Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.06.2015 21:25 - Един прекрасен северен фестивал в София
Автор: tera Категория: Изкуство   
Прочетен: 3854 Коментари: 4 Гласове:
8

Последна промяна: 07.06.2015 21:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg





Преди малко се върнах оттам и останах много впечатлена от работата, която са свършили организаторите почти без подкрепа от нашето Министерство на културата, защото сумата от 2000 лева си е направо смешна, предвид организацията и транспортирането на експонатите.

Разчитали са на други източници на спонсорство и правилно. В крайна сметка се е получил продукт на наистина европейско ниво!

Казвам го съвсем убедено, защото съм имала възможността да посетя най-големите европейски галерии, включително и тези за модерно изкуство.

По отношение на възприемането на модерно изкуство, би могло да има твърде много мнения. Колкото хора, толкова и мнения. Голяма част отричат модерното изкуство, защото виждат единствено в него "цапаници", откачени инсталации и пърформанси, нито имат вкус към него, нито желаят да го разбират.

За мен това, което ме привлича в модерното изкуство е въображението на творците. Чувала съм изказвания от сорта: "Ами това и аз мога да го нарисувам, пълна
цапаница..." Обаче не е така - да, евентуално би могъл човек да го ПРЕрисува, но важното в случая е идеята, която е вдъхновила твореца. Друг е въпросът какви изразни средства е избрал, за да осъществи намерението си.

Посетихме днес галерията на Индустиалана 11, където в двора на бившия завод Мраз имаше и неделен брънч. Без да си кривя душата брънча не ме впечали особено, но за сметка на това обиколката по галериите много ми хареса. Като гид се изяви една от кураторите на изложбата, много симпатично и харизматично момиче, която направи от тази обиколка впечатляващо изживяване. Разказваше компетентно и интересно, което караше и експонатите да оживеят пред нас, представени по този начин.

Казах й, че рекламата им е слаба и че случайно съм разбрала за този фестивал от плакатите пред Дома на киното. Оговори ми, че не са имали средства за по-мащабна реклама. Именно за това и пускам този пост, стана ми мъчно, че тези хора са положили огромни усилия и не е честно трудът им да не е оценен подобаващо. Иска ми се повече хора, които харесват модерното искуство да имат възможност да разгледат тези експозиции. Пак казвам - това няма да се хареса на всеки, но поне хората с вкус и пиетет към подобни пърформанси да имат възможност да ги видят.

За програмата на ДОМА - така се казва фестивала, после ще дам линк.

Фестивалът освен изложби, включва и скандинавско кино, кураторски обиколки, както и един празник за закриването на 20 юни, който северните страни се оказва, че чествали повече от Коледа. Това е денят на лятното слънцестоене. За тях е много важно, защото нали все мръзнат през по-голяма част от годината и слънцето е лукс, който не винаги могат да си позволят.

Да добавя, че освен галерията на Индустриална 11, има експозиция и в една друга зала - бивше хале за производство на хладилници, където е много инетерсно. Ако отидете там непременно попитайте и за другата зала, за да не я пропуснете. Освен там има експозиции в залата на Vivacom, също и до Roca, близо до халите.

Приятно гледане, ако решите да посетите този фестивал.
Съжалявам, че не мога да кача мои снимки, но са с много висока резолюция и трябва да ги преформатирам, а сега не ми се знимава с това. Тези по-долу са само няколко от сайта на фестивала, колкто за цвят. :)



http://www.domaartfest.com/program


https://www.facebook.com/DomaArtFestival



image


image



image





Гласувай:
10



1. tera - Както можеше и да се очаква... :)
08.06.2015 09:19
Казах, че модерното изкуство не е лъжица за всяка уста и не виждам смисъл да се повтарям.
Този пост е за такива, които се интересуват. Както и за другите, които да си изразят отрицателното отношение. И двата случая - берекет версин, както казват комшиите! :)
Лека седмица на всички! :)

цитирай
2. tera - Специално за kushel
08.06.2015 09:30
Понеже си приказваш съвсем лаически, ти давам линк на артистите, които са представени на тези изложби. Има го и в предния линк, ако отидеш на артисти, но едва ли ще го направиш.
Така че, ако толкова те интересува, можеш да им пуснеш търсчки в Уикито и да видиш какво са завършили. Не съм го правила, но а на бас, че имат поне по две-три специалности от престижни университети, за разлика от критикарите им. Ерго - имат положена основа, на която сега си експериментират за радост на една публика и за яд на друга. :)

http://www.domaartfest.com/artists

цитирай
3. tera - Имам чудесна представа и от домати на колчета,
09.06.2015 09:49
и от мотики, и от вили, и от могили и пр.
Все пак е добре поне, че имаш някакво мнение по въпросите дори и на модерното изкуство.
Лек ден!

цитирай
4. tera - Не съм забелязала Уондър да се интересува от изобразително изкуство,
09.06.2015 15:06
така че тук няма как да стърчи.
Но понеже при добро отношение, виждам че губиш мярка, бих могла да я цитирам в случая:
"Кушел, простей с мярка в моя блог."
...



цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tera
Категория: Други
Прочетен: 4652616
Постинги: 994
Коментари: 7469
Гласове: 18537
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930