Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2009 14:08 - Какво сме дали на света 2
Автор: tera Категория: Други   
Прочетен: 5597 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 31.03.2009 14:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Първата част - тук

17. Космическа храна
Третата държава, регистрирана в ООН, която е изпратила храни в Космоса след САЩ и Съветския съюз е БЪЛГАРИЯ.
Българската космическа храна е дело на учените от Института по криобиология и лиофилизация. Тук трябва да спомена името на акад. Цветан Цетков.
Екипът на акад. Цветан Цветков разработва биотехнологии за студено консервиране и изсушаване на биологични материали във вакуум.
В списъка на българските храни за космоса са включени: кисело мляко с овесено брашно,няколко вида ядки, набор от лиофилизирани плодове - ягоди, ябълки кайсии, праскови, пъпеш и какво ли още не.
Българското меню е адаптирано за четирикратен дневен хранителен режим - две закуски, обяд и вечеря. Тези храни покриват изискванията на организма от хранителни биологични вещества, като средната стойност е 3000-3200 ккал. За разработките на лиофилизирани продукти колективът на акад. Цветан Цветков има два патента.
18. Шестият сърдечен тон Откриването на Шестия сърдечен тон спомага за опознаването на сърдечната дейност и избягването на диагностични грешки. Негов откривател е:
проф. д-р Иван Митев, българин.
Шестият тон на сърцето е първото откритие в българската медицина. За него се знае малко, както и за проф. д-р Иван Митев.
Нещо различно Държавата ни издава пощенска марка - VI тон на сърцето. Още едно нещо, в което сме първенци. Това е единствената марка в света, посветена на кардиологията, която е особено ценна придобивка за колекционерите. Марката става много популярна, след като я публикува елитно западно списание по кардиология.
Продължението на историята
Проф. Ваньо Митев - ректорът на Медицинския университет в София - е син на проф. д-р Иван Митев.
19. Лекарство от Кокиче Чувал ли си за нивалина - лекарството, което се извлича от блатното кокиче? То помага при лечение на полиомиелит, церебрална парализа, неврологични заболявания, засягащи централната и периферна нервна система, и за лечение на деменции от Алцхаймеров тип. Лекарството Нивелин е създадено през 1956 от 

проф. д-р Димитър Пасков, българин.
Главен помощник в откритието на фармаколога проф. д-р Димитър Пасков се явява едно момиче - то пиело водата от чашата с кокичета, които родителите му  оставили в стаята. Неведоми се пътищата Божи! - само това мога да добавя. С оригиналните си фармакологични излследвания върху галантамина (Nivalin®) проф. д-р Д. Пасков прославя името на България сред фармаколозите и лекарите на Европа. Неговата монография "Нивалин" е преведена и издадена в Италия. Съвместно с проф. д-р Д. Пейчев той издава и учебник по фармакология, който е преиздаван няколко пъти.

Интересно!
Лекарственият продукт "Нивалин" е отличен с Фармацевтичен Оскар - Еньо за принос в науката.
Идеята за тази публикация е на Maxim wolfie. 20. 1497 победи Шампионът по свободна борба, който пропуска само три победи в над 1500 официални мача с противници от пет континента, e :
ДОНЧО КОЛЕВ ДАНЕВ (ДАН КОЛОВ), българин.
Роден е през 1892 в с.Чадърлии (сега с.Сенник), Севлиевско.
През цялата си спортна кариера побеждава противници от 5 континента, включително Австралия, Нова Зеландия, Япония и Китай.
През 1936 побеждава в Париж Анри Деглан и получава титлата Европейски шампион по свободна борба.
Наричат го Кинг Конг, Кралят на кеча, Балканският лъв.
През целия си живот Дан Колов запазва българското си гражданство, като отказва предложенията за чуждо поданство с думите :
„Дан Колов е българин.
Нещо, което не знаем.
Раздава цялото си състояние за благотворителност.
Първият самолет на Българските Пощи е купен от него.
Където и да си, каквото и да правиш, остани си българин.
21. Скоростната кутия В моделите на Сузуки, Хонда, Рено, Toйота се вграждат автоматични скоростни кутии, изобретени от:

Румен Антонов, българин.

