Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.10.2007 12:01 - Парижкият свят на Ване + Светът от високо на Ян-Артюс Бертран
Автор: tera Категория: Изкуство   
Прочетен: 9338 Коментари: 14 Гласове:
0

Последна промяна: 16.10.2007 15:58




image




За тази изложба споменах няколко пъти в коментарите към различни постове, но понеже цветовете нещо странни се получиха, се чудех дали да кача снимките. Картините не са точно по мой вкус, но цветовете им на живо са изключително свежи. Mоже би поради усилените прожектори отгоре сега нещо на лилаво бият. Не е проблемът с техниката, за доказателство ще кача по-нататък малко снимки от друга изложба, където цветовете са много свежарски, каквито са си в действителност.

 

Няколко думи за художничката:

„Френско-българският артист и естет на изкуството Иванка Петрова-Цекова – Ване е родена през 1956 г. в гр.София. Завършила е Художествената академия в София, специалност „живопис” при проф. Петър Михайлов през 1982 г. Ване се дипломира и като специалист в областта "Естетика на изкуството" в Сорбоната в Париж. Член е на Съюза на френските артисти.


image




Ване представя в творбите си своя въображаем оптимистичен свят, който съществува още от нейното детство, когато тя става известна в страната и чужбина като малката художничка Ваня – детето чудо. На европейския пазар произведенията й излизат през 1992 г. Работеща дълги години за Монмартър, парижкият дух в картините й привлича най-широка публика и днес стотици нейни произведения са притежание на колекционери в цял свят.” 


image





 

image





P.S. Искам да попитам някой, който повече ги разбира от мен тези неща - защо от десетина снимки на сървъра успяха да се "закачат" само 3-4? Примерно втората снимка нямах намерение да я качвам поради "откровено" блесналото отражение на светкавицата, но де факто не ми остана материал за онагледяване, поради този проблем. 

Другите излизат под формата на правоъгълничета с червени кръстчета в средата. Правени са по един и същи начин. Не ми се случва за пръв път, същото беше и със снимките от Корфу. Та какъв е проблемът в случая, че вече се изнервям? :)))



image




P.P.S.

Понеже започнах да обединявам различни теми, че не ми се пишат много постове, само искам да напомня, че изложбата на Ян-Артюс Бертран на «Моста на влюбните» до НДК ще продължи до 18 ноември 2007

Наистина е забележителна изложба, много интересни са не само снимките, но и текстовете към тях. Рядко се отнасят конкретно за самата снимка, по-скоро тръгват от идеята на снимката и разказват много занимателни  неща. Когато я разглеждах валеше дъжд, така че я минах малко по диагонал с намерението пак да отида и с успокоението, че има достатъчно време. 

Но времето си лети и  затова напомням особено на извънстоличните блогъри, тъй да се каже, ако могат да си направят съответната организация и намерят време да я разгледат на живо, определено няма да съжаляват.



image
Лодка на брега на Законтос, Йонийски острови, Гърция



Допълнение за martiniki и не само :)


image




image



image



image



image



image



image
Глетчер край планина Ит-Тиш в района на Исък-кул, Киргизстан


image
Петра, Йордания


image



image



image
Подводна растителност в река Лоара край Дигоан, Франция


image


image



image






Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. martiniki - :)
16.10.2007 14:37
вчера бях в София, и така ми се ходеше до НДК, ноооо - изгубихме два часа, за да намерим една пресечка в центъра и се простих с всякакви илюзии, че ще видя нещо различно от коли, улици, светофари...обикновено ходя до София на две години, не знам дали ще зачестя, сега ми се струва малко вероятно да тръгна пак скоро, но кой знае, човек предполага - ...
ако можеш направи повече снимки - стига да е позволено
цитирай
2. tera - Голям пропуск, ще знаеш :))
16.10.2007 14:47
Тези два часа можеше по-добре да си ги изкарате :)
Първо линк към един пост на mmmmmmmm - там също има снимки от изложбата.
http://mmmmmmmmm.blog.bg/viewpost.php?id=111474

После в един мой пост Fantastic Photography - влез в "Мания..." от блогрола и ще ги видиш - 2 и 3 -та са от същия фотограф, но и другите са интересни.

Имам още снимки от изложбата и ще видя, които не се повтарят с горните ще ги кача. Специално за теб както се досещаш.
Поздрави :)))
цитирай
3. mmmmmmmmm - Блазе ти....
16.10.2007 15:23
Блазе ти....
цитирай
4. tera - @mmmmmmmm - за кое по-точно... :)
16.10.2007 15:44
@martiniki - качих допълнението, enjoy yourself :)))
цитирай
5. mmmmmmmmm - :)))
16.10.2007 23:18
Загубил се е един коментар,май...Съжалявм,че не съм близо да София и ми е трудно да посещавам подобен род развлечения.Трябват ми поне 4-5 часа,които трудно отделям.И все пак го правя:)))
Поздрави!
Радвам се,че научавам много нови неща от теб!:))))
цитирай
6. martiniki - :)
17.10.2007 09:10
благодаря за линковете!
хубав ден! :)
цитирай
7. tera - Хубав ден и на вас!
17.10.2007 09:26
@mmmmmmmm - най-много ме зарадва думата "научавам" - направо просветителски ми прозвуча и чак се поласках :)))

@martiniki - а за снимките, кото качих заради теб защо си траеш? Направо още един пост се получи накрая на другия. Иначе бях го замислила само като анонс, но нали ти обещах още снимки...

