Постинг
28.03.2011 23:23 -
Салата с броколи
Автор: tera
Категория: Рецепти
Прочетен: 15463 Коментари: 20 Гласове:
Последна промяна: 28.03.2011 23:29
Прочетен: 15463 Коментари: 20 Гласове:
524
Последна промяна: 28.03.2011 23:29
Понеже чета навсякъде колко било полезно броколито, се изкушавам като видя такова свежо в магазина, да го купя.
Сварявам го на пара със специалната кошничка в тенджера, защото така било най-най- ама супер най- здравословно и.... оттук насетне се чудя какво да го правя...
Естествено, че както е вече сварено може да си го ръснете с малко солчица и така да си го рупате, нооооо.... не е много вкусно за съжаление, колкото и да е здравословно. Сигурно без сол ще е още по-здравословно, но честно казано на мен мазохизма ми е чужд и по отношение на храната. Не мога да се мъча да джвакам нещо гадно на вкус, ако ще да е най-суперски здравословно, сори.
И така... решавам да го докарам до вид "удобен за логаритмуване", както му казвахме навремето като студенти.
Я, първо да ви кажа няколко думи за броколито все пак - Там му казват броколите, няма значение - "намалявали риска от сърдечносъдови заболявания и катаракта, действат добре при анемия, имат високо съдържание на хранителни вещества и антиоксиданти, полезни са за храносмилателната система и черния дроб, подобряват настроението !!!! (сигурно това обяснява факта, че след салатата мигом ме обхвана неудържимото желание да ги възхваля в нарочен пост!:)))))), полезни са за кожата, притежават високо съдържание на фолиева киселина, която е изключително необходима за работата на нервната системе и кръвта. Броколите са едни от най-лесните за консумиране суперхрани."
Айде, стига толкова, че и на мен ми писна да ги славословя, да минем по същество.
Какво измислих по броколския казус:
Нарязах пресен лук на око, колкото ви се иска, после домати 2-3 според броя на желаещите да пробват тази уникална салата :). После нарязах и броколитЕ, пак на око. След това ръснах зехтин - екстра върджин естествено, няма да се излагаме с помаче. После малко сол, хрумна ми и малко вегета да му ръсна, моята е оригинална пиротска, но може и без нея или каквото друго решите.
Разбърках, пробвах и .... нещо липсваше. Сетих се за "нар ексиси", дето го донесох от Турция. Това е нарова киселина, май няма тука друг аналог. Слага се съвсеееем малко, но придава интересен вкус. Лично аз не мисля, че към салата с домати може да се добави оцет, но познавам хора, които така си я подправят. Въпрос на вкус.
Като разбърках установих, че съм го докарала на мой вкус. :)
Идеята ми е, че винаги може да се екпериментира. Примерно преди време правих салата с карфиол, чеснов сос и сирене и стана супер!
Не знам как биха се разбрали броколите с чесновия сос (въпреки че са от едно семейство с карфиола), но мога да пробвам друг път. Може сигурно и чесън да се сложи, едва ли ще навреди.
Експеримент му е майката на кулинарията, както и на много други неща. :)
Да не забравяме как се е стигнало до Кока Кола-та или пък химическото чистене, или... как е открит пеницилина...но да не задълбаваме чак толкова. :)
Лека вечер! :)
Следващ постинг
Предишен постинг
оцета даже си е задължителен за салата от домати :-))))
А иначе броколите с чесън вървят. И черен пиперец понасят.
Те са си зелен карфиол.:-))))
Само се съмнявам, че стават за туршия.
цитирайА иначе броколите с чесън вървят. И черен пиперец понасят.
Те са си зелен карфиол.:-))))
Само се съмнявам, че стават за туршия.
Сигурно и с лимонов сок ще върви... Всеки да го прави по негов вкус в крайна сметка. :)
Майка ми прави една супа с гъби и слага ориз, което на мен ми беше много противно. Като я питах защо не слага фиде, ми каза: "Гъбите вървят с ориз", така било редно.
Вървят с ориз на манджа, в супа - не ми харесва. Всеки да си ги съвместява както иска. И без това онези принципи за разделното хранене - кое с кое върви, малко хора ги спазват или само като пазят диети. :)
А туршия от броколи - що не? Брат'чед им карфиолът се е утепал за туршия. :)))
цитирайМайка ми прави една супа с гъби и слага ориз, което на мен ми беше много противно. Като я питах защо не слага фиде, ми каза: "Гъбите вървят с ориз", така било редно.
