Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.06.2016 12:05 - Нaй-провокативните произведения на съвременното българско изкуство
Автор: tera Категория: Изкуство   
Прочетен: 2176 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 12.06.2016 12:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg




Това е четвърта лекция от една прекрасна инициатива на НБУ, департамент  "Изкуствознание и арт мениджмънт". Водещи са Радослав Механджийски и Теодора Константинова.

Успях да присъствам на две от общо четири лекции, понеже не бях в България по време  на другите две, съвпаднаха нещата за съжаление. Започвам с четвърта лекция, защото беше вчера и са ми още пресни впечатленията.

За мен беше изключително интересно, даже се изненадах, че познавам по-голямата част от представените автори, понеже съм посещавала техни изложби. Моят интерес е, както към класическото, така и към модерното изкуство, писала съм за това. Посещавам европейските галерии, когато пътувам, а също и българските за откриването на нови изложби, както и постоянните експозиции, но не мога да кажа, че имам поглед върху всички съвременни български автори. Затова бях много приятно изненадана, че повечето творци, които днес бяха представени са ми познати и съм посещавала техни изложби. Естествено, че имаше и мои любими български творци, които не бяха споменати - дали защото не са достатъчно провокативни, но все пак това е ограничена селекция - не може всички да са там.

Затова ще представя тези, които бяха споменати вчера от водещите, а си запазвам правото да представя по-нататък  други български творци, които са ме впечатлили, а те са наистина много. Имаме много талантливи художници! Бих казала - за всеки вкус! Такива, които творят в класически стил, както и други, които са по-авангардни. Всеки може да намери нещо, което да му донесе удоволствие, стига само да посети изложбените зали.

Нека започнем сега с провокациите. Това е доста условно казано, защото по времето на соца, доста автори са били ограничени в изказа си и са търсели обиколни пътища, за да предадат посланията си, за да не са цензурирани.

Затова водещият Радослав започна с творци като Любен Зидаров, Йордан Кацамунски, Александър Алексиев, Тома Трифоновски, които зад привидно тривиалните сюжети правят препратки към автори като Марк Ротко, Петер Келер или Пийт Мондриан.

Един от съвсем независимите художници по това време е
Иван Георгиев - Рембранда, защото е съвсем далеч от цялата система, твори сам, не излага никъде и никой не може да му влияе поради това. Така че неговите абстракции за времето на 80-те са изключително новаторски и самобитни.

По време на соца излизат и две книги на
Атанас Стойков, които ""громят" абстракционизма - "Критика на абстрактното изкуство" 1963г. и "След заника на абстракционизма"- 1970 г. Всъщност целта на автора е била да представи абстрактното изкуство по време на соца с много илюстрации, но формата на критика и отричане е била продиктувани от цензурата и тогавашната реалност.

След промените през 1989 година, вече е възможно творците да творят без цензура и тогава се появаяват първите инсталации на Недко Солаков на покрива на галерията за чуждестранно изкусто, където е сложен един далекоглед, който гледа на запад, а на пътя му е петолъчката на Партийния дом. Тук ще отворя една скоба - да не ми скачат с коментари любителите на петолъчката, защото постът е за изкуство, а не за политика! Беше представен също с проектите "Черно и бяло" 1998, "На крилото" 1999-2000, както и съвсем новите "Stories" май-юли 2016 във Виена.
Понеже няма как да предствая визуално проектите, давам названията и който се интересува може да си пусне търсачка, за да види за какво става дума.

Следващият творец е Правдолюб Иванов  (www.pravdo.com), който е известен преди всичко с инталациите си - като "Трансформацията винаго отнема време и енергия" 1998 г,  ъдето са свъразани елекрически уреди и водата там ври, но не може да кипне. Аналогия с процесите в България, където по това време ври, но не може да кипне и де факто нищо не се случва. Както и един пo-нов проект "Fairy Tale Device Crashed" 2013.

Друг също много известен наш творец - Красимир Терзиев. Проектът "По българска следа" 2002 е много интересен, може и да сте го гледали, поне аз се оказа, че съм.
www.terziev.info

Ще дам линк към клипа тук.

Венцислав Занков - zankov.net.  беше представен с проекта "о-в Св. Екатерина", 1991, а също и с последния си проект  "Последните граждани на Кале" 26.05.-05.06.2016г. (по аналогия със скултурата на Роден, представен в новостроящ се корпус на НБУ. Като влезета в неговия сайт, може да разгледате по-подробно творчеството му.

Красимир Кръстев Rassim (www.rassim.com), известен с това, че гради изкуство със собственото си тяло. Бях виждала в една сборна изложба на СГХГ преди време този проект Корекции 1 част 1996-1998, който представя как в продължение на 2 години Красимир Кръстев преобразява тялото си посредством изнтензивни фитнес тренировки, като през цялото време документира промените.
Резултатtът може да видите тук.

Преди малко в сайта на Венцислав Занков,
видях и филм за Rassim. Творчеството се преплита, както се казва.

Тази част ще завърша с една много интересна млада дама - Боряна Венциславова, която има доста нестандартен и интересен поглед към заобикалящата действителност. Беше представена с проекта, с който участва в общата изложба за чалгата.
Тук има и други нейни проекти.

Има още творци, творили провокативно, за които ще пусна следващ пост. Само искам да отбележа, че тези постове са за определен кръг публика, която има интерес към съвременно изкуство, което не се харесва и разбира от мнозина. Както и публиката вчера в залата беше съставена само от хора, които се интересуват и затова активно участваха в дискусиите и не се питаха - какви са тези щуротии?! Защото в съвременното изкуство това, което мен най-много ме впечатлява е въображението на творците. Писала съм го това в поста за ДОМА, но го повтарям заради тези, които ще кажат - какво изкуство е изобщо това??? Този последен абзац е предварителен отговор на такъв тип коментари. За да не се обяснявам после, го казвам тук.

Приятно разглеждане на тези, които се интересуват и лек ден на всички! :)









Гласувай:
6



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tera
Категория: Други
Прочетен: 4648514
Постинги: 994
Коментари: 7469
Гласове: 18536
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031