Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.07.2012 16:28 - Едно страхотно шоу!
Автор: tera Категория: Изкуство   
Прочетен: 1087 Коментари: 0 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg






Гледахме го вчера под звездите в градината на Военната академия.

Беше ми препоръчано от моя приятелка и мислех да го гледаме в Сатирата, където  се играе, доколкото разбрах.

После видях един плакат за Монофеста във Военна академия и си викам - там сме!

Наистина си заслужаваше и всички места бяха заети до дупка! Видях, че носеха и допълнителни столове.

Представлението е моноспектакъл на Мая Новоселска "Едно малко радио".

Това е една наистина невероятна актриса, та чак ми станал жал, че се е родила точно тук. Ако беше се родила на "правилно" място, можеше да завладее световните сцени. Мисля, че са малко у нас ( а и не само у нас)  подобни актриси - бих ги нарекла "синтетични", защото не ми идва на ум по-точна дума. Тя може да играе, да пее, да прави пантомима, да е клоун, да е "сериозна" актриса - може всичко!

Сега се сетих за Джулиета Мазина - музата на Фелини. Всъщност тя му е била и съпруга, а пък той си е имал и други музи... Това е обаче е друга тема... Но ми напомни за нея.

Мая има харизмата да омагьосва публиката, да я забавлява, да я замисля... Изобщо да я води по пътя на нейното изкуство, а това не е хич малко.

Както си говорихме след представлението - един добър импресарио би могъл да "изнесе" това представление в чужбина. Може пък и вече да е направено, нямам информация.

Тогава се сетих за едно друго наистина култово представление "Шинел" на театър "Кредо". За него поне съм сигурна, че обиколиха Европа с това представление. Гледах го в Театър 199, след като беше играно, доколкото знам, на много места по Европа, за Германия поне знам със сигурност.

Но там имаше повече пантомима, нямаше чак толкова много реплики и беше по-лесно за възприемане от чуждоезична публика.

Имаше наскоро седмица на световния театър в София. Дано сте успели да видите нещо. Ние гледахме две изключителни постановки "Портретът на Дориан Грей", постановка Бург театър на живо в салона на Младежкия театър и "Франкенщайн" на Кралския Лондонски театър - запис на представлението в киното на Мола.

И двете постановки бяха много впечатляващи!

Правя тази съпоставка, защото и вчерашния спектакъл също заслужава да го видят много хора по света.

Трудно е да се "изнася" тетрална постановка поради езика. Това не е опера или концерт, дето всеки може да ги разбере, а е магията на живото слово. И то на конкретен език. Но както доказаха и горните постановки, не е невъзможно, макар и със субтитри.

Изписах всичко това, защото наистина останах възхитена от представлението, от играта на Мая Новоселска и го препоръчавам на всички ценители на театъра. Има на какво да се забавлявате, на какво да се замислите... и накрая да ви остане чувството за една изключително приятна вечер. :)





Гласувай:
8



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tera
Категория: Други
Прочетен: 4655602
Постинги: 994
Коментари: 7469
Гласове: 18537
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930