Историята на един български изобретател
Всичко започнало през 1944 в София. Тогава е роден Румен Антонов. Той учи инженерство, после промишлен дизайн, завършва и курс по физика.

Още тогава Румен е наясно, че ако иска да види идеите си реализирани, трябва да избяга на запад. Прави няколко безуспешни опита да напусне страната и същевременно трескаво работи. Заема се сериозно с идеята за създаване на четиритактов двигател с нов принцип на работа и успява. През 1976 получава частен патент за Двигател с вътрешно горене по четиритактов цикъл, като това е първият частен патент в страната. Работи по макет на автомобил.

По това време се захваща с нещо много различно от автомобилите - като търсенето на лекарство за атеросклерозата. Експериментира върху себе си. Според теорията му всички многобройни натрупвания на мъртва тъкан в организма, включително и в кръвоносните съдове, се дължат на една причина - жизнената активност на гъбичката Candida albicans.

След 2 брака, през 1988 се жени за французойка и заминава за Франция.
По-късно вече се установява в Англия.

Първия си пробив прави с проект на автоматичната скоростна кутия. Успява да я патентова и продаде на водещи компании като Хонда, Сузуки, Рено, Пежо, Роувър. Тойота също е ползват, но без лиценз, за което изобретателят ги съди.

После регистрира в Ротердам друга компания - Антонов аутомотив технолоджийс. Следващата стъпка е изобретяването на 6-степенна скоростна кутия, която е далеч по-проста и по-малка от познатите подобни.
И двете му компании се котират много повече от добре на световните фондови борси.

Румен Антонов изобретява нов малък спортен автомобил (хвърли един поглед на картинката), наречен 4 Stroke. Автомобилът е направен по стара идея на изобретателя от 1977. Дизайнът на колата е ретро и възродява популярната от 30-те години на миналия век - Бугати.
Двуместният малък звяр, чиято каросерия от фибро-карбон тежи само 18 килограм,а е предвиден да излезе на пазара през 2009 в ограничена бройка (50 автомобила) и с предварително калкулирана цена от 40 000 евро.
Продукт на лукса е и кола, наречена на името на изобретателя си - Румен.
Румен Антонов и България
През лятото на 2002 изобретателят регистрира у нас фондация Антонов, която да подкрепя проекти в областта на медицината и микробиологията.
Прави и няколко опита да започне бизнес в България, в това число и производство на луксозна спортна кола. Обаче всичко спира до там. Не среща голяма подкрепа и се отказва.
22. Идеите за ООН Идеите, развити в книгата „Звезда на съгласието”, служат на американския президент Уилсън за формулиране на неговите 14 точки за омиротворяване на света и полагане основите на Обществото на народите. Автор на „Звезда на съгласието” е:

Никола Димков, българин.
Биографични данни:
Никола Димков е роден в 1859 в българското село в Серско - Горно Броди, по онова време - в пределите на Османската империя, в днешно време - под името Ано Вронду в Гърция.
С две думи - влиятелна личност.
Българско дело:
В края на 1916 г. и началото на 1917  г. инж. Никола Димков написва книгата „Звезда на съгласието”. Книгата сама по себе си представлява проект за създаване на световна организация на мира и сътрудничеството между всички страни, народи и религии.
Никола Димков отпечатва проекта си на френски, немски, турски и гръцки език и чрез посолствата в Цариград го изпраща на много държавни и правителствени ръководители, включително и на тогавашния президент на САЩ - Томас Уилсън.

Каквото и да си говорим:
Проектът на инж. Никола Димков е български принос в създаването и дейността на днешната световна организация за мир и сигурност.
  23. Опакованият Райхстаг През 1995 Опакованият Райхстаг привлече 5 милиона посетители в центъра на Берлин. Уникалният проект е дело на:
Христо Явашев, българин, и съпругата му Жан-Клод.
Уникалното:
Христо Явашев или както го знаят из цял свят - Кристо - е създател на опаковането като художествен похват. Работи съвместно със съпругата си, французойката Жан-Клод.

