Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.11.2009 20:45 - Старье место – сърцето на Прага
Автор: tera Категория: Туризъм   
Прочетен: 7112 Коментари: 15 Гласове:
3

Последна промяна: 19.11.2009 14:08



 

Била съм там за пръв път през 2001 година. Тогава се връщах от Германия и по стечение на обстоятелствата се наложи да преспим в Прага. Отседнахме в Българското посолство, където има и нещо като хотелска част, за сметка на превозвача, който нещо се издъни. На другата сутрин – гледам беснало слънце в прекрасното юлско утро и казвам на колежката, с която бяхме „Дай да останем днес тука”. Тя – не могла, защото гаджето й немец пристигал утре в България и пр. Аз обаче останах, разбрах се с когото трябва, платих още една нощувка и ето ме – въоръжена с карта с „картинки”, дадена ми от туроператора тръгвам да покорявам Прага. Не случайно споменах „картинките”, понеже те ми бяха ориентира. Щом има картинка на дадената забележителност, значи требе да се посети за-дъл-жи-тел-но! В интерес на истината за един ден доста много „картинки” отметнах, сега на второто посещение си ги попреговорих.

 

Първото място, на което се озовах започвайки пътешествието ми по Прага, беше точно площада в Старье место, което означава Стария град. Озовах се там по улица Целетна и първото нещо, което зърнах на площада беше паметникът на Ян Хус вдясно, а пред мен ширнал се един площад хем пълен с хора, хем излъчващ невероятно спокойствие, въпреки това. Мина ми през ума „Това е най-красивият площад, който съм виждала през живота си!” До този момент бях видяла доста страни и площади, а сега – още повече. Но това усещане не се е повторило с някой друг площад, колкото и величествен да е.



image



От снимки е трудно да се добие това усещане, но се озовах на площада от тази посока...



image

 

Май нещо като „любов от пръв поглед” ми се е получило с този площад, а и стози град, защото усещането за приказната Прага не ме напусна до края на пребиваването ми там, както и желанието пак да я посетя. Въпреки че идвайки тогава от Германия, където всичко е светнато и реновирано, ми се видя позанемарена. Сега обаче пристигайки от България ми изглеждаше лъскава като ново петаче. Въпрос на гледна точка, както се казва. :)

 

Възползваме се от една промоция на чешките авиолинии, които ни подсигуряват и хотела и ето ме пак в Прага. Сега сме вече в ново време и искам да видя доколко спомените ми не са ме излъгали. Това усещане за площада нямаше как да се повтори, но се надявам синът ми да е останал с подобно на моето тогавашно впечатление, въпреки че той би го изразил по друг начин: „ Хипер, мега яко!”

 

Така че ще започнем пак от този площад, който посетихме незнам колко си пъти, шоуто с часовника го гледахме 3 пъти. Понеже то трае към 12 секунди, докато се накани човек да снима и вече свършило. Затова после не снимах само за кеф си го гледах.

 


image




Средновековна Прага е била много космополитен град, на север и североизток от площада са живели немски търговци, на юг и югоизток – от романските страни, от изток на площада – чехи, а на северозапад – евреи.  През площада на Старье место минава и Пражкия меридиан. Паметникът на Ян Хус, основателят на чешката реформация, за когото споменах е издигнат през 1918 година, скулпорът е Ладислав Шалоун. До него е една от най-красивите постройки в Прага – Дворецът на Холц-Кински (1755-65) по проект на К.И.Динценхофер. Запомнете това име, защото е емблематично за пражката архитектура и пак ще става дума за него. Сега в този дворец са разположени графическите колекции на националната галерия. До нея се намира готическия Дом до камбаната, а малко по нататък е Тинската школа с галерия от XIII век, зад която се вижда устремените към небето „остриета” на Храма „Дева Мария пред Тин”, голяма част от когото е създадена през  XIV век от  мастерская на Петер Палерж. Този уникален архитект е създал едни от ахитектурните шедьоври в Прага и пак ще му отдадем заслужено внимание. В храма е погребан астронома Тихо Брахе, за когото се учи в училище, ако не сте пропуснали този урок.

 

Сега да отидем при часовниковата кула, която събира тълпите на всеки кръгъл час. Тогава излизат статуите на 12-те Апостоли, правят по едно кръгче, скелет дърпа връвчица и звъни със звънче, кукурига петел, а стрелките показват четири вида време., включително и вавилонско.

 

На площада се намира и Храма на св. Микулаш, построен от нашия познайник К.И.Динценгофер през 1732-1735 година.

