Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.10.2008 16:41 - Защо сме на това дередже
Автор: tera Категория: Други   
Прочетен: 2735 Коментари: 7 Гласове:
0

Последна промяна: 15.10.2008 16:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Всички си знаем кой на какво е, мисълта ми е за „глобалното” национално дередже – не само сега, но и от преди. Даже и думата в заглавието е турска – останала ни е за спомен от по-предно дередже, но поне добре описва ситуацията. Думата „положение” не е достатъчно изразителна в случая.   Понеже това е нАучен анализ ще започна от частното, за да стигна до общото. Слизам сутринта от трамвая и пред мен един дядко ей така небрежно си хвърля използвания билет на земята. Подминал е коша за боклук, що да се кахъри – улицата си е един голям боклукчарник и си го мятка. Гледам го и си мисля – айде, добре младите не били възпитани, ами старите? И се сещам за това, което ми е разказвала една приятелка за ОАЕ, където е била десетина години. Колко са дисциплинирани там българите и хартийка няма да посмеят да метнат на улицата, че като им отпукат една яка глоба ще им се стъжни животеца, защото българинът само с това може да бъде сплашен. Но тук кой ще го сплаши? Как ще глобиш човек за хвърлен билет, като не може един Вальо Топлото да си получи заслуженото или пък Мартин Ставийски или …. кой ли не ?!?   Тази тема ми се върти в главата, след като прочетох един пост, дето майките са виновни, че в тази страна сме се родили. Този казус го прокометирах така: “Правилно - за всичко е виновна майката, не случайно всички псувни са насочени към нея.
Иначе сериозно - има нещо много сбъркано в българската народопсихология, накратко охарактеризирано с поговорката "Преклонена главичка, остра сабя я не сече."
Българинът не свикнал да изисква, да променя нещата, иска всичко с "връзки" да прави, да използва шуробаджанащината, да се подлага и да го работят.
Е т"ва е.
  Но не са само майките виновни – и бащите са виновни, и дядовците, и бабите и т.н. до девето на n-та степен коляно. Малко ще се отклоня от темата с „историческа” ретроспекция на вината. Първият виновен според мен е хан Аспарух. За чий хикс му е трябвало да прекосява Дунава, само той си знае. Можеше да си направи по тези места бивак за ден-два да си починат конете и после айде – към Апенините примерно. За какво се е наврял до гъ*а на Византия и то на кръстопът. Та да минава всичко живо и да си хвърля семето тука. С лукавите византийци всичките му потомци после са се боричкали, играта се е водила с променлив успех до двувековния ни траен „неуспех” на собствен терен. После нещо обръщаме играта, но не в своя полза, а просто да не ни стъпват на шията поне така осезаемо. 
И така … друг виновен е княз Борис, който е решил да се покръства в християнска вяра, това добре, отговаряло е на тренда на времето, но пак нещо не е доизкусурил нещата. Можеше към Ватикана да се прилепи, а не към съседите-византийци и източно-православната църква. Ползите от това би могло евентуално да се почувстват при турската инвазия на Балканите. Дали тогавашният Папа щеше да допусне братя-католици да пъшкат под турско иго? Не се знае, но можеше да прати някой и друг кръстоносен поход насам. То не че не е имало такива, но някак спорадично и основани на чист ентусиазъм. 

А, щях да забравя за основния виновник за турския „инцидент” – цар Иван Александър. Решил да дели и без това малкото царство на двамата си сина – цар Иван Срацимир и цар Иван Шишман, понеже единият от първата жена, пък вторият от втората и да не й троши хатъра това измислил. Що пък и нейното момче да не стане цар – ама, ха! Ами човек като почне да мисли с другата глава, така се получават нещата. Като оставим настрана, че по това време Добруджанското деспотство (на деспот Добротица и сина му Иванко) било практически независимо и нещо като „трета България”, става ясно колко е било разпарчетосано царството и колко му е турците, пардон – османците да го завладеят. Ако беше послушал пра-пра-пра-… дяда си Кубрат за „пръчките и съчките”, едва ли щеше цар Иван Александър да допусне такава груба грешка. Но имало глава да пати … пък и при тази цялата мешавица с династически и прочее бракове, може пък да е нямало и грам кубратовска кръв във вените му и затова да се е получил този конфуз…..   Дълго се получи писанието с тази ретроспекция, а аз дълги писания недолюбвам особено, затова за сега спирам дотук. А и накрая - да не си забравите чувството за хумор докато четете „историческите препратки” и после да се наложи да отговарям на разни твърде сериозни коментари. Sorry, нямам време  :)





Тагове:   дередже,


Гласувай:
0



1. fenris - Ми
15.10.2008 16:48
какво да ти кажа! Аз обичам историята и тази ретроспекция ми се стори адекватна! Абе хареса ми! А освен Александър и Аспарух има още сума ти хора виновни за това, да тръгнеме и стигнем до по-късни дни ще стане още по-интересно! Иначе аз на този дядка щях да му кажа:
- Та какво казвахте за младите хора?
и да се наведа и да му взема захвърленото билетче!
Старите трябва да са за пример, а не да обвиняват младите, защото младите се учат от тях!
цитирай
2. анонимен - изпусна
15.10.2008 16:51
таковата за онези двамата гръцки шпиони ,дето ни натресоха кирилицата, та уиндолса се чуди и мае какво е това и декодинг де го лови никак.
а те пък били измислили тая пуста азбука като натиснали алт и шифт, ама това е друга история))))
цитирай
3. tera - Споко, fenris,
15.10.2008 16:51
живот и здраве и до по-нови времена ще стигнем, и те са доста интересни. Както казва онази източна поговорка - "Пожелавам ти да живееш в интересни времена! "- това било по-лошо от проклятие :)
цитирай
4. tera - @ alex на квадрат,
15.10.2008 16:53
много дълго щеше да стане, това са само ключовите моменти. Иначе докато стигна до наши дни ....... ще дойде Нова година :)
цитирай
5. анонимен - нали може да те допълвам
15.10.2008 17:07
според мен още от кубрат, таковата, е започнало. щото е разрушител сущинскии и въобще - троши клони, клечки и прочия, вместо да съгражда)))
а за наши дни - недей, че ще стане политическо твърде.
да включим , викам, и свинаря, че само на тези територии човек може толкова да полудее,че вместо да си гледа бизнеса да се прави цар. очевидно и той като моньо испански е проиграл прасетата на комар и станал цар - мъка голяма))))
цитирай
6. bamby13 - тъкмо мислих да изкоментирам колко вреди ни е нанесла кирилицата, a
16.10.2008 12:01
alexalex проявил по-добра и бърза реакция от моята
цитирай
7. compassion - Абе ко се косите за дереджето
16.10.2008 14:08
таковата е започнало как си...смутни времена неверни кой да ти каже точно как, ама то далаверата е как да го спрем таковата, че да си оправим дереджето...е, айде и умната, то билетчето да ни е проблема...пак добре, че го е имал дядката, че иначе глоба ще има....че като рекох глоба...права си tera, вчера 90 еуро олекнах, че на червено съм профучала, ама язе тук се напъвам да ги достигам европейците, че я от таковата съм тръгнала и от дереджето де нашенско лесно ли се отървам...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tera
Категория: Други
Прочетен: 4648262
Постинги: 994
Коментари: 7469
Гласове: 18536
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031