Началото:
Един от първите проекти на Кристо в Париж е  да задръсти една улица с празни варели на Shell. Идеята му е да докаже, че желязна завеса твърде лесно се издига, но изключително трудно се отстранява.
Проектите:
Опаковал е моста Пон Ньоф в Париж (най-стария мост във френската столица). Опакова пристанище Колони на река Сена, за да покаже, че найлонът като материя на бъдещето е достатъчно подходящ за творческа изява.
Сред най-мащабните му проекти са Завеса в долината Чадърите, и разбира се, опаковането на Райхстага.
Обкръжените острови е следващото значимо начинание на авангардиста. Проектът е осъществен през 1980 - 1983 в басейна на плитководието на Маями, Флорида. 11 острова с изкуствен произход са обградени едновременно с плаващи платна от розов полипропилен.
Последното:
Последната инсталация на Кристо - Портите (The Gates) - бе изложена в продължение на 2 седмици в Сентръл парк в Ню Йорк през февруари 2005 и привлече милиони посетители. 7 503 парчета оранжев плат са монтирани на 23 мили по алеите на Сентръл парк в Ню Йорк. Хилядите тонове стомана, плат и пластмаса, от които са направени Портите, впоследствие са рециклирани.
повече може да види
те на страницата на Christo:
www.christojeanneclaude.net
24. Сюрреализъм В първата изложба на сюрреалистите в Салона на независимите в Париж са представени творби на Хуан Миро, Макс Ернст, Андре Масон, Ханс Арп, Пикасо и

Жорж Папазов, българин.
Историята говори:

Авангардният творец е роден в Ямбол като последно момче от шестте деца на търговеца Панайот Папазов.
Твори в Париж. Отдава се изцяло на изкуството си. Приятел е с Жул Паскен, който го посвещава в културния живот на френската столица. Първите му експерименти в абстрактната живопис го сближават с Пикасо, Брак, Леже, Ханс Арп, Макс Ернст, Андре Масон, Хуан Миро. Така се ражда и първата изложба на сюрреалистите в Париж.
През 1926 открива първата си самостоятелна изложба във Франция, в галерия Вавен-Распай. Поканен е и отвъд Океана. Следват експозиция по целия свят почти всяка година.
В България прави 4 изложби - през 1919, 1928, 1934 и 1935.
Днес: Ако имаш път към Женева, посети музея Пти пале, където се съхраняват негови картини. Днес творбите на Жорж Папазов по аукционите се оценяват между 10 000 и 15 000 евро. Заслужава си да ги видиш.
25. Матрицата Един от създателите на революционния метод на виртуалната кинематография, използван за супер ефектите на Матрицата, е Георги Боршуков, българин.

Как стана така?
Георги Боршуков заминава за страната на неограничените възможности през 1992. Има бакалавърска степен от университета Рочестър, щата Ню Йорк, и магистърска - от Бъркли, Калифорния. Специализира компютърна графика. Дипломният му проект, в който лети заедно със свои състуденти около университета, е забелязан, и Боршуков получава първия си ангажимент.

Първа награда
Георги Боршуков е на 26 години, когато за първи път държи в ръцете най-високото киноотличие на планетата - статуетката Оскар. През 1999 то е отредено за филма "В какво се превръщат мечтите" с Робин Уилямс, по който е работи и българинът.


Георги Бoршуков измисля уникалните спецефекти за филма „Матрицата” „Матрицата: презареждане”, „Матрицата: революции”,
„Мисията невъзможна 2”.
26. Евромонета Автори на проекта на немските евромонети от 1 и 2 евро са:

Хайнц Хойер и Снежана Русева - Хойер, българка.

