Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2013 11:32 - Джошуа Бел в зала "България"
Автор: tera Категория: Изкуство   
Прочетен: 1498 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 10.02.2013 11:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg




Вчера бяха концертите на Джошуа Бел в България. Казвам концертите, защото ние присъствахме на генералната "репетиция - концерт- репетиция", както се изрази диригентът Максим Ешкенази. Малко късно се усетихме за билети за концерта и вече бяха изчерпани. Поради големия интерес пуснаха публика и на генералната репетиция, която си беше концерт де факто, като изключим облеклото на музикантите и 2-3 уточняващи прекъсвания по време на концерта на Чайковски.  Иначе чухме цялата програма, която беше прекрасно подбрана. Фенка съм на Максим Ешкенази още от първия концерт, който слушах под негово диригентство пред Народния театър. Имам и пост, после ще дам линк. След това съм гледала още много негови концерти, както и Моцартовия в Правец. Няма грешка при избора на програма! :)

Сега стигаме до Джошуа Бел. Слушала съм на живо много вуртуозни цигулари, да не ги избоявам - и българи, и чужденци. Това, което ми направи впечатление при Джошуа Бел е изключителната лекота, с която музицира. Без никакво напрежение, все едно гали цигулката и извлича от нея невероятни звуци. Все пак свири и на Страдивари, но мисля, че не е "заслугата" най-вече на инструмента. Повечето от другите цигулари все едно се "борят" с инструмента - смръщени физиономии, резки движения на лъка... обърнете внимание при записите, когато дават близък план. Докато тук видях една нежност към цигулката,изключително плавни движения на лъка, все едно като в оная реклама "нежно докосване". :)

Това ми направи впечатление най-вече при него. Няма какво да говоря за таланта му, очевидно е, а световната му известност  го е изпреверила в България, съдейко по интереса към концерта. На генералната репетиция беше пълно до дупка, даже имаше правостоящи. Зачудих се защо не са направили концерта в зала 1 на НДК, но после си казах -"По-добре, че не е там! С тези глухи звукорежисьори там, щяхме сигурно да се измъчим." Преди време, когато гостуваше Найнджъл Кенеди в НДК, една приятелка каза, че си излезли от концерта, заради надутата до писък музика. Също и ние сме си излизали на изпълнение на Ибряма, защото не се издържаше в залата от гръмката музика. Във фоайето по-добре се слушаше. Малко се отклоних, но идеята е, че пак добре, че не скапаха озвучителите и този прекрасен концерт. :)

Репетицията беше заснета с камери, също и концерта предполагам. Със сигурност ще го излъчат по БНТ по някое време, така че дебнете го, има защо! :)

Клипът по-долу е от изпълнението му в Метрото през 2007.










Гласувай:
8



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tera
Категория: Други
Прочетен: 4648177
Постинги: 994
Коментари: 7469
Гласове: 18536
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031