Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.11.2012 16:43 - Старите хора в България са в по-лошо положение и от бездомните кучета даже!
Автор: tera Категория: Други   
Прочетен: 2910 Коментари: 7 Гласове:
8

Последна промяна: 04.11.2012 20:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg



Защото по въпросите за бездомните кучета имат отношение и разни природо-защитни организации, докато за възрастните хора - на никой не му пука! Говоря за социалните институции, на които това би следвало да е приоритет някакъв.

Преди малко гледах едно предаване за "Най-добрият човек" и пр. Нарочно го изгледах от край до край, защото става дума за един бивш телевизионер, който се грижи за 90 годишната си майка - осиновителка. Беше споменато в изказване на негови приятели, че "това, което той прави за майка си, много малко хора биха го направили."

Позволете ми да не се съглася. Покрай историята с баща ми, за която вече писах, установих, че сума хора около мен имат подобни, дори и доста по-тежки проблеми с възрастни родители, както и с болни родственици.

Чест прави, разбира се, на г-н Курдов, че така всеотдайно се грижи за болната си майка. Но в същото положение са и още хиляди хора. Спред мен основният проблем тук е следният:

НИКОЙ ПО НИКАКЪВ НАЧИН НЕ Е ЗАСТРАХОВАН, ЧЕ ПОДОБНО НЕЩО НЯМА ДА СЕ СЛУЧИ И В СОБСТВЕНОТО МУ СЕМЕЙСТВО!

Лошото е, че когато такова нещо се случи - няма институция към която да се обърнеш за адекватна помощ. ТУК ЗА ПАРИ В МОМЕНТА НЕ ГОВОРЯ! Става дума за информация, за всеки конкретен случай - къде може да се обърне човек, за да успее да окаже своевременна помощ на своя близък.

В моя случай - след транспортирането на баща ми до София, започнах да търся болница, в която да извършат операцията по поставяне на изкуствена става. Ходих на консултация по документи, защото нямаше как да го тътрим лично на преглед, предвид състоянието му. На две места ( в реномирани Софийски болници) бяха склонни веднага да го оперират, въпреки че съм казвала и за съпътстващите му заболявания - Паркинсон и Мениеров синдром.

Той, обаче, категорично отказа да се оперира. Каза, че " в България има геноцид към старите хора", което може и дементно да ви звучи, но се оказа, че не е точно така. Това ми го каза и в частен разговор и една управителка на хоспис. Каза - "Да, за съжаление е прав." и ме посъветва да се обърна за консултация към една клиника в София, която се занимава изключително и само с подобни операции на възрастни пациенти.

Обадих се във въпросната клиника, обясних за какво става дума. Питаха ме дали има сърдечно заболяване, казах - "Не, обаче има Паркинсон и Мениеров синдром". И им казах, че е на 82 години. "Абсурд! - казаха ми, в такъв случай изобщо не трябва да се оперира!"

После се запитах - добре, а защо другите доктори толкова бяха петимни да го оперират? Само за 2 200 лева ли става дума в случая? А онези другите - защо пък не искат да ги вземат? Нали и те са частна клиника и не съм им излишни тези пари?...

Както и да е - отговор няма...

Тогава пак се позамислих - дали пък той интуитивно не е усещал, че не трябва да я прави тази операция и затова я е отказал? Не е до парите - щяхме да ги подсигурим.

Сега да се върна на репортажа за Стефан Кудров и майка му. Той я е давал на два пъти в домове за възрастни и после е трябвало да я "спасява" оттам. Да не се впускам в подробности - може и да сте го гледали, ако не - мисля че излъчват после записи на предаванията на техния сайт. Тук се намеси и Тити Папазов, който каза, че се е обадил на важен човек във Варна, за да се проучи какво се случва там в домовете за стари хора.

Лично аз също проучих разни хосписи в София, защото на майка ми й е трудно сама да се грижи за него, а не иска да наемем жена да помага. Ходих в един хоспис и без да навлизам в подробности, мисълта ми беше - "Във всеки случай вкъщи ще му е по-добре."

Старите хора в един момент стават много безпомощни и по никакъв начин не може да се разбере какво точно им се е случило в подобни заведения. На Курдов майка му си била сцепила главата - как, защо, изобщо не е ясно. Дори и да е това единичен случай, пак според мен трябва да има необходимата проверка, която да изясни обстоятелствата.

