Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2007 12:51 - От птичи поглед - PHOTO TRIP
Автор: tera Категория: Изкуство   
Прочетен: 8496 Коментари: 10 Гласове:
0

Последна промяна: 13.03.2007 16:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 

Не знам защо, но когато попадна в непознат град, винаги ме тегли да изнамеря най-високото място, да се изкатеря там и да погледна града от високо. Може би защото отгоре градовете приличат на онези играчки, които на мнозина са любими от детството, поне на мене са. Сещате ли се за тези влакчета, които обикалят през гори и планини, покрай малки спретнати къщички, даже има мънички хора, животни, автомобили, абе каквото ти душа иска. И като го погледнеш един град отвисоко все едно си Гъливер в страната на лилипутите. Имаш чувството, че ако ти е по-дълга ръката, можеш да се пресегнеш и да преместиш нещо – я някоя сграда, или пък някой мост, че са много нагъсто или нещо друго по избор – като фигурки по шахматна дъска, но ти си решаваш как да се движат. 

След длъжкия увод ви предлагам да се качим заедно на няколко местенца и да погледнем отгоре. Качеството на снимките не е много добро, защото някои са правени зимата преди залез слънце, при други май е имало нещо като смог или мараня, накратко казано – това е положението.

 

image

Първото местенце е Франкфурт. На първото фото е една кръгла сграда –банка във франкфуртското City, а под под бяло-червената  захарна пръчка има площадка, откъдето се вижда Франкфурт като на длан. До горе човек с изкачва с директен „свръхзвуков”асансьор срещу скромната сума от 3 евро, но гледката си заслужава, пък и 3 евро къде и не отишли...

 

image

 

 Горе виждате старата част на Франкфурт, която е най-уютна и приятна за разходка, Рьомер плац както му казват, а отвъд реката се намира крайбрежната улица с музеите и затова се казва Брегът на музеите. Там е така наречената аристократичната част на Франкфурт.

image

А това пък какво е? Да не съм объркала снимките, тези кули-близнаци не бяха ли другаде? Споко, няма грешка. Тези кули са във Франкфурт и все още са си там. А що се отнася до първообраза, който вече го няма за съжаление, имам намерение скоро да ви покажа нещо интересно. Това е един вид анонс, но повече няма да ви кажа, сами ще видите.

 image

 
В далечината виждате телевизионната кула и в тази посока се намира известният франкфуртски Зоопарк, основан от още по-известния Бернхард Гжимек.

Вече сме в Кьолн. Снимките долу са павени от лявата кула на забележителната катедрала, която всички предполагам сте виждали поне на снимка. Много интересно ми стана като видях, че катедралата е току до гарата, която е била бомбардирана по време на войната. Също по-голямата част от града е била разрушена, затова повечето сгради са нови, но стилът е запазен. Добре, че картите на пилотите този път са били точни, защото те явно не са искали да разрушават катедралата или по-точно не им е било наредено да го направят, защто това е щедьовър, който ти спира дъха със своята величественост.

image


До площадката горе води дълга вита стълба, броят на стъпалата отначало не ме впечатли, но катеренето по вита стълба е твърде тежко, защото движейки се отдясно ти си във вътрешната част на спиралата и все едно се катериш почти по вертикала. Доста е уморително, така че не бързайте много, за да не ви излезе душата. На стълбата има място точно колкото да се разминат двама души, а след първата площадка, стълбичката нагоре е още по-тясна  и само един човек може да се качва или слиза. Ако ви гони клаустрофобия поемете дълбоко дъх и не се паникьосвайте. Не съм чула да се е случил инцидент там, всички посетители са си тръгнали по живо, по здраво.


image

 

Тук ще ви покажа една снимка от дипляна за Кьолн, която е снимана още по-отвисоко, там обаче нямаше как да стигна.

  

 image

    
ВеА сега вече сме във Верона. На снимката се вижда ЗеЗеленчуковият площад, горе вляво е кулата, откъдето са прправени снимките.
В

image


Д Доста са мъгливи, но при по-добро желание можете да раразличите Арена ди Верона.


image



На  На долната снимка искам да ви обърна внимаие да се 
за загледате на хълма- горе вляво се вижда една кръгла попостройка, за която искам да ви разкажа.

image

Това е Храм на Мадоната от Лурдес, който се издига на  хълма Сан Леонардо. Сегашният му вид датира от 1958 година.

