Постинг
16.09.2017 17:00 -
Лека гозба с киноа и зеленчуци
Автор: tera
Категория: Рецепти
Прочетен: 4429 Коментари: 2 Гласове:
Последна промяна: 16.09.2017 18:00
Прочетен: 4429 Коментари: 2 Гласове:
5
Последна промяна: 16.09.2017 18:00
Рецептата е авторска, сиреч сама я измислих в движение, но е възможно да шества нещо подобно в нета, затова чак толкова не съм зациклена на тема "авторство". :)
Всъщност започнах с една обикновена заготовка от лук и моркови, която използвам като начало на доста манджи. Режа ги на ситно и задушавам, а не пържа, глава лук и морков. Посолявате по някое време, може и вегета да сложите, няма да навреди, но внимавайте да не пресолите все пак. После реших да сложа една доста голяма зелена чушка, която вече биеше на червено, все едно почервеняла от срам, четейки някой тъп коментар на една определена персона, която със сигурност ще прочете и този пост. Нищо не пропуска в моя блог, много е последователна, редно е да й се признае поне едно качество.
След това малко лирично отстъпление се връщаме към гозбата... Чушката режете на ивици или кубченца, ваша воля. След като се задуши леко, се слага чаена чаша киноа. може и по-малко, номерът е да спазите съотношението 1:2 с водата, която след това ще долеете.
Предварително съм обелила и нарязала 3 по-малки и меки домата. Лично аз ги предпочитам обелени, но ако не ви се занимава с белене, режете с кожата, няма да се отровите, я! :) Има един много лесен номер да ги обелите - слагате ги в гореща вода, после ги минавате с опакото на ножа, след това режете на две и после белите - кожата пада лесно като сегашният ни национален отбор по футбол на квалификации за Световно. Това е майтап естествено, нашите бият от време на време, стискам им палци да е по всяко време! А дано, ама надали...
Киноата е готова, когато стане прозрачна, не засекох времето, но периодично я поразбърквах, защото в интерес на истината за втори път приготвям киноа и за пръв път в манджа. Предният път само я сварих с вода и после я прибавих към салата, защото е по-лесен вариант. Този път реших да пробвам да я сготвя и добре се получи.
Когато вече е почти готова киноата, слагате доматите, на тях не им трябва много, даже може да разбъркате хубаво, да изключите котлона и да захлупите, тя ще си се довари сама.
След като е готова манджата и решавате да я поднесете по-красиво, може да вземете малка форма за сладкиш или пък чаша за чай да речем или купичка с подходящ размер, изплаквете я със студена вода, слагате вътре от киноата, притискате добре и обръщате в чиния. Наоколо украсявате околовръст на чинията с резени пресни домати, краставици, които поливате с мъчничко зехтин.
Да ви е сладко! :)
П.П. Понеже не съм писала от известно време, установих с изненада, че няма опция за шрифтовете като вид и размер. Това е поредното неудачно нововъведение, за съжаление.
аха))))....виж как си се метнала и ти на био-продуктите ;)...същата манджичка...но с булгур ми беше любима на почивката в южната ни съседка)))...другарчетата от групата се оядоха на баклави, сладкиши и каквото се сетиш...а аз наблягах точно на тази храна, която вкусвах за първи път и ми се стори разкошотия...но с киноа дори не предполагах, че може да се получи...съвсем скоро ще пробвам рецептата ти ....но няма ли нещо пропуснато...не виждам никъде в "чинийката" мръвка някаква....поне едно кюфтенце няма ли)))))
цитирайбио-, еко- и т.н. Сичката здравословност на планетата! :)
Тази манджа с киноата е лично мое изобретение. Преполагам, че и други заленчуци ще са там като у дома си - примерно тиквичка, може и с патладжан да се пробва.
Мръвка в случая не бях предвидила, затова е "лека гозба".
Но би могло добре да се върже с пилешки хапки по китайски - предварително мариновани със соев сос и мед и изпържени в уок бързо до побеляване, за да си запазят вкуса.
Успех и на теб в био-то. :)
цитирайТази манджа с киноата е лично мое изобретение. Преполагам, че и други заленчуци ще са там като у дома си - примерно тиквичка, може и с патладжан да се пробва.
Мръвка в случая не бях предвидила, затова е "лека гозба".
Но би могло добре да се върже с пилешки хапки по китайски - предварително мариновани със соев сос и мед и изпържени в уок бързо до побеляване, за да си запазят вкуса.
Успех и на теб в био-то. :)
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене
Блогрол
1. НАЧАЛОТО
2. ИМПЕРИЯТА
3. КУСКО
4. МАЧУ ПИКЧУ
5. ТИТИКАКА
6. ЛА ПАС
7. ИГУАСУ
8. БУЕНОС АЙРЕС
9. РИО ДЕ ЖАНЕЙРО
10. И ПАК РИО
11. Пътеводител
12. Гласуването
13. Мания или "инвентаризация"
14. SUNCUS ETRUSCUS
15. ТОП 22
16. ПОРНО С ПАНДИ
17. Прекрасен творец
18. Приказка
19. Едни велики думи...
20. ВЕЧЕ СЪМ И ТУК
21. AKO VI ZALIPSVAM ... :)))
2. ИМПЕРИЯТА
3. КУСКО
4. МАЧУ ПИКЧУ
5. ТИТИКАКА
6. ЛА ПАС
7. ИГУАСУ
8. БУЕНОС АЙРЕС
9. РИО ДЕ ЖАНЕЙРО
10. И ПАК РИО
11. Пътеводител
12. Гласуването
13. Мания или "инвентаризация"
14. SUNCUS ETRUSCUS
15. ТОП 22
16. ПОРНО С ПАНДИ
17. Прекрасен творец
18. Приказка
19. Едни велики думи...
20. ВЕЧЕ СЪМ И ТУК
21. AKO VI ZALIPSVAM ... :)))