Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.07.2007 21:54 - Sorry, I’m late
Автор: tera Категория: Изкуство   
Прочетен: 3073 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 16.07.2007 22:03


Това го писах непосредствено след концерта, след като се прибрах вир-вода вкъщи. Естествено се изсуших преди това, за да не ме тръшне някоя лятна настинка, които знаете са много коварни.

 

За зла участ нямах и грам нет в момента, на другия ден видях поне 3 поста по темата и ми стана много драго, че под дъжда е имало и други блогъри. Интересното беше, че всички бяха еднакво възторжени, но всеки пресъздаваше нещата по свой начин. Все едно четеш различни вестници. J

 

После обещах на един приятел, който не е бил там да му пратя това по мейла. Това все пак е моята гледна точка и в крайна сметка реших да го пусна в блога, макар и със закъснение. Може пък и на някой друг да му е интересно. Не съм го редактирала, така съм го написала на prima vista.

 

Незабравимо преживяване

 

Направо си е незабравимо отвсякъде. Бяхте ли днес вечерта пред Народния театър? Тцъ, не, нали? А случайно все пак да видяхте фойерверките към 9.30? Е, за това става дума. С тези фойерверки завърши концерта на открито под диригентството на Максим Ешкенази и с участието на Васко Панталеев Ешкенази. Както каза и диригентът половината му фамилия свиреха в оркестъра.

 

Дъждът се лееше из ведро, духаше як вятър, който свиреше в микрофоните. Този път няма да критикувам озвучаването при тези форс-мажорни обстоятелства.

 

Една изключителна програма – Едвард Григ – “Пер Гинт”, Брамс – “Унгарски танци” 1 и 6, Вивалди – “4-те годишни времена” със солист Васко Ешкенази, Петко Стайнов – “Ръченица”, Сен Санс – “Рондо Капричиозо” – отново с “Васко Ешкенази, Чайковски – “1812”. На края сещате се топовните салюти и последващите фойерверки – страхотен завършек на този необичаен спектакъл. Диригентът каза по едно време докато плющеше дъжда, “Вие тука ли сте още? Очаквах като се обърна вече да няма никой” Там бяхме и то доста хора, скрити под чадъри и дъждобрани. Май аз бях най-неподготвена, защото даже чадър нямах, та се наложи съседките ми от двете страни самоотвержено, но не твърде успешно да ма пазят с техните чадъри. В крайна сметка подгизнах отвсякъде, но не само аз. Един съвет – като ходите на концерт на открито – едно найлоново дъждобранче от магазините за 1 лев, ще ви свърши страхотна работа. И аз ще го имам предвид за в бъдеще.

 

Програмата ви я описах подробно, защото концертът беше заснет, май от Канал 1, така че сигурно ще го дават по ТВ. Заслужава си, такова нещо друг път няма да видите, запалени меломани, сгушени под чадъри, викат и крещят след изпълненията, защото им е трудно да ръкопляскат с чадъри в ръце.

 

Заслужава да се спомене и факта, че Васко Ешкенази свири на цигулка Гуарнери и това е най-красивият звук от цигулка, който съм чувала. Тя пее, плаче, точно като женски глас. Не преувеличавам никак. Има една книга – “Посещение при минотавъра” – би трябвало да е в списъка “Книги за тийнейджъри” – там са разказани много интересни неща за лютиерите – майсторите на цигулки – Амати, Страдивари, Гуарнери – най-великите. Даже се споменава тази знаменита цигулка, на която има щастието сега да свири Васко Ешкенази, който действително е голям виртуоз. Братовчед му – диригентът Максим Ешкенази също е от световна класа и със своя хъс и размах заплени публиката.

 

Наистина незабравимо, чест прави на публиката, че не се уплаши от извънредните обстоятелства, въпреки дъжда скандираше “Още, още!” Но “още-то” се забави и вече като излизахме от градинката, чухме гласа на диригента, може и бис да е имало, но ние го пропуснахме. Ако някой е останал след това, може да сподели впечатления.


Това е поздрав за тези, които са имали удоволствието да бъдат на концерта, а и за тези, които не са успели. Това е едно от произведенията, изпълнени там.  Вивалди - "Зима"
Все пак Найнджъл Кенеди, по технически причини :)






Тагове:   Late,


Гласувай:
0



1. tera - Здравей,
20.07.2007 19:42
ако следиш по-внимателно телевизионните програми, може и да го гледаш. За съжаление не разбрах, коя телевизия го засне. Но наистина си заслужава.
Поздрави :)))
цитирай
2. angelus - :-)
13.12.2007 20:04
Тера, тия работи се заснемат единствено от БНТ
Поздрав!
цитирай
3. tera - Направо се учудих как сега си попаднала на този пост! :)
14.12.2007 01:01
Може и от БНТ да е било заснето, но като не съм сигурна как да подвеждам хората. Надявам се обаче повече хора да са го гледали, защото наистина беше страхотно.
Поздрави :)))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tera
Категория: Други
Прочетен: 4653064
Постинги: 994
Коментари: 7469
Гласове: 18537
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930