Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.02.2011 15:32 - Подробна и дълбока аргументация на термина "робство"
Автор: tera Категория: История   
Прочетен: 3689 Коментари: 6 Гласове:
9

Последна промяна: 16.02.2011 15:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

За всички, които сметнаха, че съм подходила твърде емоционално в предния пост, предлагам следния дълбоко аргументиран текст  за "робство"- то.

Всъщност това е част от статия, която касае въпроса, който и аз зададох в предния пост, без да зная че такава полемика се е вихрила вече по форумите - какво се празнува на 3 март, ако приемем, че не е имало робство, а само някакво си  "османско присъствие".

"Първо: "Това, че го има като практика в някои щати на голямата Американската федерация до 1928 г. не прави САЩ робовладелска държава. Никой не би се съгласил, че по време на Първата световна война САЩ е робовладелска държава, нали?" - Напротив, преобладаващата част от хората, начело с американци,, британци, французи и други колониални величия, не гледат по вашия формалистичен начин на събитията и фактите, а ги оценяват според реалното им съдържание. Точно затова в САЩ са признали, дори с известно покаяние, че са престанали да бъдат държава, в която обективно съществува робство, едва на 01.07.1928г. - линкът, който посочих - http://www.archives.state.al.us/thisweek/chrono.html, е официална страница на архивите на щата Алабама и не би могло да се претендира за по-авторитетна инстанция за истинност относно обстоятелството, че тази форма на робство в САЩ ("convict lease system") е реално ликвидирана, а следователно и реално съществувала до посочената дата на 1928г. Факт и точка. Твърдяното покаяние също е факт - "Вашингтон, 29 юли 2008 г. - Камарата на представителите на Конгреса на САЩ с мнозинство прие резолюция, която мнозина наричат „историческа крачка“. С нея Конгресът поднася извиненията си от името на американския народ на съгражданите си от африкански произход по повод несправедливостите, причинени на предците им по времето на робството и на последвалата я сегрегация." -

http://www.bghelsinki.org/index.php?module=news&id=1443.

Въпреки формалния декрет от 27.04.1848г. за отмяна на робството във Франция, едва на 10.05.2001г. френския парламент приема закон Тубрия - Деланон, с който признава, че колонизацията не е донесла “прогрес на колонизираните страни” и “робството е престъпление срещу човечеството”. През 2006г. президентът Ширак обяви последната дата - 10 май, а не 27 април, за Ден за възпоменание за отмяната на робството, което ясно доказва, че не формалния юридически акт, а реално настъпилата промяна в общественото съзнание в посока на признаване на вината е важният за отбелязване факт.

Второ: Категорично трябва да се признае, че робството не е ликвидирано в края на 19 век, както заблуждава статията, защото дори и да не вземем под внимание фактите по предходната точка, няма как да не отчетем, че в държавата Мавритания робството е формално отменено през ... 1981г., с други думи в края на 20 век!

Трето: Не по-малко явен факт, широко признат и споделян при това, е, че различни, в това число съвременни, не по-малко отвратителни форми на робство съществуват и в наши дни, даже сега в 21 век - справка:

САМО ФАКТИ

- 27 милиона души са експлоатирани без заплащане, заключвани и контролирани чрез насилие, макар робството да е

забранено от всички държави.

- 218 млн. деца са използвани за работа, често в ужасни условия, граничещи с робство, твърди УНИЦЕФ.

- 126 млн. деца са жертви на най-тежките форми на детски труд, което се равнява на всяко 12-о дете на възраст между

5 и 17 години.

- 300 хил. деца са превърнати във войници в около 30 конфликта по света, някои от тях са по на 10 години.

ВИДОВЕ РОБСТВО

- задлъжняване: хората са подлъгвани или принуждавани да вземат кредит (понякога става дума дори за лекарство за

болно дете), който след това се изплаща с дълги часове труд, а понякога дългът се предава и на наследниците

- принуда: нелегално наемане от хора, официални власти или партии и принуждавани да работят със заплахи за глоби и

насилие

- трафик: транспортиране и/или търговия с жени, деца и мъже с цел да бъдат заробени

РОБСТВОТО ПО СВЕТА

- Oгромна част от днешните роби са в Южна Азия, вкл. Индия, Пакистан, Бангладеш и Непал

- Mилиони деца в Индия се давани за роби-прислужници от собствените си бедни семейства

- Въпреки забраната да наемане на деца под 14 години, властите в Индия твърдят, че работят 12.6 млн. деца между 5 и

14 години, което е най-голямата група деца-работници в света

- България и Румъния са сред 11-те страни, посочени в доклад на ООН като основен източник на трафик на хора;

според българското МВР през миналата година 4-5 хиляди българки са били прехвърлени в чужбина; други държави в

района като Молдова и Украйна също са източник на бели робини

- В Западна и Централна Африка всяка година в трафик на хора попадат 200-800 хиляди души

- В Мавритания робството е формално забранено от 1981 г., но се смята, че то е живо и до днес сред 3-милионното

население, по-голяма част от което са пустинни номади

- Близо 43 хил. души са робите в Нигер, изчислява организацията Anti-Slavery International, някои от тях са родени в

робство.

Още по въпроса, например тук - http://forum.boinaslava.net/archive/index.php?t-9286.html.

Четвърто: Както съм посочил, 13-тата поправка на Конституцията на САЩ признава за форма на робство, освен продажбата на роби, също и всяко "недоброволно служене/работа". Следователно, дори според вашия формален критерий, към 30.06.1928г. САЩ все още са държава, в която съществува робство. Пък ако имате притеснения, може да не я наричате робовладелска.