Иначе историята много ми заприлича на историята на Козета, сещате се - едно малко момиченце, оставено на отглеждане от алчни гостилничари, което се превръща в многострадална Пепеляшка. Докато не я спаси Жан Валжан...

Обаче при старите хора, тази приказка няма как да заработи. Питам се, ами ако са останали самотни или децата им са по чужбина, какво става с тях - на улицата ли ще ги изхвърлят?

Сега само да вметна - в една наистина социална страна като Холандия, примерно, един възрастен човек, може да получи адекватни грижи в социално заведение (разбирай дом за стари хора), като заплати там престоя с пенсията си!!!!!! и даже да му останат някакви парици за харчлък.

Докато тук сме настроени твърде мегаломански - дай да откриваме магистрали, това  е приоритетът, а родителите ни - да мрат! Защото колко души в България могат да си позволят да се грижат едновременно за семействата и за възрастните си родители? Оказва се, че са доста много - въпросът е на каква цена?

Едно социално общество следва да се грижи за хората, които са бачкали цял живот, а после някой е окрал пенсионните фондове. Кой е виновен за това? И не ги правете разменна монета при всякакви данъци. Ще въведем нов данък - щото да вдигнем пенсиите? Кой ще го повярва това?

Защо Дянков си водил гаджето да му празнуват рождения ден във Виетнам, примерно? Аман от демагози! Както се казва и в "1984" - Всички са равни, но някои са по-равни!

Дано се задавят от тази им алчност!







Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. karambol5 - Така както има и неща, които изобщо ...
04.11.2012 17:31
За мое огромно съжаление знам неща ,които изобщо не муправят чест на господина Курдов .
Успокоява ме мисълта ,че на този свят има възмездие и то го е застигнало !!!!
както и да е - въпросът е за старите хора , а те са нистина по-зле и от кучетата и на никого не му пука за тях .....
цитирай
2. tera - Не зная за какво говориш, но така или иначе е извън темата
04.11.2012 19:46
Не мисля, че трябва възмездието да е за сметка на една възрастна жена, която го е осиновила и отгледала.

Тук не става дума за г-н Курдов, това е поводът за постинга. Думата е за бедстващото положение на старите и болни хора в тази държава.

Само малко се позамислете тези, които четете това, независимо на колко години сте. Това е и вашето бъдеще!

Ако не се вземат някакви мерки - и вие ще гаснете по болници и хосписи... - просто се замислете.



цитирай
3. karambol5 - Не мисля, че ще доживея да гасна. . . И ...
04.11.2012 21:46
Не мисля ,че ще доживея да гасна ...
И разбирам прекрасно за какво говориш ....
Знам ,че възмездието не бива да е за сметка на жената ,която го е осиновила и отгледала ...,но има възмездие !!! и него няма да го подмине , сигурен съм !!!
цитирай
4. hristo27 - Най-идиотското в една държава е да ...
05.11.2012 13:20
Най-идиотското в една държава е да се отделят ежегодно милиони за приюти на бездомни помияри и на "народните" избранници да им сменят колите, а в същото време - за домовете за деца и възрастни хора, както и за изключително бедни самотно живущи стари хора да се казва, че нямало пари в бюджета!
Такъв цинизъм и в порно филмите го няма.
цитирай
5. watchtowerman - За геноцида над българите. И в частност – над възрастните.
06.11.2012 20:19
Българската Власт е „обърнала” специално внимание и за тяхното ликвидиране.

„Геноцидът над българите. Официално ратифицирано дело на българската власт. Одобрено от бюрократите в Брюксел”

http://watchtowerman.blog.bg/politika/2012/03/12/genocidyt-nad-bylgarite-oficialno-ratificirano-delo-na-bylga.918957
цитирай
6. aip55 - Ех . блогъри
22.11.2012 01:22
-направо ме потресохте , макар и да съм запознат с жалката картина . Бих сравнил грижите на политиците за пенсионерите с клането в Батак , Копривщица и Перущица . Гладен физически геноцид подкрепен с политически канибализъм към собственият си народ . Това са изродите които ни управляваха от 1989 година до сега . Особенно Бойковото правителство , задушихме се от простотиите му .
цитирай
7. tera - Да, ужасно е ...
19.12.2012 21:21
Старите хора стават напълно неадекватни към окръжаващата ги среда и отговорността е на роднините им. Жалка картинка...

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tera
Категория: Други
Прочетен: 4648682
Постинги: 994
Коментари: 7469
Гласове: 18536
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031