 

На площада ври и кипи денонощно живот, даже и конете са оборудвани със светлоотразители, което ги прави да изглеждат доста комично. Другата мода беше комбинирано колело за 4 човека, разположени в кръг. Спокойно човек може да поседне на пейките пред църквата и да си вземе бира от близките заведения. Наблизо се намира и Рудолфинума (1876-1885), където е седалището на Чешката филхармония. Нарича се така защото е открит в чест на Принц Рудолф, син на император Франц Йосиф и Сиси Австийска, известен със злочестата си съдба.

 

Наблизо до Рудолфинума посетихме една типично чешка кръчма с прекрасна чешка бира, която така ни подейства, че повече не посмяхме да пием бира по обедно време, понеже после хич не ни беше до обиколки по Прага. Адам ни заведе там, за да опитаме един типичен чешки специалитет, който го водят направо за лакомство – казва се „Свичкова” и представлява телешко месо със сос, сметана, сладко от боровинки и кнедли. Получава се при разбъркване един микс на вкусове, който е наистина интересен, малко странен за нашия вкус, но защо ли пак ми се ще да го опитам...? :)

Стига толкова за днес, ще завършим с хапването и пийването, а ще продължим с гледането следващия път...



image



Кулата с часовника от друг ракурс, била е опожарявана и й личи




image


 Храмът на "Дева Мария пред Тин" на заден план


 

image


На една от сергиите на площада



 

image


Част от атракциите

 

image




image


Около площада е пълно с красиви здания, даже на мога да ги нарека просто "къщи"



image




image



image



image



image


Пак сме пред часовника за "шоуто"


image



Тези две снимки не са мои, но понеже са по-ясни си позволих да ги кача



image




image



 За тези две сгради стана дума по-горе - вляво е дворецът на Холц-Кински, а до него Домът до камбаната



image


По-близък поглед до храма, където направих някои снимки, но нещо мрачи се получиха, вътре е погребан Тихо Брахе


image


Пак Дворецът, където е сега Националната галерия в цялата му прелест


image



Паметникът на Ян Хус, а зад него е Св. Миколауш


image



Една много красива къща на площада, която ме впечатли още първият път, когато я видях. Съдейки по знамето е навярно някаква институция, но не знам повече за нея.




image


В "подстъпите" на  Св. Микулауш. Тук постоянно се провеждат концерти, навярно има прекрасна акустика.


image



На това такси нямаше да му обърна внимание, но синът ми се впечатли от автографите на клиентите, стори му се "хитро", затова го увековечих и него.



image



А това са кончетата със светлоотразителите по вечерно време. Много сладки ми се видяха с тези наушници и накрачници 



image



...като "рогоносци" са направо :)))



image



За това забавление ви споменах - колело за четирима, профучаваха редовно по площада




image



Това е Рудолфинумът, за който стана дума - седалището на Чешката филхармония, близо до което....



image

 

...  хапнахме този специалитет, който се нарича "Svickova" и си заслужава да се опита в компанията на  прочутата чешка бира... :)))







Тагове:   прага,


Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. sphinx - Еееее, най-после!!! Дочаках го...
18.11.2009 23:50
Еееее, най-после!!! Дочаках го!!!
Благодаря, tera! Велоколепен постинг!!!
Прегледах го на един дъх, защото наистина ме зарадва. След малко ще го прочета и разгледам задълбочено!
Лека и спокойна вечер!!! :)
цитирай
2. tera - Eeeee...!!!!! Браво на теб, че го дочака! :)))
18.11.2009 23:57
И аз си мисля, че добре се получи, обачеее ... "органите" не мислят така! :)
Големият майтап е, че постингът за Игуасу, дето са го прочели над 10 хиляди души сега, пак не им попадна в полезрението.
Сега ще ти кажа друг майтап и без това тука няма кой да ни чуе :))) В Прага има един секс-музей, не е порно, ами за разни "пособия", използвани през вековете. Понеже съм много "либерте" майка, а синът ми учи социология, та рекох че ще му е от полза в обучението (това си е майтап естествено:)) и го спонсорирах да разгледа този музей. И си мисля, че постинг за подобно нещо би допаднал особено на блоговата стилистика.
Дори нема нужда да го препоръчват, сам би си намерил публиката! :)))
цитирай
3. tili - Ще продължиш, нали?
19.11.2009 01:42
Много хубаво си показала и разказала всичко до тук!!!
Поздрави!
цитирай
4. benra - пролетта бях там
19.11.2009 10:52
и се влюбих
цитирай
5. mmmmmmmmm - Поздравления!:)
19.11.2009 12:48
Много ми хареса!:)))
цитирай
6. tera - tili,
19.11.2009 13:16
иска ми се да продължа, но наистина се позасегнах от тъпотията модераторска, която препоръчва всякакви простотии, а наистина интересни неща ги подминава.

