробаджанащината и маса хора се изхранват на държавната ясла, не е само Ваня Щерева, а също и други много знайни и незнайни (като в журито) герои.

P.S. Сега е 20:40, преди малко имаше към 120 прочита, сега са над 500, очевидно помпане, но няма да сваля поста. Все пак е на културна тема, за разлика от повечето бози, които се появяват на първа. Така че запознайте се с "Ръкописът". :)





Гласувай:
14



1. tera - На най-ревностния ми читател -
04.10.2015 17:20
алидедо. Оценявам неспирния ти интерес, но по-добре се разкарай и иди при себеподобните си, не се напъвай да си надскочиш нивото.



цитирай
2. seasonofthewitch - Яд ме е,че не съм разбрала за "Ръкописът",защото не гледам ТВ,но
04.10.2015 17:24
ми запали любопитството и ще опитам да седна да погледам.
Искаш ли да се хванем на бас,че ще спечели най-големият блудкаж,с най-тъпия сюжет?Е,ако е безкрайно скучно и проследяването граничи с мазохизъм,басът отпада. :)))))
цитирай
3. tera - Също рядко гледам БНТ,
04.10.2015 19:05
но попаднах на някакви анонси преди, затова днес реших да изгледам продукта, пардон формАта. Другата неделя, доколкото разбрах продължава, така че ти предавам щафетата, ще ми е интересно и друго мнение . :)

Не критикувам в случая авторите, защото не съм чела романите, представиха само резюмета. Така че журито работи в някакво информационно затъмнение за качеството на романите и тяхната дума е решаваща в случая.
цитирай
4. gosho568 - Поздрави!
05.10.2015 07:58
А, уж наблюдавахме някакво "възраждане" на БНТ-то...
цитирай
5. syrmaepon - Вай, пак си мерим нивата )))))
05.10.2015 12:37
tera написа:
алидедо. Оценявам неспирния ти интерес, но по-добре се разкарай и иди при себеподобните си, не се напъвай да си надскочиш нивото.



На мен пък ми беше любопитно. Първо имаше 72 избрани работи - тоест текст за роман. Това на мен ми се стори голяма бройка, но предвид, че нивото явно ми е твърде ниско е обяснимо. Като цяло авторите бяха доста странни птици и образи. Самата Ваня Щерева също е странна птица, от тези които не се побират в ничия скала. Аз също съм била доста предубедена за нея, но точно пък това предаване ми показа, че може би не съм права. Забелязала съм, че творци, които успяват да се пробват в различни области, не се нравят на "тесните" почитатели.
Последните на финала - Георги и Денис бяха безспорно най-добри. Денис беше също така супер странен, неочакван, на моменти направо шокиращ, но както сам той каза, целта на неговия текст е да стряска и шокира. Но за съжаление взе първенство сигурността и по- традиционниа талант. / за успокоение на "тесните" /
цитирай
6. tera - Не става дума за тесни почитатели :)
05.10.2015 14:45
Има една английска пословица "Jack of all trades, master of none" , та и нейната работа такава...
Георги Бърдаров наистина беше май най-добър, но текстът на другото момче с онези дивотии за удара по бебешка глава с чук (може пък това да ти се е понравило), ми се видя не точно шокиращо, ами направо идиотско. Чак се учудих, че журито адмирира подобни олигофренщини. Явно са твърде "широки" или поне се мъчат да се правят на такива.

Ако става дума за шокиращи текстове по-добре прочети "Сърца за изтръгване" на Борис Виан. Но и там няма чак подобни идиотии.



цитирай
7. tsvetanandreev - Що
05.10.2015 15:25
гледате такива НЕЩА?,

та после да се ядосвате!
цитирай
8. tera - Ами като започнеш да го гледаш нямаш още идея какво е
05.10.2015 16:26
и се надяваш да стане интересно. :)

Освен това за пръв път правят такъв конкурс за роман, идеята е добра по принцип, изпълнението е кофти.

цитирай
9. syrmaepon - Ето на виждаш ли това са последствията от възпитанието в социалистически реализъм
06.10.2015 11:10
tera написа:
Има една английска пословица "Jack of all trades, master of none" , та и нейната работа такава...
Георги Бърдаров наистина беше май най-добър, но текстът на другото момче с онези дивотии за удара по бебешка глава с чук (може пък това да ти се е понравило), ми се видя не точно шокиращо, ами направо идиотско. Чак се учудих, че журито адмирира подобни олигофренщини. Явно са твърде "широки" или поне се мъчат да се правят на такива.

Ако става дума за шокиращи текстове по-добре прочети "Сърца за изтръгване" на Борис Виан. Но и там няма чак подобни идиотии.


