Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.11.2017 15:28 - Разходка в Бирмингам
Автор: tera Категория: Други   
Прочетен: 6611 Коментари: 6 Гласове:
16

Последна промяна: 19.11.2017 17:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg




Там се порзходихме в края на септември по празниците. После една приятелка ми каза, че тази дестинация я закриват от Wizz, така че ако не сте успели да отидете, това  е възможност да поразгледате малко авторски снимки от там.

Не мислех, че има кой знае какво да се види в Бирмингам, още повече миналата година направихме голяма обиколка на Англия, Шотландия, Уелс и Ирландия и разгледахме доста забележителни места. Бирмингам не присъстваше в тази обиколка, въпреки че е втори по големина  във Великобритания, може би защото не може да се похвали със замъци и прочее туристически забележителности.

Оказа се обаче много интересен град, като  най-забележителното в него е изключително приятната атмосфера и също много дружелюбните жители. Затова смятам, че е излишно пренебрегван в туристическите обиколки.

Като цяло градът не е много известен сред запалените туристи и когато миналата години една приятелка сподели,  че са го посетили за 5 дни, я попитах - и какво толкова гледахте там?! Каза ми - Библиотеката, Аквариума, Кварталът на златарите и др. Така че имах нещо предвид като купувахме билетите за Бирмингам.

Имахме късмет даже да попаднем по време на Арт Фест, което направи пребиваването още по-интересно. Имаше парад по главната улица, различни представления и пърформанси, Серенада по реката - нещо, което няма къде другаде да се види.

В същото време по централната част в града тече мащабна реконструкция, която затруднява доста обиколките, но се оказа, че това е дребна пречка предвид факта, че имаше много интересни и атрактивни събития наоколо.

Да започнем разходката от главната улица, където се намират най-важните сгради. Архитектурата е по-скоро класическа, на места с гръцки заемки - театърът е копие на Партенона, но пък Библиотеката е с уникална модерна архитектура.



image



 Кметството


image


До кметството - паметникът на кралица Виктория на едноименния площад


image


Театърът


image


The Cube - така наричат тази сграда, която е бизнес център и същевременно има експозиция на модерно изкуство. Запазената й марка са фигури със сърца, като тези по-долу. Има много различни такива по всички етажи.


image


Близо до The Cube се намира Mailbox, едно също така много интересно място, където има магазини, галерии и е много приятно за обикаляне, както ще видите.Тук сме също в района с каналите - изключително приятно място за разходки.



image


Наред с марковите магазини в Mailbox по коридорите има ескпозиция на скулптури и то не на кого да е, а на Лоренцо Куин - син на легендарния актьор Антъни Куин. Негова скултура има също на един площад в Бирмингам, както и по много други места по света.


image




image


Двете горни произведения са на Лоренцо Куин, определено е доста разпознаваем като творец.



image


Влизаме в галерия, която се намира на първия етаж и е част от верига галерии, подобна има и в една друга емблематична сграда - ICC, която е доста по-голяма, но предлага произведения на същите автори. Вътре виждам нещо изненадващо - картини на Боб Дилън, който е по-известен като певец, но се оказва също доста талантлив художник.



image


Това също е музей за модерно изкуство, въпреки че името му е IKON GALLERY, няма общо с икони. Тогава имаше две експозиции  - на Kaethe Kollwitz и Anna Molska.




image


А това са каналите, където на следващия ден се очаква Серенадата.


image


Арената в Бирмингам е точно до каналите

image


А точно срещу нея е Аквариумът. Сградата, която наднича отзад е досущ като Палацо Векио във Флоренция. Явно обичат да копират от известни образци.



image


И накрая на тази поредица нещо, което не е копирано, а си е уникално - сградата на Библиотеката. Това е не само библиотека, ами също и място за семинари, срещи, има две прекрасни градини - едната е на седмия етаж, а другата на третия. Най-отгоре се намира също така и наблюдателна площадка, която дава хубав изглед към града по принцип, но не и сега, когато текат реконструкциите. Също така горе има и мемориална зала на Шекспир с експозиция на негови произведения, оригинални екземпляри от минали столетия. Но за това, кaкто и за още интересни места в Бирмингам  - друг път.  :)









Гласувай:
17



Следващ постинг
Предишен постинг

1. blacckpredator - нашето Две могили е сто пъти по ху...
19.11.2017 18:42
нашето Две могили е сто пъти по хубаво
имаме си гара
цитирай
2. lilienschwager - Липсва само дежурната българска идиотщина:
19.11.2017 19:12
"Храната в Англия е много евтина."
цитирай
3. rosiela - Благодарности,
20.11.2017 13:48
продължи да ни разхождаш още. Просто е прекрасно!
цитирай
4. tera - На коментиралите,
20.11.2017 21:51
а и на всички останали - приятни пътешествия! :)

цитирай
5. ve6titsa - Благодаря
13.02.2018 13:55
за всичко това! С нетърпение очаквам "другия път" и останалите интересни места. За човек като мен, който се грижи за лежащо болен с деменция и не може да си позволи дори да преспи извън къщи, това е като изживяна приказка.
цитирай
6. tera - Здравейте,
13.02.2018 15:31
благодаря и аз за интереса. :)
Всъщност докато дойде "другият път", понеже нямам много време сега за писане, може да погледнете предишни постове. Има доста пътувания, както и на културни теми.
Сигурно не Ви е лесно, затова пожелавам повече спокойствие и усмивки.

В този пост са събрани постове за изкуство, само трябва да се добави блог.бг на латиница след tera в линковете. Пиша го на кирилица, защото иначе системата го реже, не знам защо.
Пробвайте, ако не стане, ще ви ги изпратя на ЛС.

http://tera/drugi/2016/06/25/postove-za-izkustvo-i-ne-samo.1460357

Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tera
Категория: Други
Прочетен: 4645658
Постинги: 994
Коментари: 7469
Гласове: 18532
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031