Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.11.2009 20:07 - Mountain silence
Автор: tera Категория: Музика   
Прочетен: 1491 Коментари: 0 Гласове:
3




Това е името на един международен женски ансамбъл, който изпълнява музиката на Шри Чанмой. Признавам си, че не бях чувала нито за ансамбъла, нито за композитора преди да попадна на техен концерт почти случайно.
Казвам почти, защото съм завършила курс по трансцедентална медитация, пак почти случайно докато следвах в една Висша школа по мениджмънт. Тогава се появиха по трасето двама американци- „проповедници” и който искаше, можеше да посещава и техните лекции. Посетихме ги и беше интересно. Медитирала съм, не го правя редовно, а може би трябва, защото човек наистина се откъсва от моментната реалност и попада в друго измерение, мисля че го наричат бета-ниво. Като съвсем здравомислещ човек не мога някак на 100% да се вглъбя в подобни теории и си оставам с едно на ум. Хората всецяло и напълно отдадени на такива учения, колкото и да предположим, че са правилни, ми се струват малко „откачалки” в добрия смисъл на думата. Но това са учения, които идват от изтока, изкристализирали през вековете и отразяващи едно по-различно себеусещане и световъзприятие. Ако е „трябвало” по закон Божи, щяха да възникнат и по нашите ширини, но не би. Следователно, не е имало подходяща „почва” за тяхното развитие. Това обаче не ми пречи да отдам дължимото на всички онези, които се стремят към хармония и духовно съвършенство. Затова тяхната музика, наречна „душевна”, защото е наистина такава ми донесе спокойствие и наслада. Малко информация за Шри Чанмой, ако ви е интересно и накрая един клип, който заснех. Приятно гледане! :)

Ползите от медитацията не са тайна за никого днес, когато все повече хора отварят умовете си и сърцата си в жаждата за вътрешно познание. Техниките и пътищата са много, но човек сам трябва да открие метода, който приляга на неговите нагласи. Попитан кой е най-добрият духовен път, Шри Чинмой отговаря: "Най-добрият път е вашият път. Пътят, който е за вас." За това и какво друго ни остава, освен да започнем да търсим? Едно е сигурно - който търси, той ще намери.
"Медитацията е божествен дар.

Медитацията опростява външния ни живот и енергетизира вътрешния ни живот.
Медитацията ни дава един естествен и спонтанен живот - живот, който става толкова естествен и спонтанен, че не можем да дишаме,
без да сме съзнателни за своята собствена божественост. "
- Шри Чинмой

 Медитацията е като спускане на морското дъно, където всичко е тихо и спокойно. На повърхността може да има вълнение, но това не се отразява на дълбините. В най-дълбоките си недра морето е изцяло мълчание. Когато започнем да медитираме, ние първо се опитваме да достигнем собственото си вътрешно съществуване - т.е. дъното на морето. И тогава, когато нахлуят вълни от външния свят, ние оставаме незасегнати. Мислите не могат да ни засегнат, защото целият ни ум е изпълнен със спокойствие, тишина, единение. Като рибите в морето са те - скачат и плуват, но не остават следа. По същия начин, когато сме в най-висшата си медитация, ние чувстваме, че сме морето и животните в него не могат да ни въздействат. Чувстваме, че сме небето и всички прелитащи птици не могат да ни засегнат. Нашият ум е небето, а сърцето ни е безпределното море. Това е медитацията.

В днешни дни Шри Чинмой се радва на международно признание като музикант, композитор и поет. В продължение на почти 20 години благодарение на своята медитативна музика той многократно по време на своите концерти е събирал заедно десетки хиляди хора в едно незабравимо преживяване на вътрешно и външно спокойствие. Шри Чинмой е композирал стотици лирични песни, изразяващи богата гама от преживявания на човешкото съзнание, стремящо се към осъществяване. Той пише музика както към своите стихове, така и към древни индийски мантри.

 

 

 

Ето ви и още един линк за неговата музика:

 

 

 

http://www.radiosrichinmoy.org/radio/74

 

 

 

 



Тагове:   mountain,


Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tera
Категория: Други
Прочетен: 4654326
Постинги: 994
Коментари: 7469
Гласове: 18537
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930