Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2018 20:24 - БРАВО! БРАВИСИМО! БРАВО! Словакия няма да ратифицира Истанбулската конвенция!
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 515 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Словакия няма да ратифицира конвенцията на Съвета на Европа за борба с насилието над жени, по-известна като Истанбулската конвенция. Премиерът Роберт Фицо отстъпи под натиска на по-малкия партньор в управляващата коалиция - Словашката национална партия (SNS). Страната подписа Истанбулската конвенция през 2011 г.

image

 

Премиерът на Словакия обяви в четвъртък, че няма да ратифицира документ, който според него е спорен, може да доведе до нарушаване на конституцията и до узаконяване на еднополовите бракове.

 

Основният документ на Словашката република забранява еднополовите бракове с приемането на поправка в конституцията през 2014 г., в която изрично е записано, че бракът е само съюзът между мъж и жена. В страната еднополовите съжителства не са признати и като граждански съюзи.

 

"Не можем да прокараме мерки, които противоречат на вярванията и чувствата на хората в някои държави", заяви социалдемократът Фицо. Според него конвенцията "излишно поставя под въпрос природните разлики между мъжете и жените и ги нарича стереотипи", докато се преследва иначе чудесната цел да бъде премахнато насилието срещу жени.

 

Критиците оспорват определението в конвенцията за това що е социален пол (gender), а католическата църква заяви, че документът щял да доведе до дискриминиране религиозната свобода в страната, в която (по данни от преброяването през 2011 г.) от население 5.4 милиона души 62% се определят като католици и 6% като протестанти.

 

 




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1818530
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565