Вървят с ориз на манджа, в супа - не ми харесва. Всеки да си ги съвместява както иска. И без това онези принципи за разделното хранене - кое с кое върви, малко хора ги спазват или само като пазят диети. :)
А туршия от броколи - що не? Брат'чед им карфиолът се е утепал за туршия. :)))
Тичам за броколи :)))
цитирайи ракийката :)))
цитирайХубаво е да се експериментира - побългаряване му е майката на броколито...макар,че аз честно да си призная мразя броколи.(
цитирайДействително в натуралния си вид не са твърде вкусни, нещо на плява го докарват. Нали затова се заех да ги доразкрасявам :)
Можеш да опиташ авторската ми рецепта с карфиола и го замениш с броколи. Сигурна съм, че ще се получи, даже довечера мога и да пробвам. :)))
цитирайМожеш да опиташ авторската ми рецепта с карфиола и го замениш с броколи. Сигурна съм, че ще се получи, даже довечера мога и да пробвам. :)))
го задушено със сос от синьо сирене и сметана...ммм...ммм
цитирайЩом си пробвала с чесън, пробвай и с нечесън да видим какво ще се получи.
:)))))))))
цитирай:)))))))))
Чудесно си се справила, трябва и аз да опитам. Обикновенно подправям броколио след сваряване със зехтин или масло и го ползвам като гарнитура към основно ядене.
цитирайя разкажи повече за соса със синьото сирене и сметаната, щом е мммм... :)
becksss - още не съм пробвала и двата варианта
Невена, в салата е по-интересно отколкото за гарнитура, прелива се с другите вкусове. :)
цитирайbecksss - още не съм пробвала и двата варианта
Невена, в салата е по-интересно отколкото за гарнитура, прелива се с другите вкусове. :)
елементарен е- една кутийка течна сметана(размерът на кутийката според количеството броколи), в нея нарязано на малки парченца синьо сирене(може да добавиш и други сирена по желание, аз лично слагам и топено-пушено понякога), слагаш на котлона да заври,бъркаш леко на слаб огън докато стане гладка хомогенна смес и воала.Става бързо.Хубаво е да се направи непосредствено преди консумация.
цитирайСъс синьо сирене и сметана е класика, но става и със сос бешамел с топено сирене.
И още един вариант - поливат се с кисело мляко разбито с чесън и сол.
Ох, огладнях!:))))
цитирайИ още един вариант - поливат се с кисело мляко разбито с чесън и сол.
Ох, огладнях!:))))
интересни идеи :)
цитирай:)
цитирайброколито ужасно си върви с чесъна!! Може да си полято само със зехтин и лимонов сок ( това вече и другите го казаха) но понякога здраво си го поливам и с ябълков оцет - обичам вкуса на оцета, а броколито определено си е безвкусно и според мен му трябват доста подправки.
Броколито го използвам като важна съставка към соса за спагети ( и всякаква друга паста). Предварително се сварява и накъсва на малки розички. В друг съд ( напр. тефлонов тиган) си правя доматеният сос, аз използвам консерва от смляни домати, хубави и ароматни, леко ги възварявам, добавям накълцан чесън, захтин, черен пипер ( други подправки по избор - босилек, риган) и накрая прибавям вече сварените розички на броколите, само за 2-3 мин. Супер става!! Вкусовете се допълват - домати, броколи, чесън, зехтин... залива се пастата и готово.
От броколи също правя и постна плънка за лазаня. Пак розичките се сваряват,нарязват, добавям им сметана, сирене - може да е Филаделфия, много чесън, подправки - получава хубава кремообразна консистенция, която разпределям между платките на лазанята.
:))
цитирайБроколито го използвам като важна съставка към соса за спагети ( и всякаква друга паста). Предварително се сварява и накъсва на малки розички. В друг съд ( напр. тефлонов тиган) си правя доматеният сос, аз използвам консерва от смляни домати, хубави и ароматни, леко ги възварявам, добавям накълцан чесън, захтин, черен пипер ( други подправки по избор - босилек, риган) и накрая прибавям вече сварените розички на броколите, само за 2-3 мин. Супер става!! Вкусовете се допълват - домати, броколи, чесън, зехтин... залива се пастата и готово.
От броколи също правя и постна плънка за лазаня. Пак розичките се сваряват,нарязват, добавям им сметана, сирене - може да е Филаделфия, много чесън, подправки - получава хубава кремообразна консистенция, която разпределям между платките на лазанята.
:))
Без грешка си! Ще използвам познанията ти при сгоден случай!
