Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2008 09:59 - Кочо & Султана
Автор: tera Категория: Изкуство   
Прочетен: 3629 Коментари: 8 Гласове:
0

Последна промяна: 04.04.2008 16:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image



Промених заглавието, не става дума за противопоставяне, а за изкуство. В тази област не е необходима такъв тип борба, по-точната дума е конкуренция. Пуснах вчера анонс за юбилейния спектакъл на ансамбъл “Българе”, обърнаха му внимание шепа хора, но пък Зала 1 на НДК беше пълна до дупка, въпреки това. Добре, че не разчитат на вниманието на блогърския свят, че иначе ще си умрат от глад хората. :)  

Гледах през май миналата година представлението на турските “лордове of the dance” – “The Night of the Sultans”. Няма да си кривя душата – много хубаво беше представлението, имаше даже нещо като сюжетна линия – беше вплетена легендата за Прометей, а и танците бяха впечатляващи. Зала 1 пак беше пълна и имаше защо. Няма да изпадам в подробности, сигурно и други хора тук са видели спектакъла, пък и как да преразказваш танцова постановка – това си е нещо за гледане и после за пляскане. Действително си заслужиха аплаузите хората.   Сетих се за тях днес по време на концерта на “Българе”. Нека не звучи нахъсано патриотично, но нашите бяха по-добри във всяко отношение. Въпреки, че са различни постановките и като концепция и като хореография, и е малко трудно за сравнение. Но все пак не сравнявам ябълки с круши, а два танцови “продукта”. Гледала съм спектакъла “България през вековете” на площад “Александър Невски” по случай 170 години от рождението на Апостола и даже пуснах пост по темата. Сега на юбилейния концерт беше направена компилация от най-доброто от трите спектакъла на ансамбъла – освен него, също и от “Това е България” и последния им спектакъл “Албена”. Солистката на ансамбъла Албена Васкова действително е фантастична певица, качествата на танцьорите също няма какво да ги обсъждам. 


image




  Ще наблегна на най-интересните моменти – според мен на първо място това е възрожденския дух на създателя, директора, режисьора и хореографа на ансамбъла Христо Димитров. Това е човекът, който е основният двигател на всичко, което се случва и както сам казва - този ансамбъл е неговата “мечта, живот и най-силното оръдие, с което ще изпълни живота си със смисъл и съдържание”. Малко високопарно и патетично звучи, но след като се е заел с тази нелека задача, със сигурност е вложил сърце и душа в това начинание. 
 

image




Една от ключовите сцени на спектакъла беше саможертвата на Кочо Честименски. Изключително силно пресъздадена и сълзите в очите на изпълнителите бяха истински, както и в очите на публиката. Затова го споменавам и в заглавието. Другото представление на комшиите не беше толкова силно въздействащо.   Няма да споменавам всички сцени, включени в концерта, но имаше и действително необичайни неща, приковаващи вниманието. Дори и само заради атрактивността на зрелището. Не съм виждала друг път три живи коня на сцената в НДК. Естествено присъствието им не беше самоцел, а свързано с драматургията. 


image



  Съчетанието от класическа и фолклорна музика, както и на солисти от Националната опера и балет, начело с примата Веса Тонова, също допринесоха за богатството и пищността на спектакъла. Едни наистина уникални гласове – на вокална група – мъжко трио “Voices”, които се споменават като откритие на ансамбъл “Българе”. В тяхно изпълнение едни от вечните български песни, като “Откак се е мила моя майно льо, зора, зазорила…” имаха изключително въздействащо звучене.  


image




 И мога да го нарека “гвоздеят на програмата” – изпълнението на “Summertime” на Гершуин. Потресаващото в случая е, че беше изпълнено на гайда от Веселин Кузманов – пак ще повторя думата “уникален”, защото не намирам по-подходяща. Ако някой ми беше казал, че може да се изпълнява Гершуин на гайда – най-много да му кажа “А, стига, бе ! Тука плува ли корабче … ?” Оказа се, че “плува” и то страхотно “пори вълните”. Само че трябва да се чуе и види, няма как да го обясня и пресъздам.   Сигурно и аз звуча доста ентусиазирано – ами няма начин, концертът свърши преди около час, така че съм още под впечатление от видяното (нищо, че ми посиняха ръцете от пляскане, пак мога да тропам по клавиатурата). Както и цялата останала публика, която не загуби търпение дори по време на проточилите се накрая благодарности към спонсорите и връчването на протоколните “китки”, като се почне от президента, премиера, цял болюк министри, мине се през бат’ Бойко (къде без него?) и още купчина знайни и незнайни фирми. Вместо да хукне към изходите какъвто си й е навика, стоя чинно, за да уважи труда на тези наистина невероятни хора. Като се има предвид, че ансамбълът наброява близо сто човека (по-точно 98), със сигурност не е лесно да заработят като един, което действително си личеше.

