Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.03.2018 08:52 - Анти- изкуство
Автор: tera Категория: Изкуство   
Прочетен: 2618 Коментари: 8 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg




Този пост всъщност започна като коментар на един друг пост на Виктор Кордон "Извращението, наречено изкуство". Понеже съм доста запалена по темата, реших да коментирам и установих, че коментарът започва да живее свой живот и има риск да настигне по размери самия пост и затова реших да се го преместя на моя територия, за да си довърша разсъжденията по въпроса.

Тук вече са объркани функционалностите и давам коментара долу като първи коментар, за да не се мъча да го копирам в поста.

Изобщо и тук в блога стана нещо като "анти-блог" след като премахнаха функции и опции, съществували с години, а не ги замениха с нещо по-добро. Няма шрифтове, няма възможност за директно копиране, няма възможност на дам линк към поста на Виктор Кордон в случая, като маркирам заглавието, както можеше преди да се прави, няма възможност за цитиране не предишни публикации, че им се отрязва края на линковете, изобщо вече повече неща "няма", отколкото "има".

Също като и в набеденото "изкуство", което се превръща в панаирджийски продукт с най-ниско качество. Ама защо ли обиждам панаирите, на тях това им е функцията - да забавляват и веселят. А на изкуството би следвало освен това също и да замисля, да образова, да обогатвява, ако щете и да извисява... За съжаление вече почти не се забелязва "извсяване", а по-скоро "приземяване", даже упорито дълбаене в "ъндърграунда".

Току-що прочетох, че "Формата на водата" надвил "Три билборда, извън града"на Оскарите. И двата филма не съм ги гледала, само някакви трейлъри, но ми се струва, че и на двата нивото им не е за Оскар, поне както аз го разбирам. Също и миналогодишната врява "Ла-ла-ленд", с която стана гафа и уж спечели "Оскар", за мен е един доста посредствен мюзикъл, който не може да стъпи и на малкия пръст на Холивудските мюзикъли от 30-те и 40-те години на миналия век от Златната ера на Холивуд. Гледала съм филми с Фред Астер, Джинджър Роджърс, "Аз пея в дъжда" и др. Това се казва "мюзикъл", а не бозата "Ла-ла-ленд". Иначе филмчето не е лошо, но за какво го напъваха за Оскари, не ми стана ясно.

Да се върна и на други измишльотини, нарчени изкуство и обявени или по-скоро небедени за гениални. Покарай секс-скандалите, които също бяха неимоверно раздухани, все едно е нещо ново и не се знае за него, изгоряха и двама "гении" - Уди Алън и Кевин Спейси. Никога не ми е било ясно защо грозноватия, инфантилен и доста странен евреин Уди Алън е толкова гениален! Имаше един филм с по-малката внучка на Хемингуей -  Мюриъл Хемингуей, където този гном играеше нейно гадже! (а пък мацката е доста яка и атлетична) Такова нещо може да се роди само в извратеното му въображение! Когато съм гледала филма, направо се дивях на тази абсурдна и смешна в жалкия смисъл "двойка".

След това той превъплъти тази си мечта в живота, женейки се за доведената си дъщеря, с която са не по-малко абсурдна двойка. Филмите му в някаква степен са забавни, но определено доста шантави. Стават да убие човек два часа, ако няма по-интересно занимание и толкоз. Нищо гениално не съм виждала в тях, а сега го детронираха  за това, че посягал на друга доведена дъщеря в ранна възраст, а не заради некадърността му и извратените послания на филмите му. Това за дъщерята се знае от години, но сега набра скорост, за да увеличи и без това развихрилия се скандал.

В същото време американците лансират напоследък и други дивотии, като примерно едно дете джендър, постоянно участващо в перверзни ревюта, което има доста странна визия, меко казано. Изобщо налагат на света всякакви идиотщини, а после се чудят защо изперкват американците още в гимназията и стрелят в училищата. Ами като се мъчат да направят пари от всички долни човешки или по-скоро анти-човешки стремежи, домогвания, инстинкти и прочее, нормално е хората да стават все по-ненормални и току на някой да му писне и да вземе пушкалото, и да стреля. Ама не стреля по когото трябва, отнасят си го невинни деца и младежи, а тези които са ги докарали до това дередже дават акъли, че трябва да се въоръжават учителите! НЕмам думи просто!