Поздрави :)))
цитирай
8. martiniki - Ето ме!
17.10.2007 21:00
Чак сега влизам отново и се дивя тук! Красота до красота!

Благодаря ти! Бъди здрава!
цитирай
9. tera - Здравей, martiniki,
18.10.2007 09:09
Има още време до 18 ноември, можеш и да успееш да я разгледаш на живо. Както казах и преди, самите текстове към снимките са много интересни. Като се зачетеш се пренасяш в други светове или по-скоро поглеждаш на нашия от глобална гледна точка. Много е увлекателно, поне за мен. Пожелавам ти всичко хубаво.
Поздрави :)))
цитирай
10. анонимен - Тера, в твоя пост има представяне на ...
18.10.2007 20:10
Тера, в твоя пост има представяне на двама артиста, една художничка и един фотограф.Коментарите ако забелязваш са само за фотографа.Прехласваме се пред природната красота видяна от различен поглед.Колко лесно смилаема е фотографията.Как никакво усилие при възприемането няма.Ако разгледаме тези, на които трудно се забелязват детайли, а само цвета е пред зрителя ще открием чудесни абстракции,но в галериите точно абстрактните картини, в които само цвета "говори " се подминават и остават без внимание.Затова харесвам твоя блог ,защото искаш да представиш художници. А вие блогари ,които четете Тера обръщайте внимание и на хората ,които поставят боички на платното.Една картина е много повече от едно щракване на фотоапарата.
цитирай
11. martiniki - :) и на теб
18.10.2007 22:07
пълни с плюсови емоции дни, и нощи! ;)
цитирай
12. tera - Здравей, gen,
19.10.2007 17:10
не така грубо с читателите ми, моля :)))
Щом идават и четат постове за изкуство, добре дошли!

От собствени наблюдения виждам, че това са най-слабо посещаваните ми постове, но както си говорихме с теб, още преди да започна да показвам картини, това не е за всеки. Сам го каза.

За фотографията не съм напълно съгласна с теб. Не е само едно щракване на апарата. Има си майстори и в тази област. Дори като гледах една великолепна фотографска изложба на японски фотограф, заснел обекти на Юнеско в Япония и после се качих на горния етаж, където имаше картини направо да ти кажа си "развалих вкуса в устата", както се казва. На фона на току-що видените изключително красиви фотографии, някои от картините ми се видяха направо кошмарни. А все пак съм човек, който се интересува от изобразително изкуство, какво остава за някой друг.

Така че всичко е относително, има красиви картини, красиви фотографии, но най-важното е човек как ги възприема и дали го докосват.
Колкото до картините горе още в началото казах, че не са ми съвсем по вкуса. Даже се изненадах като разбрах, че авторката е завършила Художествената академия. Без да се правя, че разбирам кой знае колко от живопис, ми се струва че има нещо дилетантско в тях, напомнят ми рисунки от лексикон на ученичка, ако разбираш какво имам предвид. Въпрос на вкус. На изложбата най-голямо впечатление ми направи изключително свежият колорит, който тук не се забелязва за съжаление.

Примерно при Кина Бъговска от един предишен пост личи от километър академичната школовка, а и картините са и много хубави.
Ще кача по-нататък едни картини, които наистина ми харесаха, въпреки че авторът не ми беше известен. Приятно ми е, че има с кого да си поговоря на тема живопис. Това че мненията ни се разминават понякога не е толкова важно.

Тази вечер съм на откриването на друг вид изложба - "Съкровищата на българските канове". Надявам се да е интересно и после може да покажа нещо от нея, така че заповядай next week.
Приятна вечер :)))
цитирай
13. mmmmmmmmm - tera,
19.10.2007 17:38
изказа гласно и моето мнение.И художник да си и фотограф да си се иска усет и за двете.Тук няма "лесно" , "трудно" и "едно щракване на фотоапарата".Става дума за изкуство.За майсторство.За усет да покажеш нещо на зрителя.Да го накараш да се замисли.Да стигнеш до душата му.Да му даставиш наслада независимо па какъв начин!
Аз ще чакам с нетърпепие следващия пост.
Весела и приятна вечер!:)))
цитирай
14. анонимен - mmmmmmmm, истинското изкуство е ...
20.10.2007 10:48
mmmmmmmm, истинското изкуство е страдание, не е никога наслада.Наслада е, когато ядеш пасти или баклава.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tera
Категория: Други
Прочетен: 4653093
Постинги: 994
Коментари: 7469
Гласове: 18537
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930