Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2007 00:28 - 170 години от рождението на Васил Левски
Автор: tera Категория: Изкуство   
Прочетен: 4974 Коментари: 6 Гласове:
2

Последна промяна: 20.07.2007 23:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Еее, защо пък никой не се сети да отрази вчерашния спектакъл на ансамбъл “Българе” на площад “Александър Невски”? Нито един блогър ли не се е веснал там? Все аз ли трябва да пиша за тези неща?

 

image


Спектакълът беше посветен на 170 годишнината от рождението на Васил Левски и се нарича “България през вековете”. Едно пътуване през историята ни пресъздадено със средствата на музиката, хореографията, песента. В интерес на истината публиката беше по-малобройна от тази посетила концерта на Ешкенази, за който писах, въпреки че времето този път беше благоприятно за сценични изяви.

 

image


Навярно дума си е казала слабата реклама и късния час – трябваше да почне в 9 часа, но закъсняха 20 минути. Малко тегаво почна по мое мнение с диалога на хан Кубрат и пророка Вергилий, за този тип представление на площад. Хората там са крак-маг и искат нещо по-динамично. Твърде много приказки и диалози, после работата се отпуши, но някои по-нетърпеливи вече си бяха тръгнали. Наистина беше впечатляващо като изключим горните забележки. Минахме през прабългарите, цар Иван Асен II, турското робство, Априлското въстание, Руско-турската война – всичко пресъздадено стилизирано и пречупено през призмата на сценариста, режисьора и същевременно художествен ръководител на ансамбъла - Христо Димитров. Спонсори за пореден път са българо-холандската двойка Андерсън. Музиката е на проф. Милчо Василев.



image

 

Действително имаше какво да се види, при “Боят настана…” се вдигна доста адреналина на публиката, красивите гласове на солистките на ансамбъла, саможертвата на Кочо Честеменски и ред други неща от нашата история, пресъздадени по художествен начин. Накрая доста се запалиха страстите, доста аплаузи, напълно заслужени и за десерт едно българско хоро водено от солистите на ансамбъла и въвлекло голяма част от публиката.


image

 

Мотото беше “За Второ Българско Възраждане”, а обръщението "Братя българи!"


image




P.S. Преди броени минути, разхождайки се из блога, попаднах на още един пост, посветен на този спектакъл. Оказва се, че е игран и в Ловеч на 01.07.07. Има много хубави снимки в този пост "България през вековете", така че може да си обогатите впечатленията от спектакъла. Поради коментара на sehera, обърнах внимание на статистиката - за десетина дена са го прочели стотина човека. Тази ситуация, вече я прокоментирахме... 
Поздрави на zhelev за поста и красивите снимки :)




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. cris55 - тера,
20.07.2007 09:50
и аз това се питах вчера...благодаря за снимките и поста...поздрави
цитирай
2. monologa - Българе - ансамбълът
20.07.2007 10:18
Прекрасно си се сетила да напишеш за това. Лошото е, че нямаше добра гласност.
Харесвам ансамбъл Българе със сърцето си, понеже докосва най-дълбоките ми и тънки струнки на българското.

Те имат и списание "Българе", което се разпространява в подкрепа на Второто Българско Възраждане! Не знам дали ви е попадало, но е изключително интересно и полезно.

Подкрепям инициативите им. Повече такива огньове трябва да се палят!

Наскоро запалиха такъв огън в Пловдив в район Тракия, където и президентът Първанов почете откриването на паметник на Кан Аспарух.

Потърсете списанието. Посещавайте спектаклите. И "Албена" беше прелест!

Поздрави, братя българи!
цитирай
3. monologa - :-)
20.07.2007 10:23
:-)
цитирай
4. sehera - тера, не само не се пише, но не се и ...
20.07.2007 16:32
тера, не само не се пише, но не се и чете, ако трябва да обърнем внимание на статистиката под постовете.
вие сте прочетена 60 пъти, защото заглавието явно не предполага забавление.
цитирай
5. tera - Благодаря ви за коментарите :)
20.07.2007 19:31
Снимките не са от това представление. Спектакълът е представян в Пловдив в Амфитеатъра и в Кърджали доколкото знам. Там въздействието е било сигурно по-различно, но и тук беше много хубаво.

Забелязах, че публиката на поста е изненадващо малобройна, сигурно споменаването на Васил Левски в заглавието толкова ги е респектирало, че не смеят да отворят и да прочетат :)

Всъщност ясно ми е, че това заглавие навява на някои хора идеята за смъртна скука. От първите редове се вижда, че става въпрос за спектакъл, но може би точно този род спектакли не са по вкуса на публиката тук. Освен това е по-важно качеството, а не количеството. Нарочно отгоре съм споменала, за какво става дума в поста, за да не се подлъже да влезе някой по погрешка. Айде, нема нужда...:)))

Поздрави на всички :)

цитирай
6. monologa - пояснения
23.07.2007 10:31
Ансамбъл 'БЪЛГАРЕ" играе този спектакъл наистина от миналата година, но пък новият "АЛБЕНА",където основното действащо лице е солистката на ансамбъла Албена Димитрова, е също на особено високо ниво.

Не ги изпускайте!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tera
Категория: Други
Прочетен: 4653813
Постинги: 994
Коментари: 7469
Гласове: 18537
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930