Пето: Безспорно е, че през 14 (пропуснат), 15, 16, 17, 18 и 19 век (да, да!) в териториите под властта на Османската империя са съществували различни форми на робство, включително интересната за автора на статията продажба на роби. През 1830г. с ферман на султан Махмуд ІІ се дава свобода за част от белите роби, в т.ч. най-вече черкези и гърци. С друг ферман от октомври 1854г. е забранена търговята с черкезки деца. Пак с ферман от 1857г. до пашата на Египет и със заповед от 1858г. до местните турски власти в Близкия изток, Гърция, Кипър и др. се забранява търговията с чернокожи роби, без обаче да се постановява освобождаването на вече поробените. Така робството и търговията с роби в Османската империя продължават да съществуват, още повече че формалните легални текстове не са обезпечени със правни санции, още по-малко наказателни такива. За първи път, с циркулярно писмо от 20.07.1871г. е въведено наказине от 1 година за онези, които практикуват търговия с роби. Към края на 19 век търговията с чернокожи роби като цяло затихва под влиянието на западните сили, но в области около Индиския океан (Източна Африка, Арабския полуостров и др.) тя все още е факт, като някои от тези трафици се извършват в земи под османска власт. През 1880г. Британия и Османската империя сключват споразумение за отмяна на робството и продажбата на роби, което обаче се превръща в официален османски закон едва през 1889г. През 1890г. Османската империя и други 16 държави подписват Брюкселската спогодба за противодествие на търговията с роби. Различни

източници сочат, обаче, че и в началото на 20 век в остатъците от империята съществуват форми на робство - например: Джордж Янг, втори секретар в британското посолство в Константинопол, пише че към 1905г. търговията с роби в Османската империя се извършва като контрабанда.

Следователно, безспорен факт е, че към 1878г. в териториите под османска власт, вкл. в българските земи, са съществували форми на робство. Вероятно не така масово в сравнине с предходните дълги векове, както се признава и в статията, но само по себе си количественото измерение на случаите на робство не ги превръща в по-малко безспорни като факти или пък в по-приемливи от морална гледна точка и по-малко отвратителни и ужасни. Чуденето относно броя на робските съдби и случаи и техния относителен дял в османската икономика е, струва ми се, обиден към паметта на всеки един потърпевш, а и към нас, останалите, които би трябвало да помним."

Пълният текст можете да прочетете тук:

http://bulgaria-of-the-citizens.blogspot.com/2010/03/3-1878.html




 




Гласувай:
10



1. tit - Това е друго нещо!:)
17.02.2011 00:41
Не знам защо реши, че не съм съгласна с теб!:(
За мен е неприятна и неприемлива връзката, която се право - за да се осъзнаем като свободни хора не бива да си мислим, че народа ни е бил под робство! И дайте сега - вече няма да казваме "робство"!
Мисля, че това е безмислен спор - ако някой смята, че не сме били под турско иго - негова си работа! Ама да не ми го вменява като норма, ако обича!

Айде сега - след някой ден ще се яви някой, който с факти и данни ще докаже, че цар Асен е бил анархист, отделил тези земи от изконните им управници и ние сме си едни горди наследници на Византийската империя!

/което ме сеща, че Асеновци са скочили срещу данъците всъщност - като нищо могат да ги забранят /царете от династията/!!!:))))
цитирай
2. tera - Да, де! :)
17.02.2011 08:41
Обаче сама можеш да забележиш колко хора се вълнуват тука от задълбочени и подробни анализи! :)))

Другото, което ми направи впечатление е тази игра на модераторите с постовете. Миналият пост премина през препоръките на категория История, после през Най-коментирани, после през Най-препоръчаните, накичен съответно със звезда и медал, след това му отнеха "нашивките", сложиха го пак за десерт сред Най-коментираните и накрая безславно го изтриха от Препоръчаните в Изкуство.
Всичко това го обяснявам не защото особено ми пука къде го слагат, а защото не можах да разбера що аджеба след гореописаното пътешествие го изтриха от Препоръчките на категория История?

Ами нали те го бяха сложили там, да не съм ги карала? От какъв зор после ще го трият? Защото, за да те трият трябва да си засегнал някого или нещо. Какво толкова кощунствено казах, че се наложи триене?

Иди после обосновавай термини като "робство", ако ме разбираш правилно... :)))

цитирай
3. masterpiece08 - Аз също съм наблегнала
17.02.2011 14:20
преди всичко на робството в наши дни, а не на умувания под робство, владичество или присъствие сме били преди 130 и кусур години...:))
цитирай
4. tera - Сори, но не съм чела на какво си наблегнала :)
17.02.2011 15:40
Тук всеки все на нещо набляга... нема време за всички... :))
цитирай
5. injir - ...
03.03.2011 12:06
Отнемат мъжките ти рожби и ги превръщат в еничари, сменят насила вярата ти, тормозят те, бият те, посягат на честта ти и на живота ти, нямаш права като на правоверните, държавата ти не съществува на политическата карта и живееш под похлупака на султана? Нима можеш да кажеш, че си свободен?
цитирай
6. eleonoraknyazheva - Много тъжна статистика.
05.03.2011 10:05
Робство, глад, насилие, експерименти с хора...Цяло чудо е, как някакво ДОБРО все още е оцеляло в нашия свят.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tera
Категория: Други
Прочетен: 4655677
Постинги: 994
Коментари: 7469
Гласове: 18537
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930