По принцип съм против всякакви гласувания, класации, препоръчани и т.н. Предпочитам изобщо да ги няма и всеки да си преценява сам какво да чете.
Но след като ми навират всякаква бълвоч в очите под формата на техни "препоръки" няма как да не се издразня.

Мисля, че в случая "вината" е на К.И.Динценхофер и Петер Палерж.Това са двама невероятни архитекти, но самото споменаване тук на такива работи намирисва на "елитарност" и скука може би. Пък и кой ме бие през устата да приказвам за Тихо Брахе? :)))

Ще продължа, разбира се, мамка им модераторска! :)))
цитирай
7. tera - benra,
19.11.2009 14:01
както казах аз съм влюбена там от 8 години!
Виж ме колко съм вярна! :)

Изкарахме си наистина чудесно!
Ти доколкото си спомням беше ходила с "Бохемия" организирано. Водиха ли ви на Малката Айфелова кула и в Карлщайн?
Това пътуване си е по наша програма и мисля, че видяхме неща, които не влизат в груповите обиколки. Примерно в Страховския манастир сума време отделихме на галерията им, защото беше много интересно.
Синът ми много се впечатли от музея на Алфонс Муха, на мен също ми хареса.
Накратко - пак бих отишла, много ми е уютно там! :)
цитирай
8. tera - mmmmmmmmm,
19.11.2009 14:03
радвам се, защото го писах с голямо желание, а освен това все едно пак се поразходих там. :)
Поздрави и на теб! :)))

цитирай
9. tili - Ще продължа, разбира се, мамка им модераторска! :)))
19.11.2009 14:41
А така! Искам още, за кръчмите на Мала Страна, за Карловия мост, за Вацлавске намести - всичко ;-)))
цитирай
10. tera - tili
19.11.2009 14:55
и аз искам, ама бавно става! :)
Качването на снимки е супер досадна работа. А клипче, ако правя - първо на компа, после на лаптопа, че нещо на Vista-та не става от раз и изобщоооо.... :))
А за музея за секса дето споменах, докато си говорехме тайничко със sphinx, не искаш ли? :)
цитирай
11. tili - Мисля, че съм го виждала
19.11.2009 15:43
преди 15-тина години, но не съм сигурна там ли беше.
Че малко ли секс музеи съм обиколила, хахаха. И в Париж има едни дървени колчета от фараонски времена с кондоми от ярешка кожа за многократна употреба :-)))
Така че - давай, каквото ти е на душата!!!
цитирай
12. tera - А стига бе!!!!!
19.11.2009 16:05
Ма много си била отворена, бе tili! :)))
Тоя може и да не е от 15 години!
Не се и съмнявам, че де що има секс-музеи по света си ги обиколила! :)

Ами ще видя с какво да продължа. Мисля си първо тази част отсам реката, после през моста на Карл и оттатък - Храда, Свети Вит и т.н. Но как дойде :)

Ама аз този музей в Париж съм го пропуснала! Срам и резил! :)))

цитирай
13. benra - тера,
20.11.2009 10:01
да с БОхемия ходихме и за жалост много неща не видяхме, през много преминахме на тагадък. Не видяхме малката Айфелова кула и куп други неща.Но съм си обещала да отида отново-има куп неща, които съм набелязала -музеят на Муха,историческия Музей,музея на Сметана...
Радвам се,че можах да посетя Зоологическата градина-страхотна е.
И въобще Прага е един прелестен град
цитирай
14. tera - benra,
20.11.2009 10:20
музеят на Муха е много интересен, след като и синът ми се запали, а аз не мислех, че ще му е много интересно там.
Организираните екскурзии си имат и предимства, че някой те води за ръчичка поне за известно време. Но после, ако не си бил преди малко трудно можеш да си организитраш та.н. "свободно" време.
А когато пътуваш частно свикваш още от летището сам да се оправяш. Мисля да понапиша още за Прага, направих към 1000 снимки.
Наитина е прелестна и много уютна. :)
цитирай
15. naire - :)
29.01.2010 11:10
Радвам се, че ти харесваше свичкова :) Извинявай, че не пиша, имам доста грижи с бакаларската ми работа и не съм в състояние да седна спокойно и да измисля и нещо друго.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tera
Категория: Други
Прочетен: 4654229
Постинги: 994
Коментари: 7469
Гласове: 18537
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930