Благодаря! :)
цитирайБлагодаря! :)
се връщам. :-))))
Абе, замислям се, не е ли по-правилно да се каже броколиТЕ, а не броколиТО ?
Иначе се сетих за едно интервю с Роналд Рейгън, което не помня, четох ли го, гледах ли го...
Та интервюто вървеше горе-долу така: журналистът ( водещият ) си задаваше въпросите, а Ронълд Рейгън все клонеше към ( не че се оплакваше ) към това, колко е трудно да си президент. Колко е отговорно и колко е тежко. Как нямал никакво време за лични неща и т.н.
По едно време журналистът ( водещият ) шеговито го попита:
- Добре де, няма ли все пак нещо хубаво в това да си президент ?
А Ронълд Рейгън отговори:
- Разбира се че има - никой вече не може да ме накара да ям броколи ! :-))))
цитирайАбе, замислям се, не е ли по-правилно да се каже броколиТЕ, а не броколиТО ?
Иначе се сетих за едно интервю с Роналд Рейгън, което не помня, четох ли го, гледах ли го...
Та интервюто вървеше горе-долу така: журналистът ( водещият ) си задаваше въпросите, а Ронълд Рейгън все клонеше към ( не че се оплакваше ) към това, колко е трудно да си президент. Колко е отговорно и колко е тежко. Как нямал никакво време за лични неща и т.н.
По едно време журналистът ( водещият ) шеговито го попита:
- Добре де, няма ли все пак нещо хубаво в това да си президент ?
А Ронълд Рейгън отговори:
- Разбира се че има - никой вече не може да ме накара да ям броколи ! :-))))
Но защо пък като завършва на "И" трябва да е множествено число? :)
Какво ще кажеш за Нефертити? :)))
РейгъновитЕ броколи сигурно са били като гарнитура - демек като плява, нормално е да ги намрази. :)
Но ако беше пробвал мойта салатка сигурно щеше да ги въздигне в ранг на държавна политика :)))
цитирайКакво ще кажеш за Нефертити? :)))
РейгъновитЕ броколи сигурно са били като гарнитура - демек като плява, нормално е да ги намрази. :)
Но ако беше пробвал мойта салатка сигурно щеше да ги въздигне в ранг на държавна политика :)))
1 kg dobre izmito brokoli se slaga v sokoiztiskva4kata.podpraven s sol ili ne soka se konsumira vednaga i edin pat sedmi4no.garantirano se zapazvat vsi4ki vitamini i ne e taka nepriaten za konsumacia.nazdrave.
цитирайно ще пробвам.
Прави ми впечтление, че по ресторантите готвят много солено, сигурно за да не кажат, че са им безвкусни манджите. Според мен трябва да слагат съвсем малко сол и който иска да си досолява. Сол можеш да добавиш, но няма как да отнемеш.
цитирайПрави ми впечтление, че по ресторантите готвят много солено, сигурно за да не кажат, че са им безвкусни манджите. Според мен трябва да слагат съвсем малко сол и който иска да си досолява. Сол можеш да добавиш, но няма как да отнемеш.
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене
Блогрол
1. НАЧАЛОТО
2. ИМПЕРИЯТА
3. КУСКО
4. МАЧУ ПИКЧУ
5. ТИТИКАКА
6. ЛА ПАС
7. ИГУАСУ
8. БУЕНОС АЙРЕС
9. РИО ДЕ ЖАНЕЙРО
10. И ПАК РИО
11. Пътеводител
12. Гласуването
13. Мания или "инвентаризация"
14. SUNCUS ETRUSCUS
15. ТОП 22
16. ПОРНО С ПАНДИ
17. Прекрасен творец
18. Приказка
19. Едни велики думи...
20. ВЕЧЕ СЪМ И ТУК
21. AKO VI ZALIPSVAM ... :)))
2. ИМПЕРИЯТА
3. КУСКО
4. МАЧУ ПИКЧУ
5. ТИТИКАКА
6. ЛА ПАС
7. ИГУАСУ
8. БУЕНОС АЙРЕС
9. РИО ДЕ ЖАНЕЙРО
10. И ПАК РИО
11. Пътеводител
12. Гласуването
13. Мания или "инвентаризация"
14. SUNCUS ETRUSCUS
15. ТОП 22
16. ПОРНО С ПАНДИ
17. Прекрасен творец
18. Приказка
19. Едни велики думи...
20. ВЕЧЕ СЪМ И ТУК
21. AKO VI ZALIPSVAM ... :)))