През 1997 Хайнц и Снежана Хойер печелят националния конкурс за щемпел на евромонетите в Германия. Предполагам всички знаем - гърбовете на евромонетите са различни във всяка страна от Европейския съюз. Проектът на сънародничката ни и нейния съпруг е избран сред 30 други.
Федералният орел е техният избор за изображението на гърба на монетата от 2 евро, а надписът гласи: EINIGKEIT UND RECHT UND FREIHEIT или Единство, справедливост и свобода.
Талантливата българка проектира и юбилейната монета за 775-годишнината на Берлин, която ще се чества през 2012. На гърба на момента е изобразена Берлинската стена, която рухва, а на фона й се събират разделените от нея в миналото брат и сестра.
  27. Най-младият член на Световната организация за слънчева енергия Най-младият член на Световната организация за слънчева енергия е:

Тодор Нанчев, българин.

През 2002 Тодор Нанчев, тогава само на 16 години, се включва в конкурса за  Архитектура и енергия, организиран от Съюза на Архитектите в България.
На конкурса Тодор Нанчев се явява с 2 проекта на сгради, използващи в максимална степен природната енергия на слънчевото греене, като печели награда.
Веднага след като получава награда от конкурса „Архитектура и енергия”, той е поканен да се включи в Световната организация за слънчева енергия. Седалището на организацията се намира във Фрайбург, Германия.
В нея членуват 30-40 българи. Болшинството от тях са специалисти, занимаващи се от години с оползотворяването на слънчевата енергия. Той, разбира се, е най-младият. Браво!
28. Най-добрият Студент Най-добрият студент за Европа, Близкия Изток и Африка на компютърната академия Cisco Systems за 2003 е: 
Йордан Кацаров, българин.
Йордан Кацаров започва започва обучение по CCNA (Cisco Certified Network Associate), когато е на 13 години. На 15 години вече изучава CCNP в Cisco aкадемията към Българската Стопанска Камара. Успява да премине всички семестри и спечелва признанието за най-добър студент. Мечтата му е да стане експерт. Експертите в света са едва 9000. България е една от страните с най-много експерти (7).
Това си е голямо постижение за България, като се има предвид, че броят на Cisco академиите е 3270, а на курсистите - над 153 хиляди.

От наградата вече са минали 6 години.
Йордан Кацаров вече е понатрупал опит из IT компаниите в България. Сдобил се с със сертификати и специализации, включително и дипломи по мениджмънт от Ritsumeikan University - Япония и Open University - Англия.
В момента е на 20 години и е изпълнителен директор и съосновател на NG Systems. Първият им софтуерен продукт – Voice Clerk е за таксуване на гласови обаждания в корпоративния сектор.
29. Българските Математици Година 2003.
6 златни медала и 1во място като отбор на Международната олимпиада по математика в Токио печелят:

Росен Кралев, Калоян Славов, Александър Лишков, Добромир Рахнев, Илия Цеков, Румен Зарев, българи.

Тези българчета изместват Китай от 1вото място в отборната надпревара. Те обикалят света, за да решават задачи. Калоян, един от тях, споделя пред наш вестник:
“...Мит е, че по света не знаят къде е нашата страна, винаги когато съм съобщавал, че съм българин, реагират отлично, издигам им се в очите, защото сънародниците, които вече познават, се оказват или най- добрите студенти, или най-кадърните специалисти...”

Историята продължава. Година 2005.
6 медала на Международната олимпиада по математика в Мексико печелят:

Росен Кралев, Александър Лишков, Цветелина Ценева, Иван Димитров, Веселин Димитров и Димитър Симеонов, българи.

Година 2006.
Учениците от втория представителен отбор по математика на България печелят 1 златен и 3 сребърни медала на Всерусийската олимпиада в Русия.
Златният медал е на Николай Белухов, българин.
Сребърните медали на Александър Даскалов, Борислав Вълков и Добрин Урумов, българи.

Година 2007.
Три момчета от България печелят олимпиада по математика в Индия. Допълнение: Олимпиадата по математика в Индия се смята за една от най-силните в света.
Златен медал за Румен Томов, българин.
Сребърни медали за Антон Пенов и Борис Николов, българи.