Посетихме този храм по време на литургия и вътре беше пълно с хора – на вид италианска аристокрация, толкова елегантен народ съм виждала само по филмите. Това е една от най-необичайните църкви, които някога съм посещавала. Вътре има една голяма кръгла зала без почти никаква украса, освен ако съм пропуснала нещо поради многото хора. Точно срещу входа на залата има огромен прозорец, от който се вижда барелеф на Мадоната, украсен с цветя. Поради тържествената литургия, която се провеждаше в момента, не можах  да направя снимки и затова скенирах една от туристическа дипляна, за да добиете представа.

image


Реших да ви я представя, защото много ме впечатли и освен това не съм сигурна, че присъства в обичайните туристически обиколки. Аз в случая пътувах с немски туристи и не знам дали българските туроператори я включват в маршрутите си. Обикновено там присъстват Арена ди Верона, Зеленчуковия пазар, който вече ви показах, къщата на Жулиета. Всичките тези забележителности са намират в центъра на Верона. А храмът заслужава да се види, но както видяхте се намира на хълм, далеч от центъра. Ако ви се отдаде възможност, идете да го видите.

 

Както се казва разходката отива към своя край, надявам се да ви е харесала. Ако е така, отбивайте се от време на време, ще намерим и други интересни местенца, където да се поразходим заедно.

 

Приятен ден на всички!







Н 



Тагове:   photo,


Гласувай:
0



1. tera - Много се радвам!
13.03.2007 14:13
Заповядай пак :)
цитирай
2. weasell - браво на теб:)
16.03.2007 20:17
аз пък имам страх от високото и си стоя по-долу,ама нали те има тебе да ни показваш какво има от висините,така че....мерси:)
цитирай
3. tera - Не знам дали се шегуваш
16.03.2007 21:38
за този страх от високото - не го знам какво е и ми е трудно да го разбера. Но тези места специално са обезопасени и няма нищо страшно. Може би трябва просто да опиташ! Нали така казват - няма нищо по-страшно от самия страх!

Успех ти желая и благодаря ти, че погледна отвисоко заедно с птиците :)
цитирай
4. wildroses - Повече от харесване..
17.03.2007 13:44
влюбих се в тези места! Дано имам възможност да ги посетя, както пожелаваш!
Благодаря за разходката! :)))))
цитирай
5. tera - Отбивай се,
17.03.2007 15:02
много ме е приятно, пак ще се разхождаме, обещавам !
:)))
цитирай
6. angelina87 - хубави снимки. и аз наскоро се за...
03.04.2007 17:05
хубави снимки.и аз наскоро се запалих по това как изглежда света отгоре и открих това сайтче на един френски фотограф http://www.yannarthusbertrand.com
цитирай
7. tera - Мерси :)
03.04.2007 17:14
Хвърлих му един поглед, защото сега нямам много време, но къде точно са снимките- видях проекти, презентации и др.работи, но в бързината явно не съм уцелила снимките. Ако може жокер :)
цитирай
8. angelina87 - pyrvo mu cykva6 na saita i se poqv...
05.04.2007 16:38
pyrvo mu cykva6 na saita i se poqvqvatdve versii(na angliiski i frenski)az obiknoveno izbiram frenskata,6toto angliiskata ne6to kyca........sled tova SE POQVQVAT 9 GOLEMI KVADRATA.na kvadrat N1 ima nadpis photographies.........i LA terre vue du ciel.izbira6 nego i posle ot dqsno ti se poqvqvat 6 kontinenta....izbira6 si tozi,koyto iska6 i gleda6 ka4estveni pics.......:).......(sorry 4e pi6a na latinica,no imam maluk problem s pc-to..)
цитирай
9. tera - Мерси за инфото :)
05.04.2007 16:54
Сега отивам да разгледам. Поздрави :)))
цитирай
10. анонимен - interessante information, danke ...
22.11.2009 17:25
interessante information, danke für den link ;))
ако намеря някои подобни снимки от града в моите "архиви", ще ги постна и аз...мислех, че имам някъде, но трябва да се търси:)
Поздрави:))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tera
Категория: Други
Прочетен: 4648032
Постинги: 994
Коментари: 7469
Гласове: 18536
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031