Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.06.2007 00:16 - Озвучаването в НДК
Автор: tera Категория: Изкуство   
Прочетен: 8378 Коментари: 21 Гласове:
0

Последна промяна: 16.06.2007 16:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Повод за настоящия пост е тазвечершния  Гала Спектакъл “Най-хубавото от Верди”, с който беше закрит Първия Вердиев Фестивал. Всичко хубаво, прекрасно и на ниво, но озвучаването – йок!

 

И друг път ми е правило впечатление ужасното озвучаване в Зала 1 на НДК, но тогава съм била на концерти. За пръв път гледам опера там и направо се потресох, особено първата част. Не знам кой корифей на озвучаването беше поставял микрофоните, но на моменти певците имаха направо тенекиено звучене, да не говорим, че се чуваше и припукването на микрофоните. В един момент може човек да реши, че гледа буфо, толкова неестествено звучаха гласовете на певците.

 

Втората част си сменихме местоположението и на новите места нямаше такива проблеми. Не можах да разбера дали накрая са хванали цаката на озвучаването или просто в тази зала, която е без всякаква акустика, случайно сме попаднали на места, където се чува сносно.

 

Това не е единичен случай – спомням си на един концерт, където участваше и Ибряма, точно след като беше спечелил наградата на BBC, публиката масово се изнесе, пак заради озвучаването, което направо ни забиваше иначе хубавата музика директно във фибрите на мозъка. Даже установихме, че от фоайето по-добре се чува, но вече ни се беше убило желанието. Същото сподели и една позната за концерта на Найнджъл Кенеди – каза, че са си тръгнали по средата, защото не са могли да изтърпят шока от пулсиращите в главите им децибели.

 

Иначе спектакълът тази вечер беше чудесен – избрани сцени от “Травиата”, “Риголето”, “Трубадур”, “Дон Карлос”, “Силата на съдбата”, “Ернани”, “Отело”  и “Аида”. Изброявам ги, за да могат хората, които се интересуват от опера да си създадат представа за пищността и богатството на спектакъла. Изобщо не съжалявам, че сме били там. Беше истински празник, който ми достави огромно удоволствие. Ако не броим горния проблем, който почти ми съсипа впечатлението от първата част.

 

Пожелавам ви да нямате подобно неприятно изживяване, когато отивате някъде да си доставяте удоволствие. 

Приятен уикенд! J







Тагове:   ндк,   Озвучаването,


Гласувай:
0



1. nait - Зала 1 на НДК има отвратителна ак...
16.06.2007 09:08
Зала 1 на НДК има отвратителна акустика. Май става само за партийни конгреси и фолк концерти (щото там се гледа друго). Това най-много си личи на симфонични концерти, да не говорим за оперни. Крайно време е София да се сдобие със свястна зала предназначена само за концерти. Между другото и в зала България акустиката не е върхът.
цитирай
2. tera - В зала "България" акустиката
16.06.2007 10:25
в сравнение с всички останали зали си е направо Делтата на сладоледа :))) Тя е строена специално за симфонични концерти, още преди войната. Постарали са се хората, не може да се отрече.

А като сравнявах звученето вчера с това в самата Опера, разликата също е огромна. Може би затова бях толкова неприятно изненадана.

Но от друга страна думата ми беше за звукорежисьорите там на пулта, затова дадох и другите примери. А сигурно такива примери има още много.
Приятен ден :)))
цитирай
3. nait - :)
16.06.2007 10:31
Баща ми е свирил 10 години само в зала България. Той твърди, че акустиката и е била много по-добра, преди да сложат органа. Естествено аз почти не си спомням, макар че са ме водили там и тогава. Просто бях много малък, когато органа го нямаше и не си спомням:))) А сега акустиката е просто добра, според мен:))
цитирай
4. tera - Сигурно е прав баща ти,
16.06.2007 10:48
аз имах предвид, че хората които са я строили са си разбирали от работата. Ето, че и той го потвърждава. Сигурно поставянето на органа е нарушило цялостната концепция. Ти си инженер, разбираш от физика предполагам - всяко действие води до равно по сила и обратно по посока противодействие! :)))

Шегувам се, но залата явно си е "отмъстила" за вмешателството. :)
цитирай
5. eek0stravagantsa - Бях свидетел как озвучаването с...
16.06.2007 11:07
Бях свидетел как озвучаването съсипа концерта на Али ди Меола в на Зала №1 на НДК!
цитирай
6. estrella - Правило
16.06.2007 11:13
ми е впечатление, че тонрежисьорите явно не чуват добре, защото не само на концерти съм искала да си тръгна. Последният път беше на едно ревю, на което музиката беше толкова силна, че болеше физически.
цитирай
7. nait - Да, вероятно е така:) Но акустиката ...
16.06.2007 11:21
Да, вероятно е така:) Но акустиката е странна наука и не винаги сметките на инженерите излизат верни. Знаеш ли, че преди време италианците са забелязали, че акустиката на Миланската скала се е влошила значително, в сравнение с началото на 20 век? И се е оказало нещо неочаквано - хората преди са идвали с шапки с пера, пищни рокли и т.н. И това, че сега не е така е повлияло. Решили са проблема, разбира се, но представи си колко неща трябва да се съобразят:)
цитирай
8. tera - Това последното много ме заинтригува!
16.06.2007 12:07
Откъде ти е това инфо? Ако може по-подробно - как са го решили сега проблема? Едва ли инженерите навремето са сложили при изчисленията коефициент за въздействитето на перата и кринолините :))) Joke, не се засягай :)

Наистина ми е интересно, я кажи :)
цитирай
9. nait - Това е проблемът - някои стари сг...
16.06.2007 12:13
Това е проблемът - някои стари сгради имат по-добра акустика от сегашните модерни концертни зали. А проблемът е решен с поставяне на поглъщащи панели. Инфото ми е от баща ми, когато свириха там преди около 20 години и скоро четох в нета нещо, но за съжаление не помня къде. А професията тонрежисьор е много трудна и за съжаление от всяко дърво свирка не става. както и с всяка професия, де:)
цитирай
10. tera - Може и да им е трудна професията,
16.06.2007 12:32
но то по принцип лесно няма :) От друга страна затова им плащат, не за да гонят хората от залата! Възможно е от висене на пулта да са оглушели, но пък публиката изобщо не е виновна за това!

