Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.09.2017 17:00 - Лека гозба с киноа и зеленчуци
Автор: tera Категория: Рецепти   
Прочетен: 4429 Коментари: 2 Гласове:
5

Последна промяна: 16.09.2017 18:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg






Рецептата е авторска, сиреч сама я измислих в движение, но е възможно да шества нещо подобно в нета, затова чак толкова не съм зациклена на тема "авторство". :)

Всъщност започнах  с една обикновена заготовка от лук и моркови, която използвам като начало на доста манджи. Режа ги на ситно и задушавам, а не пържа, глава лук и морков. Посолявате по някое време, може и вегета да сложите, няма да навреди, но внимавайте да не пресолите все пак. После реших да сложа една доста голяма зелена чушка, която вече биеше на червено, все едно почервеняла от срам, четейки някой тъп коментар на една определена персона, която със сигурност ще прочете и този пост. Нищо не пропуска в моя блог, много е последователна, редно е да й се признае поне едно качество.

След това малко лирично отстъпление се връщаме към гозбата... Чушката режете на ивици или кубченца, ваша воля. След като се задуши леко, се слага чаена чаша киноа. може и по-малко, номерът е да спазите съотношението 1:2 с водата, която след това ще долеете.

Предварително съм обелила и нарязала 3 по-малки и меки домата. Лично аз ги предпочитам обелени, но ако не ви се занимава с белене, режете с кожата, няма да се отровите, я! :) Има един много лесен номер да ги обелите - слагате ги в гореща вода, после ги минавате с опакото на ножа, след това режете на две и после белите - кожата пада лесно като сегашният ни национален отбор по футбол на квалификации за Световно. Това е майтап естествено, нашите бият от време на време, стискам им палци да е по всяко време! А дано, ама надали...

Киноата е готова, когато стане прозрачна, не засекох времето, но периодично я поразбърквах, защото в интерес на истината за втори път приготвям киноа и за пръв път в манджа. Предният път само я сварих с вода и после я прибавих към салата, защото е по-лесен вариант. Този път реших да пробвам да я сготвя и добре се получи.

Когато вече е почти готова киноата, слагате доматите, на тях не им трябва много, даже може да разбъркате хубаво, да изключите котлона и да захлупите, тя ще си се довари сама.

След като е готова манджата и решавате да я поднесете по-красиво, може да вземете малка форма за сладкиш или пък чаша за чай да речем или купичка с подходящ размер, изплаквете я със студена вода, слагате вътре от киноата, притискате добре и обръщате в чиния. Наоколо украсявате околовръст на чинията с резени пресни домати, краставици, които поливате с мъчничко зехтин.



Да ви е сладко! :)



П.П. Понеже не съм писала от известно време, установих с изненада, че няма опция за шрифтовете като вид и размер. Това е поредното неудачно нововъведение, за съжаление.






Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. lubima - аха)))). . . . виж как си се метнала и ...
19.09.2017 21:32
аха))))....виж как си се метнала и ти на био-продуктите ;)...същата манджичка...но с булгур ми беше любима на почивката в южната ни съседка)))...другарчетата от групата се оядоха на баклави, сладкиши и каквото се сетиш...а аз наблягах точно на тази храна, която вкусвах за първи път и ми се стори разкошотия...но с киноа дори не предполагах, че може да се получи...съвсем скоро ще пробвам рецептата ти ....но няма ли нещо пропуснато...не виждам никъде в "чинийката" мръвка някаква....поне едно кюфтенце няма ли)))))
цитирай
2. tera - Мдам,
20.09.2017 16:04
био-, еко- и т.н. Сичката здравословност на планетата! :)

Тази манджа с киноата е лично мое изобретение. Преполагам, че и други заленчуци ще са там като у дома си - примерно тиквичка, може и с патладжан да се пробва.
Мръвка в случая не бях предвидила, затова е "лека гозба".

Но би могло добре да се върже с пилешки хапки по китайски - предварително мариновани със соев сос и мед и изпържени в уок бързо до побеляване, за да си запазят вкуса.
Успех и на теб в био-то. :)

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tera
Категория: Други
Прочетен: 4653351
Постинги: 994
Коментари: 7469
Гласове: 18537
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930