Година 2008.
Българските деца с 1 златен и 2 сребърни медала от Международна олимпиада по математика в Хонг Конг и 1 място в отборното класиране за не-азиатските държави.
Златен медал за 12-годишната Катрин Крем, българка.
Сребърни медала за 13-годишните Снежана Вескова и Петър Пенков, българи.
4 място в не-азиатското класиране за Павлена Ненова, българка.

30. Мартеничката Днес ще спомена за една изцяло българска традиция.
Традицията, която повелява на 1 март всяка година да се закичваме с Пижо и Пенда за здраве и против уроки. Както ние ги наричаме - Мартеници.

32. Граховозелената рокля   В 83-тия епизод на любимия ни сериал „Сексът и Градът” Миранда Хобс (амбициозната адвокатка) се появи с асиметрична рокля в цвят : граховозелено.

Шеметният тоалет е дело на:
дизайнерката Илиaна Рикетс, българка.

Илиана Рикетс или Иля е добре позната в модните среди в САЩ.
Но в България се знае малко за нея.

Иля е от Варна. Заминава за САЩ през 1996.
Учи моден дизайн в Академията за изкуства в Сан Франциско.
А днес е топ преподавател по мода в същата.

Илиана прави серия от авангардни ревюта във Варна.
Това става преди да замине за САЩ.

Роклята за филма „Сексът и Градът” е намерена в Henri Bendel, моден център в Ню Йорк.

Общо граховозелените рокли са 6.
Всяка една от тях с цена от 380 долара.
Илиана е млада, амбициозна и способна.
Дано занапред да чуваме повече за нея и в САЩ, и в България.

------------------------------------

P.S. Спред мен сме дали още повече неща на света - колкото и да изброявам все ще изпусна нещо - дали световнизвестните български оперни гласове, дали Елиас Канети, Нобеловият лауреат по литература, роден в Русе или пък именития художник Жул Паскен, роден във Видин, и на още много, много други. 


Идеята на piccola е чудесна - добавете и вие, какво според вас сме дали на света...



   




Гласувай:
0



1. shtirlic - неподготвен
31.03.2009 23:03
Признавам когато прочетох този материал малко ме заболя, че през последните 20 години, това което даваме на света е все по-малко, голяма част от нещата изброени по-горе са дело на хора живяли в Народна Република България, а не в Република България.
Аз също ще споделя за един българин от епохата на социализма, той е хирург и е малко известен в България, но на негово име има клиника в Италия. Този хирург е поставил основите на лечението на особен вид заболяване на крайниците при което те придобиват неестествено големи размери, всички в с цял свят са смятали, че това се дължи на прекалено големият приток на кръв към крайника, единствен българският хирург от Военно Медицинска Академия в София, поглежда на въпроса от противополжната посока и тя се оказва вярната, крайниците се уголемяват поради липса на оросяване. Българинът за да излекува такъв крайник го оперира и му присажда артерии или вени /не съм сигурен кое от двете понеже пиша по памет/ не си спомням името на този човек,
Също българин е открил третата функция на мускулите :), не вярвам да са много хората извън медицинските среди които да знаят този факт, а именно - когато костите са облечени с мускули те издържат на много по-големи натоварвания, мускулите поемат част от натоварването върху костите, освен да се свиват и разгъват мускулите имат свойството и да поемат част от натоварването върху ставният апарат, за съжаление паметта е от женски род и ми изневерява - името на човека открил тази функция също не помня за което моля за извинение.
цитирай
2. tera - Жалко, че не помниш имената
01.04.2009 09:25
Но пък тук във втората част оляма част от нещата са от ново време - математиците, най-добрият студент, евромонетата, матрицата и др.
Смятам, че и пренебрежителността на българина към всичко българско в голяма степен играе отрицателна роля.
Не ти ли прави впечатление, че си първият коментирал в този пост?
Другите нямат ли какво да кажат?
Поне едно "браво" за тези велики и талантливи хора ли не може да им се откъсне от устата и сърцето?
Нямам какво да кажа повече
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tera
Категория: Други
Прочетен: 4652020
Постинги: 994
Коментари: 7469
Гласове: 18536
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930