image


  И от всичко казано дотук искам да подчертая, че това е действително ансамбъл на световно ниво и с един умел маркетинг би могъл да се превърне в действително успешен български “продукт”, продаваем по света. Не че сега не се “харчи” – спектаклите му са играни в доста страни, включително и далечна Япония. Това последното не ме учудва – падат си по нас японците и не само заради киселото мляко. Пък и както спомена приятелката ми по едно време, докато се наслаждавахме на вихрените танци – “Наистина са страхотни! A не като онези от “Lord of the dance”, които ми приличат на подскачаща стоножка!” :)))







Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. eien - Е-ееее,
04.04.2008 11:21
в никакъв случай не споделям мнението, че Lord of the Dance" били подскачаща стоножка! нека не се отрича по груб начин нещо, което е естетично, красиво и което се радва на успех на целия свят...
цитирай
2. tera - Това си е нейното мнение все пак :)
04.04.2008 11:27
Пък и е казано с чувство за хумор, защо всичко трябва да се приема толкова сериозно?
Освен това, ако обърнете внимание - те действително танцуват само с краката и са статични от кръста нагоре. Сигурно затова и е дошло наум такова сравнение.

Но отричам нищо, продължавам да твърдя, че спокойно можем да се мерим с тях!
Приятен ден :)
цитирай
3. anlov - Да, така е, подскачаща стоножка са:)
04.04.2008 16:30
Аз по-добра от нея не съм виждал досега, но щом казвате така за НАШТЕ... значи сме изпуснали, това е.
цитирай
4. tera - Ама нищо лошо не казвам за тях :)
04.04.2008 16:37
Правят шоу хората. Умеят го и това си е.

Мисълта ми е, че НАШТЕ също са много добри и те заслужават успех по целия свят. Но не са толкова комерсиални, това им е кусурът.
Както и да е, стискам им палци :)
цитирай
5. анонимен - Не разбрах защо и Султана. Иначе ...
04.04.2008 19:15
Не разбрах защо и Султана.
Иначе възхитата ти от преживяното си личи от поста.Дано дойде и към нас ,че да го гледам.
А Гершуин не само на гайда може да се изпълнява, аз си го свиря някой път на уста, даже и го джазирам.
цитирай
6. anastasiia - Гледала съм
05.04.2008 00:00
"България през вековете" и "Това е България"!
Ансамбъл "Българе" са сплав от най-доброто, откъм идеи, хореография, артистичност...
Всъщност познавам много добре Веско Кузмов. Гостувал е няколко пъти в предаването, което водя...И е правил невероятно шоу...Той свири на различни духови инструменти - виртуозно и артистично...И сътворява чудеса с тях...
И Асен Мусов/тъпан/ също е невероятен музикант.
Не знам успя ли да посетиш спектакъла "Това сме ние", на ансамбъл "Елика", в НДК. Беше някъде около 22 март, може би на 24 март, не си спомням...И те са страхотни!
цитирай
7. furiika - Тера, спектаклите
05.04.2008 08:40
на БЪЛГАРЕ, са много атрактивни, а колегата Димитров е закърмен с фолклора от малък, той ми е градски от Шумен.Екипът с който работи е на много високо професионално ниво.Единственото, което малко ме дразни е натурализмът, който представят на моменти.
А, колкото до японците, те имат по-богат архив на фолклора ни, отколкото ние тук.Нашето изкуство в БГ е последна грижа на министерството на културата, за съжаление.Добре, че има такива частни формации като Българе, за да ни знаят по света.
Поздрави и прегръдки, приятелко!
:)))
цитирай
8. tera - Добро утро! :)
08.04.2008 09:22
@ gen - заглавието отначало беше Кочо Vs. Султана - хем и като закачка, защото правя съпоставка между двата спектакъла - на султаните и нашия. Но после реших, че не става дума за противопоставяне, в крайна сметка това си е изкуство - и ето аз примерно ходя и на тези, и на онези спектакли, не го деля по народност. Сега стана ли ти ясно, защо е & ? :)))

@ anastasia - и другите музиканти бяха страхотни, но така спонтанно реагирах, защото беше неочаквано за мен такова "джазово звукоизвличане" от гайдата :)
Не съм гледала спектакъла на "Елика", но след като ме питаш сигурно си заслужава. Надявам се да ги видя в скоро време.

@furiika - даже и натурализмът не ме дразни, по-автентично ми се вижда даже. Ами такива сме си -"диви балканци", не сме аристокрация :) Прегръдки и за теб :)

Поздрави и приятен ден! :)))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tera
Категория: Други
Прочетен: 4648254
Постинги: 994
Коментари: 7469
Гласове: 18536
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031