Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.09.2016 15:44 - Традиция, класика и джаз в дворец Врана
Автор: tera Категория: Музика   
Прочетен: 2061 Коментари: 0 Гласове:
10

Последна промяна: 12.09.2016 00:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
   



Това е вторият от концертите, които се провеждат тази година в Парк дворец Врана,  въпреки че названието "дворец" е силно преувеличено, предвид избушената съборетина, която се крие зад тази дума.

Поради това ни стана много смешно, когато Франсоа Салк като типичен фрзнцузин изрази възторга си от факта, че ще представят концерт пред българския Версай! Дори и аз не съм чувала така да наричат Врана, но франсетата са много куртоазни, както се знае.

Затова пък концертът беше прекрасен, въпреки двореца, който като се постъмни и подходящо осветен, дори придоби впечатляващ вид.

Въпреки това бих посъветвала тези, които го стопанисват, поне една фасадна боя да му минат, ако ще се продължава традицията с концертите, за да не се излагаме пред чужденците, както се казва в оня виц.

Но да се върнем на самото представление:

 

 

Солисти: ФРАНСОА САЛК, виолончело
САМЮЕЛ СТРУК, китарa, МИХАИЛ ЖИВКОВ, кларинет
ПАВЕЛ ЗЛАТАРОВ, цигулка

Това е извадка от официалния сайт:

"Класика, танго и джаз
се преплитат в една комбинация на 10 септември. Световно признатият виолончелист Франсоа Салк и говорещият няколко "музикални езика" китарист Самюел Струк ще преведат слушателите през пътешествие, което започва от Аржентина и изпепеляващата красота на тангото от Астор Пиацола. Ще продължи с волната музикална личност на Джанго Райнхарт и аристократичния новатор Стефан Грапели, за да завърши с романтиката в сантименталния валс на Чайковски."

Действително добре се преплетоха нещата, музикантите са изключителни, но пак ще се върна на проблема с публиката, която е отишла там да си шушука и да се разхожда дори по време на музикалните изпълнения. Не проумявам как десетина минути след антракта една дама със зелена чанта обиколи цялото пространство, за да отиде пак до кафето или до сервиза, минавайки точно пред музикантите. Явно я е гонил някакъв зор, но по-скоро проблемът й е в главата и не е наясно къде е попаднала или просто не й пука. И в двата случая по-добре да не си губи времето на подобни места. Както и една групичка люде, които след антракта си останаха в кафето наблизо, говориха си високо без да се съобразяват, че тече представление и гръмко отваряха пликове с разни снаксове, ами така де - хапването е по-важно от изкуството. Но пък защо ли изобщо ходят по концерти, вместо да се концентрират върху манджарето, не е много ясно.

Само да добавя за Франсоа Салк, който неведнъж е бил тук и когото имах удоволстието вече да слушам в зала "България" през април следната информация:


Франсоа Салк изпълнява Шостакович на 14 април   image

Виолончелистът Франсоа Салк ще изпълни концерт на Дмитрий Шостакович в Софийската филхармония на 14 април. На сцената ще му акомпанира и известния диригентът Хория Андрееску. Освен Шостакович, ще изпълнят и Симфония № 9 Из Новия свят на Антонин Дворжак. Събитието ще започне точно в 19:00 часа в зала България.
И двамата са добре познати у нас. Франсоа Салк е признат за един от най-зашеметяващите челисти на своето поколение. Задълбоченият му поглед върху музиката, в комбинация със спираща дъха виртуозност, му носят множество впечатляващи награди от международните конкурси от целия свят.
Световна слава има и диригентът Хория Андрееску. Той е записал над 1000 продукции за водещи европейски радиокомпании и е направил над 70 записа за фирми.


Снимките, които се канех да кача, сe oказаха с  много висока резолюция и сега нямам време да ги преформатирам, защото след малко ще тръгвам за третия концерт пак там.

Затова ще минем за днес без нагледни мат"риали и както казва стопанинът на двореца "Вервайте ми!". :))))




image







Гласувай:
10



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tera
Категория: Други
Прочетен: 4648102
Постинги: 994
Коментари: 7469
Гласове: 18536
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031