След това "лирическо отстъпление", да се върнем на друг развенчан "гений" - Кевин Спейси, който пък притеснявал не дъщери, доведени ли не, даже не и жени, ами за разнообразие - мъже! Поне така дочух. И какви са били тези мъже, дето са му много  давали да ги притеснява, а не са му разбили мутрата?! Ми и те май не са били много мъже и са си търсели "притеснението", ми се струва...

Гледала съм го в разни филми и освен смачканата му физиономия с нос-картоф, кой знае какъв спомен от "гениалната" му игра нямам. Преди време имаше един "Американски прелести" - пълен американски бълвоч, пак набеден за шедьовър, където играеше една много сладка актриса Мена Сувари, единственото нещо, заради което този филм си заслужава да се гледа. Кевин Спейси безличен както винаги, си спомням, че май играеше себе си - имаше някакви гей-мераци в този филм. Толкова с неговата "гениалност".

Гледах наскоро "Всичките пари на света", където Кевин Спейси е сменен с Кристофър Плъмър даже след като филмът е бил завършен, покрай детронирането му. Като видях сцени от филма с негово участие и нескопосния му грим - много правилно са го сменили и без гей-историята. Хич не се връзва на персонажа, изигран блестящо от Кристофър Плъмър, който май беше също единственото нещо, заради което да се гледа този филм. Измислената Мишел Уилямс, не знам откъде са я изкопали и даже май беше номинирана за БАФТА за драматична актриса, беше толкова изкуствена и не на място, че по-скоро за Златна малинка е трябвало да я номинират. После гледах интервю с истинската майка на Пол, жената имаше съвсем друго излъчване. Мислех, че Мишел заради визуална прилика са я взели за ролята, защото тъй или иначе играта й не струва.

Отплеснах се на кино тема, заради истерията по Оскарите, която  ще гледам след малко на Архив, че снощи не можах да я дочакам посред нощите. До 1 часа дърдориха в едно Оскарово студио кой какво и защо заслужава или не заслужава да спечели, но не се стигна по същество.

Накратко - мнението ми е, че тези награди са си пълна демагогия и измишльотина, че нивото на американското кино, с което ни бомбардират непрестанно става все по-ниско и изсмукано от пръстите. Напоследък най-качествените неща, които съм гледала на екран са Британският театър, който има и в сряда излъчване на "Котка върху горещ ламаринен покрив", преставленията на ROH, също и корейското кино, което лично на мен много ми допада.

За останалите аспекти на анти-изкуството, а надявам се и за наистина качествено изкуство, както казват братята х"мериканци - next time.

Поздрави, ако сте успели да изчетете всичко това! :)











Гласувай:
13



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tera - Това е коментарът, за който споменах по-горе:
05.03.2018 09:03
7. tera - Много добре написано!
07:39
И за радост, това е авторски текст, а не поредната копирка.
Съгласна съм с повечето от изводите, макар че някои са малко крайни, според мен.
Покрай извращенията в киното в първи абзац се сетих и за набедения за журналист Мартин Карбовски, който също неуморно и непрестанно рови в разни ла*на и ги показва по телевизията. По-гнусно предаване от неговото не съм виждала. Все едно му доставя удовослтвие да показва всякакви уроди, маргинали и прочее паплач, отваряйки ни очите, е и "това го има".
За това се сетих като четях за филма спечелил "Златната мечка".

Между другото още Чаплин е казал, че за да спечели филм Оскар, трябва да има там или дете, или куче или сакат човек. Не цитирам точно, но когато спечели преди години един филм с Даниел дей Люис за "Левият ми крак" или нещо подобно се сетих за това изказване. Така че Оскарите, Мечките и другите награди не са мерило за качествен филм. Напоследък дават по БТВ Синема илми, спечелили Оскар и по-големи тъпотии трудно може да си представи човек!