А ако се върна на акустиката - страхотна ми се стори в аулата на Университета, ако имаш впечатления от там :)
цитирай
11. tera - :)
16.06.2007 12:47
@ eek0stravagantsa,

@ estrella

такива примери имах предвид, но едва ли някой тонрежисьор от НДК ще го прочете точно това, за да си вземе бележка. Но пък ние "мо'ем да се изокаме", да ни олекне на душата :)))
цитирай
12. eleni - не е проблемът в зала 1
16.06.2007 15:07
а в тонрежисьорите на залата. Част от тях са глухи. Съвсем наистина. Друга част просто не ги бива за тази работа. Аз почти съм се отказала да ходя да слушам каквото и да било там, защото ми е омръзнало да усещам музиката с гръбначния си стълб. Той не е направен за това, все пак.

Зала България... да, има добра акустика. Може и по-добра да бъде, със сигурност. Но в София май нямаме зала с по-добра от тази акустика, уви...

В Аулата на университета нещата са трагични, защото има мрамор в неистови количества. А в мраморни пространства акустика се получава само и единствено, когато става дума за антични театри и то по съвсем други причини, да не обяснявам сега за устройството на античните театри.



цитирай
13. eek0stravagantsa - Re: tera
16.06.2007 15:41
то нашето "изокване" е ясно...аз се чудя как още някйя известна персона не ги е осъдила, след поредният провален концерт?
цитирай
14. tera - :)
16.06.2007 16:00
@ eleni - проблемът е и в двете - и в залата и в тонрежисьрите. Залата няма какво да я обвиняваме, както и архитектите и, както каза nait, целта е била там да се правят партийните конгреси. После я натоварват с допълнителни функции.
За Аулата имах предвид следното - има сега там представления на театър @лма @лтер - това е по-скоро в предверието на Аулата, там акустиката поне на мен ми се видя страхотна. Естествено въпрос на възприятие.

@ eek0stravagantsa - на персоните, след като са си взели хонорара предполагам, че въобще не им пука!
Само публиката е потърпевша, още повече че цените на билетите са доста съществени напоследък.

Поздрави :)))
цитирай
15. tera - P.S. + Добавка клип :)
16.06.2007 16:17
Искам да поздравя всички, които сe включиха с мнение по темата с "Наздравицата" от "Травиата", с чието изпълнение започна вчерашния концерт!

Приятна вечер! :)))
цитирай
16. eleni - в предверието може и да се чува нещо
16.06.2007 16:35
но в аулата съм правила няколко събития и всеки път псувам акустиката страшно, защото поради мрамора звукът се връща по много неприятен начин и не се чува нищо:)
цитирай
17. tera - Ами прави ги в предверието тогава :)
16.06.2007 17:14
Айде майтап :)
Наслука следващия път и не се ядосвай :)))
цитирай
18. outfaced - не си спомням да съм бил на концерт в БГ
16.06.2007 17:56
и акустиката и звука да са били ОК навсякъде в залата/стадиона ...

понякога се случва, че хора дет са седяли 5м страни от мен са чували ужасно, а при мен е било ОК

Едно обаче може да се направи по въпроса ... като купувате билети, взимайте си около и зад тонрежисьорския пулт. Колкото и да е насран звука, там пак е най добре ... може да е малко далеч от сцената, но това е. На концерта на Симпли Ред това май беше единственото място където се чуваха що годе някакви отчетлив среди и се разбираше какво пее ...

А сега с тих ужас и не особенно светли предчувствия отивам да видя как аджеба ще направят концерт на Ванеса Мей и оркестъра на Класик ФМ в зимния дворец !!! Ако лично не си бях взел билета, щях да си мисля, че някой си прави лош виц ...
цитирай
19. tera - Както винаги има изключения от правилото :)
16.06.2007 18:02
Първите ни места бяха сравнително близо до пулта - 17 ред на 2 сектор, вторите - на 2 ред - същия сектор.
Пултът беше далеч зад нас, звукът в сравнение с първата позиция - просто прекрасен!

Дано се изкефиш с Ванеса Мей в Зимния дворец. :)))
цитирай
20. tera - Здравей :)
16.06.2007 19:59
Както го обсъдихме дотук, късметът няма нищо общо. Направо си е съдба :)))
цитирай
21. nait - @tera 19.Ясно е, че чуваемостта
16.06.2007 21:59
не е еднакво добра навсякъде. Но в добрите зали това е ПОЧТИ така. Ако сте били в пещера, знаете как лъже ехото. Струва ви се, че някой ходи около вас, а всъщност звукът идва от следващата зала. Няма да надминем скоро природата
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tera
Категория: Други
Прочетен: 4648691
Постинги: 994
Коментари: 7469
Гласове: 18536
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031