Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.12.2012 12:25 - Коледна салата 2
Автор: tera Категория: Рецепти   
Прочетен: 3187 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 26.12.2012 12:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg




Преди малко я сътворих, затова така се казва :)

Продукти:

1. Червена ряпа 1 бр.
2. Моркови 2-3 броя
3. Зехтин или олио
4. Соев сос
5. Балсамов оцет, може и лимонов сок или ябълков оцет, абе нещо да накиселява :)
6. Горчица едрозърнеста - малко, около 1 ч.л.
7. Слънчогледови семки сурови - клокото ви душа иска

Ряпата и морковите се настъргват на едро или ситно, както ви е кеф!

Може и зелени маслини да използвате, тогава ще минете и без продуктите от 4 до 7, защото иначе ще настане "война на вкусовете".

Не слагам грамажи на подправките, защото си е въпрос на вкус, слагате по малко, разбърквате, опитвате, докато го докарате по ваш табиет. Само за горчицата сложих ограничение, защото тя е с доста силен вкус и да не прецакате цялата работа. Може и малко солчица, ако се наложи. Изобщо продуктите не са задължителни всичките - е, все пак трябва да ги има 1 и 2, другите са пожелателни. Семките са си за разкош, може и без тях. Както и горчицата. Номерът е да съчетаете вкусовете, за да ви хареса. А не да опитвате и да си казвата - абе тук нещо липсва.

Идеята на този пост е да ви накарам да експериментирате! :) Ако искате изпробвайте този вариант, ако не - добавете си ваши подправки. Демокрация е :)

Тази салата наистина аз я измислих преди малко, защото наскоро бях купила червена ряпа, която се оказа много люта и се чудех какво да я правя. В салатата обаче не люти. Към тази салата може да се добавят настъргани и други кореноплодни - бели репи, алабаш и пр., ако имате под ръка.

Дочух през лятото, че не било по Фън шуй да се смесват зеленчуци и плодове, които растата на различни места, примерно в салата ябълки и моркови - едните от дървото, другите от земята. Не съм кой знае каква познавачка или фенка на Фън шуй, защото си мисля, че възникването на една култура е в зависимост от условията, при които живеят хората. И щом дедите и бабите ни от време оно не са стигнАли до Фън шуя, а са оцелели през вековете с други нрави и традиции, значи и ние мо"ем да си оцелеем и без Фън шуй, но все пак го казвам, за да знаете, че салатата по случайност е съобразена и с това. :)))

Въпреки че, ако се позамислите има нещо подобно и при нас. Не се казва Фън шуй, ами природосъобразен живот. Хората преди са консумирали зеленчуците и плодовете според сезона ( не че са имали друг избор :), тези кореноплодни, за които говоря - разните видове репи, доста рядко се срещат сега на българската трапеза. Или пък алабаш - другото име е гулия. Даже и червеното цвекло е "екзотика" някаква. Дори посред зима ядат безвкусни домати и пластмасови краставици, дето за нищо не стават.

Желая ви да си изкарате празнично до Нова Година и нея да я изпразнувате подобаващо.

Понеже адски мразя пиратките по това време на годината, дето трещят по София, за поредна година няма да празнувам тука.  И на вас - весело да вие, където и да празнувате! :)









Гласувай:
6



1. karambol5 - Всело да ти е и благодаря за вкусната ...
26.12.2012 18:20
Всело да ти е и благодаря за вкусната салата :)
цитирай
2. tera - Ами весело ми е, отмарям :)
27.12.2012 12:07
Кулинарията ми е хоби, прави ми кеф да готвя и да си измислям разни рецепти. Не ми тежи изобщо, но отива маса време. Затова се изтарикатих сега по празниците да поръчам храната готова, но пък направих баницата с тиква и тази салатка. :)

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tera
Категория: Други
Прочетен: 4652945
Постинги: 994
Коментари: 7469
Гласове: 18537
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930