Сега виждам, че текстът се получава доста дълъг и май по-добре да го превърна в пост, за да не заемам толкова място в чужд блог. :)
Поздрави.
цитирай
2. syrmaepon - Кевин Спейси ми е любим актьор, в...
05.03.2018 09:46
Кевин Спейси ми е любим актьор, въпреки физиономията картоф ))) - особено в "Обичайните заподозрени".
цитирай
3. shtaparov - Тази "мода" я въведе ...
05.03.2018 12:19
Тази "мода" я въведе социализма: при него имаше не изкуство а гротески които не се правеха от вдъхновение,а само по партийна заръка. Понеже е по-лесна и не изисква много усилия,тя навлезе и в Западна Европа чрез страни като ГДР разбира се. Сравни например масовата обществена скулптура на социализма със същата през царско време: втората може да е по-рядко срещана,но е далеч по-красива и по-стойностна от първата. Същото се отнася до архитектурата: сградите на едното и на другото време рязко се различават по своето качество и по своята себестойност,понеже хора на изкуството и архитектурата след 1944 г. не се избираха според техния творчески талант,а според техните партийни заслуги.
цитирай
4. rustam - Аз пък съм гледал всичко за 2017
05.03.2018 16:58
без "Формата на водата", признавам си. Само като му прочетох анотацията и ми стана ясно, че е педидрама.... Този "З билборда..." е постен като боб чорба, 5.5 от 10. направо пълна деградация на Оскарите. като се сетя например за "Полет над кукувиче гнездо".
цитирай
5. kordon - Чудесен разбор на съвременното кино!
05.03.2018 18:38
Много ми допадна критичния Ви поглед върху американското кино, което в днешно време определя, за съжаление, тенденциите в световното филмово изкуство. Радва ме смелостта, с която изобличавате нищетата на прехвалените продукции и актьори, чието място е по-скоро на бунището, нежели в аналите. Аз също смятам Уди Алън за неоснователно идеализиран и превъзнасян (както и голяма част от холивудските фалшиви герои). Сигурен съм, че и много други здравомислещи хора виждат несъстоятелността на съвременното киноизкуство, което повдига въпроса защо тази порочна тенденция на пробутване на такива отпадъци продължава и дори се задълбочава?
Поздрави за критичния и смислен анализ!
цитирай
6. tera - Мерси за коментарите!
05.03.2018 22:54
Попаднах преди малко на пост за "Формата на водата", заслужава си да се прочете. Поради невъзможност да дам линк, давам част от линк, пък който се интересува ще го открие. :)

http://koshava/video/2018/02/24/formata-na-vodata-e-politkorekten-i-propa

Колкото до въпроса за отпадъците, според мен това си е целенасочена манипулация. "Великите сили" имат файда от прости, елементарни хора - досущ като овце. Същото важи и за собствените ни вътрешни сили, които доведоха българската нация до пълно, тотално опростачване. Манипулирайки я с просташка демагогия, чалга, мутренски манталитет и прочее благини на демокрацията. Ширеща се неграмостност сред младото поколение, но за радост има и доста кадърни млади хора. Следователно - надежда все пак има! :)
цитирай
7. natali60 - Поздравления, Теди,
14.07.2018 08:47
за справедливия гняв! Същото чувство изпитвам и аз пред вида на профанското "изкуство", величаено като "модерно"... Нито е модерно, нито пък - изкуство! И ако си оставаше само там, където е създадено, нямаше да му обръщаме внимание, лошото е, че се натрапва и у нас...
Темата е дълга и важна, надявам се да се видим във Варна и да си поговорим :)
цитирай
8. tera - Мерси, Натали,
16.07.2018 10:05
във Варна ще говорим за истинско изкуство, нали става дума за Балетния фестивал.
Поздрави и до скоро! :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tera
Категория: Други
Прочетен: 4647818
Постинги: 994
Коментари: 7469
Гласове: 18536
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031