Имаше в едно студио разговор за приказките и специално тези на братя Грим. Че в голяма степен съ пълни с кървища и са цензурирани. Ами такъв е фолклора на северните народи. И щом народът е творил и в този стил, защо да го отричаме ?
Изкуството и културата е нещо огромно. То не може да се побере само в нечии вкусове. Поради тази причина смятам, че към твореца въобще, независимо по вкуса ми ли е или не, трябва да има уважение. Включително и към Ваня Щерева.Аз не консумирам суши, но цяла нация се изхранва с това ))) Ужаси също не обичам, но това не ми пречи да симпатизирам на Денис за оригиналността, самобитността му. В крайна сметка човек е свободен да се изрази както намери за добре, а читателя да го следва или не в неговия свят. Пък и бих се напънала да прочета някой готически роман по-скоро, нежели любовен роман ))))))
цитирай
10. tera - Какъв реализъм, сирма?!?
06.10.2015 20:11
Става дума за вкус, ако всичко това ти се нрави - особено бебето с чука в главата, това си е твоя работа. Братя Грим не са писали подобни идиотщини. Хайде да не правим манджа с грозде.
Като искаш да се правиш на много "широка" и отворена, прави го в твоя блог. Не виждам тук какво повече има да коментираме.

"Сърца за изтръгване" не е любовен роман, явно си нямаш идея кой е Борис Виан и какво пише. Не ти и трябва, чети си Ваня Щерева по-добре.
цитирай
11. syrmaepon - Че кой е казал, че съм имала предвид ...
07.10.2015 09:09
Че кой е казал, че съм имала предвид точно цитирания от теб роман ? Аз си говоря въобще
"Братя Грим са известни с публикуваните от тях сбирки от немски приказки като Kinder- und Hausmärchen („Детски и семейни приказки“) през 1812 г. с втори том през 1814 г. („1815“ на заглавната страница) и много следващи издания през живота им. Преводите на приказките, разпространявани сега, са силно пречистени и сладникави версии за деца, въпреки, че немските народни приказки, събрани от братя Грим, не са смятани за истории, подходящи за деца. Братя Грим са знаели и сръбски език, част от приказките взели от сръбския - поддържали връзка с Вук Караджич[1]. Вещици, гоблини („таласъми“), тролове („зли великани“) и вълци дебнат в тъмните гори до гримовите едновремешни села и в дълбоките гънки на психиката на изолираните немски градове-държави от онова време. Съвременните психолози и етнолози намират в приказките доста емоционална тревога, страх от изоставяне, родителско насилие и сексуално развитие в приказките, които често се четат преди заспиване на Запад — така например в книгата си „Психоанализа на вълшебната приказка“ детският психолог Бруно Бетелхайм чете познатите приказки на Братя Грим като истински митове."
цитирай
12. syrmaepon - "Историите в Kinder- und H...
07.10.2015 09:20
"Историите в Kinder- und Hausmärchen включват сцени на насилие, които оттогава са цензурирани. Така например, в оригиналната версия на Grimms на Snow White Кралицата е родна майка , а не мащехата й, но дори и така тя нарежда на Huntsman да убие Снежанка (биологичната си дъщеря) и да донесе вкъщи, белите дробове и черния дроб на детето така че тя може да ги изяде. Историята завършва като майката танцува на сватбата на Снежанка облечен с чифт нажежени железни обувки, които я убиват. [28] [12] версия на Grimms" на "The Frog Prince" принцесата хвърля жабата срещу стена, вместо да я целува. До известна степен жестокостта и насилието може да е бил отражение на средновековната култура, от която произхождат приказките, като сцени на вещици изгаряне, както е описано в "Шестте лебеди". [12]"
цитирай
13. ve6titsa - Много жалко!
07.10.2015 12:09
Когато видях рекламата, реших че това "риалити" си заслужава да се гледа. Копирали са го от италианците, доколкото разбрах. Защо ли на тези години още вярвам в духове! Я да си чета Макс Фриш, Греъм Грийн, Хенри Милър и Тери Пратчет. А когато ми се догледа телевизия хващам някоя плажна литература- от тези, които продават със списанията. Всеки със своя вкус! Очаквам да ми препоръчате нещо, което ви е харесало!
цитирай
14. tera - Виждам,
07.10.2015 13:10
че си говориш въобще ... Няма проблем, не ми пречиш.

цитирай
15. tera - @13
07.10.2015 13:12
Тази неделя пак ще го дават, може и да погледнеш, току-виж ти харесало. :)

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tera
Категория: Други
Прочетен: 4647985
Постинги: 994
Коментари: 7469
Гласове: 18536
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031